Kultfilmek százaiból vágták össze a Zsivány Egyest?

Aliens, Háborús játékok, régi Star Wars-trilógia: a vágó egy hosszú listát kapott a rendezőtől, melyik jelenet mire hasonlítson.

Nagyon érdekes interjút készített a Yahoo! Movies a Zsivány Egyes vágóival, John Gilroy-jal és Colin Goudie-val. Az egyik legforróbb téma természetesen a film újravágása volt (avagy miért nem láthattunk egy rakás olyan jelenetet a moziban, ami az előzetesekben még ott volt), de még ennél is érdekesebb az a rész, ahol kiderül: Gareth Edwardsnak, azaz

a Zsivány Egyes rendezőjének egy komplett listája volt arról, melyik jelenet melyik korábbi kultfilm jelenetére hasonlítson!

Colin Goudie (aki korábban a Mosntersen is együtt dolgozott Gareth Edwardsszal) elmesélte: amikor 2014-ben nekiálltak összerakni a Zsivány egyest, még nem volt végleges forgatókönyv, csak egy jelenetről jelenetre leírt sztorivázlat, amihez utólag lettek kitalálva a párbeszédek, valamint az, hogy melyik jelenet mennyi játékidőt visz majd el. A vázlat csupa ilyen mondat állt:

Krennic igazgató űrsiklója megközelíti a bolygót.

Gouide-éknak a korábbi Star Wars-filmeket, és mellé sok másik filmklasszikust újranézve kellett kiokoskodnia, hogy egy ilyen űrsiklós jelent 2-3 perc legyen, vagy csak 45 másodperc, és mennyi szövegnek jut majd benne hely.

A személyes kedvencem ez a párhuzam:

Ahhoz a jelenethez, ahol Jynt kihallgatja a Felkelés vezérkara, A bolygó neve: Halálból használtam fel azt a jelenetet, amikor Ripleyt kihallgatja a Weyland társaság vezérkara.

És tényleg felismerhető a hasonlóság, hiszen a Zsivány Egyesben is egy asztal körül ülő társaság faggat ki katonás szigorral egy vagány női akcióhőst, aki zöldben és feketében villódzó monitor előtt áll.

Forrás: Gifmaker.me

Gouide emellett egy másik kölcsönvett jelenetet is megemlít egy konkrét filmből: ahhoz, hogy lemérje, mennyi idő a vásznon, amíg valaki bezár egy hatalmas bunkerajtót, megnézte az 1983-as Háborús játékokat, amiben bezártak egy hatalmas bunkerajtót.

Persze most biztosan sokan felszisszennek, hogy ez micsoda megúszós hozzáállás egy filmestől. Miért nem voltak elég bátrak és határozottak a vágók ahhoz, hogy saját maguk, vagy a rendezővel közösen kitalálják, melyik jelenetnek mennyi legyen a játékideje? Pedig ez a fajta, korábbi nagy klasszikusokra kikacsintás egyáltalán nem ördögtől való a Star Wars esetében! Hiszem már George Lucas is konkrét jeleneteket és kamerabeállításokat vett át az 1955-ös Dam Bustersből (meg egy rakás másik kedvenc filmjéből) az 1977-es Csillagok háborújához:

Sajnos egyelőre még nem kapható a Zsivány Egyes dvd-kiadása, és Colin Goudie sem árulta el, hogy az Aliens és a Háborús játékok mellett melyik volt az a többszáz film, ami inspirációul szolgált a vágáshoz. Pedig nagyon izgalmas rajongói munka lenne összerakni egy ilyen verziót az új Star Wars-filmből, ha más nem a Youtube-ra! (via Slashfilm)