Komoly problémával küzd Arnold Schwarzenegger

A sztár a Facebookon jelentette be (annak kapcsán, hogy október 10-én jelenik meg a saját maga által felolvasott hangoskönyve), hogy diszlexiában szenved.

„Mondhatnám, hogy mindenben fantasztikus vagyok, de hazudnék.

Épp most fejeztem be a hangoskönyvem, a Be Useful (Légy hasznos!) felvételét. Október 10-én jelenik meg. Mondhatnám, hogy milyen csodálatos érzés volt leülni és felolvasni a saját szavaimat, de az az igazság, hogy rettegtem a dologtól. Íme a titkom: borzalmasan olvasok. Az ötvenes évek Ausztriájában nem igazán dívott a tanulási nehézségekről beszélni, szóval a legtöbbször, amikor hangosan kellett felolvasnom valamit az órán, katasztrofálisan ment, amiért kaptam egy körmöst” – kezdődik a színész bejegyzése a Facebookon.

„Ma már tudom, hogy diszlexiás vagyok.

Amikor forgatásra készülök, hónapokon át újra és újra el kell olvasnom a forgatókönyvet, amíg már fejből tudom minden sorát. Sok időre és ismételgetésre van szükségem, hogy megtapadjanak a fejemben a szavak. Azt mondják, más szerzők 2–3 nap alatt végeznek a könyvük felolvasásával a stúdióban. Én viszont emiatt elkértem a hangrögzítő berendezést, hazavittem, és megmondtam, hogy csak 20–30 oldalt fogok tudni felolvasni naponta” – folytatódik Schwarzenegger vallomása.


A sztár ezután arról beszél, hogy nagyon tanulságos volt számára a felvétel folyamata, mivel rá kellett jönnie, hogy sem a rettegés, sem a szenvedés nem vezet eredményre, neki pedig haladnia kellett. Végül az vezetett megoldásra, hogy a forgatókönyvekhez hasonlóan

itt is számtalan ismétlést végzett, ezenkívül nagyon kis darabokra szedte szét a szöveget, úgy haladt vele, „így a sok kis eredmény hozta el a végső győzelmet”.

Arnie végül köszönetet mondott a hangoskönyv produceri és rendezői csapatának is, és megköszönte azt is, hogy hazavihette a gépet. „Mindannyiunknak szüksége van segítségre, senki sem sziget. Amikor meghallgatjátok a hangoskönyvem, remélem,

nemcsak maga a szöveg fog inspirálni titeket, hanem az a folyamat is, ahogy készült”

– zárta sorait Schwarzi. A Be Usefult egyébként ide kattintva lehet megrendelni.


(via Facebook / Arnold Schwarzenegger)