Letarolta a világ mozijait a Dűne: Második rész

Debütáló hétvégéjén 81,5 millió dollárt hozott az észak-amerikai mozikban, világszerte elért eredménye pedig már a 180 milliót nyaldossa.

A jelek szerint Denis Villeneuve sci-fi folytatását nem csak a kritikusok, a nézők is imádják, és lenyűgöző számaival a stúdiója mellett a mozikkal is jót tett, hiszen idén ez az első igazi nagy durranás a filmszínházakban. Habár az olyan tavaly év végi címek, mint a Wonka vagy az Imádlak utálni sikere kitartott még idén év elején, eddig (észak-amerikai eredményeivel) egyetlen idei produkciónak sem sikerült átlépnie a 100 millió dolláros határt.

Az eddigi legnagyobbat kaszáló filmek A méhész, a Bob Marley: One Love és a Bajos csajok voltak, 65, 82,7 és 72,3 milliós hazai bevétellel – már most borítékolható, hogy a Dűne: Második rész még az eddig legjobban jövedelmező Marley-filmet is lekörözi, hiszen bő egymillió dollár választja csak el tőle, és mivel még csak most mutatták be, könnyedén meglesz neki az áhított 100 millió is, hiszen töretlen a sikere (a Rotten Tomatoeson a kritikusok jelenleg 93 százalékra értékelik, a nézők pedig 96-ra).


A Dűne: Második rész bevételeit az is megtolja egyébként, hogy IMAX-ben és 70mm-es verzióban is vetítik (már most meg is döntötte az IMAX-mozik márciusi bevételeinek rekordját). A 81,5 milliós összbevétel amúgy egyúttal egyéni rekord is mind Villeneuve, mind a főszereplő, Timothée Chalamet, mind kollégái, Austin Butler és Rebecca Ferguson pályáján (pedig egyiküknek sem ez az első blockbustere).

Ami pedig a folytatás által a világ mozijaiban elért számokat illeti, a Dűne: Második részt 71 nemzetközi piacon mutatták be a múlt hét végén, ahonnan összesen nem kevesebb mint 97 millió dollárt kalapozott össze. Világszerte elért összbevétele így jelenleg 178,5 millió – és valószínűleg messze még a vége. Az első Dűne 2021 októberében egyébként sajnálatos módon az egyik utolsó olyan produkció volt, amit a Warner Bros. egyszerre mutatott be streamingen és a mozikban, de még így is 40 millió dollárral nyitott, világszerte elért összbevétele pedig 433,8 millió volt.


(via Independent, Variety)

 

A mi kritikusunk ezt gondolja róla

Nemcsak hihetetlenül látványos, de nagyon erőteljes is a Dűne 2

Rengeteg minden történik egy hihetetlenül látványos bosszútörténetben, ahol kiderül, hogy a gigászi homokférgek nemcsak veszélyes ellenfelek, de közlekedési eszköznek is alkalmasak. Egy kis problémánk azért volt!

Tovább