Nácibarát szépasszonyt véd Al Pacino

A színészveterán 81 évesen sem pihen: május 28-án mutatják be az amerikai mozik új filmjét, az American Traitor: The Trial of Axis Sally című feszült tárgyalótermi drámát. Nézd meg az előzetest!

Michael Polish (Northfork, Újra a gimiben) igaz történeten alapuló rendezése egy Mildred Gillars nevű nőről szól, aki amerikai létére a II. világháború alatt Berlinből rádióműsorában náci propagandát sugárzott az amerikai katonáknak. Az Axis Sally a beceneve volt - az Axis szó a tengelyhatalmakra utalt -, mivel az őt hallgató katonák nem ismerték igazi személyazonosságát, de hívtak Berlini Szukának is.

Az amerikai katonák imádták a nő hangját, de gyűlölték a mondanivalóját, ami rendszerint nem direkt propaganda volt, műsora inkább arra játszott, hogy a katonákban honvágyat keltsen, és arra, hogy ne bízzanak vezetőikben - gyakorta ecsetelte például, hogyan csalják meg őket odahaza a feleségük, barátnőjük. Amikor Gillarst a háború után Berlinben elkapták, azzal védekezett, hogy csak megpróbált túlélni – de nem kerülte el a felelősségre vonást. Filmbeli tárgyalásán egy James Laughlin nevű ügyvéd védi (őt alakítja Pacino), hatalmas elszántsággal.


Mildred Gillarst a magyar nézők számára jórészt ismeretlen Meadow Williams játssza, de szerepel a filmben a híres német színész, Thomas Kretschmann (Sztálingrád, A zongorista, A bukás – Hitler utolsó napjai, King Kong, Wanted, A hőlégballon) is: ő magát a német propagandaminisztert, Joseph Goebbelst formálja meg.

Habár a sztori kifejezetten izgalmas, Polish filmje az előzetes alapján nem tűnik kihagyhatatlannak. Az invenciótlan rendezés miatt van benne valami tévéfilmes jelleg. De így legalább nem fáj annyira, hogy a magyar bemutatóról még mit sem tudni. De Pacino benne lesz Ridley Scott House of Guccijában is, továbbá szerepel majd egy Lear király-feldolgozásban, szóval valamiben biztos láthatjuk a jövőben.

 

(via firstshowing.net)