Kiderült, miről szólt volna Trónok harca-showrunnerek kidobott Star Wars-trilógiája

David Benioff és D.B. Weiss a Jedi Rend felemelkedését akarták volna bemutatni, de Kathleen Kennedy leszavazta az ötletüket.

Bombaként robbant a hír pár napja: a Trónok harca alkotópárosa, David Benioff és D.B. Weiss mégsem csinálják meg a Lucasfilmnek az új Star Wars-trilógiát. Egyes források szerint időhiány miatt kérték felmentésüket a projekt alól, mivel egy jobb ajánlatot kaptak a Netflixtől: 200 millió dolláros (más források szerint 250 milliós) költségvetésű produkciók levezénylését bízná rájuk a feltörekvő streaming szolgáltató.

A Variety azonban úgy tudja, „kreatív különbségek” is szerepet játszottak abban, hogy az HBO két nagyágyúja végül nem készít Csillagok háborúja-filmeket, és a Netflix részéről is nagy volt a nyomás, hogy az ő projektjük legyen az elsődleges, ne a Star Wars. A Hollywood Reporter muinkatársa pedig úgy értesült, Kathleen Kennedy sem repesett az örömtől, amikor megtudta, hogy Benioff és Weiss a Netflixhez szegődnek, mert félt, hogy a Csillagok háborújára így nem lesz elég idejük. A Trónok harca producerpárosa viszont egyre kevésbé szeretett volna Star Warst forgatni, mivel féltek, hogy őket is ugyanúgy elkezdték volna ekézni az idősebb rajongók, mint J.J. Abramst és Rian Johnsont a VII-VIII. epizódok miatt.

David Benioff és D.B. Weiss (fotó: Mike Coppola / FilmMagic / Getty Images)

 

Lucasfilm-közeli források azt is tudni vélik, hogy Benioff és Weiss egy igen ambiciózus tervet tettek le Kathleen Kennedy asztalára: a Jedi Rend felemelkedését akarták volna bemutatni három mozifilmben. A Lucasfilm elnökasszonya azonban (a keze alá dolgozó, Star Wars-sztorikért felelős kreatív stábbal karöltve) leszavazta az ötletüket. Kennedy ugyanis állítólag igen szigorú a Star Wars új irányvonalával kapcsolatban azóta, hogy a Disney 4,2 milliárd dollárért megvásárolta a franchise-t George Lucastól, és bár szabad kezet ad az alkotóknak, egy bizonyos mennyiségű újítás és kreatívkodás fölött már válaszút elé állít mindenkit: vagy az ő elképzeléseinek megfelelően csinálja meg a sztorit, vagy nem csinálja meg sehogy sem.

Így került ki az eddigi Star Wars-projektekből többek között Josh Trank, Colin Trevorrow, Phil Lord és Chris Miller, valamint ezért fejezte be Gareth Edwards rendező helyett a forgatókönyvíró Tony Gilroy a Zsivány Egyes forgatását. Emellett gyanúsan nagy a csend Rian Johnson új Star Wars-trilógiája körül is – sokan arra tippelnek, hogy a rajongók által igencsak szidott VIII. epizód miatt ezek a filmek nem fognak elkészülni, mert megrendült az elnökasszony bizalma a rendezőben.

Ugyanakkor a Lucasfilm belső életére rálátók szerint Kathleen Kennedy pozíciója a sok rendezőcsere ellenére is betonbiztos. Kevin Feige nem azért igazolt át a Disney-cégbirodalmon belül a Marveltől a Lucasfilmhez, hogy új elnökként ráncba szedje és felfuttassa a franchise-t, hanem csak lehetőséget kap megvalósítani az elképzeléseit a Csillagok háborúja világában, ahogy korábban más rendezők.