Most már biztos, Michael Caine visszavonult

Hét évtizednyi pályafutás, 160 film és két Oscar-díj áll mögötte.

Szeptember közepén még csak valószínűsíteni lehetett, most azonban már hivatalos: a 90 éves Michael Caine bejelentette, hogy visszavonul a színészkedéstől.

Utolsó filmje ezzel a The Great Escaper lett, amely Bernard Jordan igaz történetén alapul, aki 89 éves volt, amikor 2014 júniusában „megszökött” az idősek otthonából, hogy részt vehessen a normandiai partraszállás 70. évfordulója alkalmából rendezett franciaországi megemlékezéseken. Caine már korábban azt hitte, befejezte a színészi pályáját, mivel a koronavírus-járvány miatt három évig nem forgatott, de aztán jött ez a lehetőség, és csodásan érezte magát. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy fizikailag nagy kihívás volt neki a szerep.

"Kaptam elég jó sétapálcát, arra támaszkodtam a felvételek alatt, amikor erre volt szükség. Csak egyszer vettük fel őket, aztán összerogytam.”

Bár alakítását sokan dicsérték, Sir Michael, úgy döntött, nem vállal további szerepeket, és filmszínészi karrierjét a csúcson fejezi be.

Folyton azt mondogatom, hogy visszavonulok. Nos, most tényleg megteszem"

- mondta szombaton a BBC Radio 4 Today című műsorának adott interjújában, majd így folytatta:

"Az egyetlen szerep, amit most kaphatok, az egy 90 éves férfi. Vagy talán 85 éves. Úgyhogy úgy gondoltam, akár ez is lehet a búcsúm. Csodálatos kritikákat kaptam. Mivel tudnám ezt még überelni?”

Hozzátette:

Nincsenek 90 éves főszereplők, hanem fiatal, jóképű fiúk és lányok vannak."

Az interjúban a színész arról is beszélt, hogy mielőtt elvállalta volna The Great Escaper szerepét, visszavonultnak tekintette magát, de a forgatókönyv minősége meggyőzte.

"Bernie karaktere egy öreg cockney katona, ami vicces, mert én is az vagyok. Ő a második világháborúban harcolt, én pedig a koreai háborúban, szóval teljesen más a lelkiállapot, de valójában ugyanaz. (...) Már visszavonultam, amikor megkaptam a forgatókönyvet - háromszor is visszautasítottam. De minden egyes alkalommal, amikor elolvastam, beleszerettem, és így hát elvállaltam."

1950-es első filmszerepe óta Sir Michael legalább 160 filmben játszott, és számos elismerést kapott, köztük a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat 1986-ban (Hannah és nővérei) és 1999-ben (Árvák hercege).

Via: Independent