Roman Polanski felesége beintett a Filmakadémiának

Emmanuelle Seigner nem csatlakozik a testülethez, ahonnan férjét nemrégiben kitiltották.

Mint arról mi is beszámoltunk, az Oscar-díjakról döntő amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia május elején kizárta a tagjai közül Roman Polanskit, új etikai kódexére és a rendező immár negyvenéves múltra visszatekintő gyerekmolesztálási ügyére hivatkozva (erről részletek itt).

Alig telt el másfél hónap, és ugyanez az Akadémia a tagjai közé hívta Emmanuelle Seigner francia színésznőt, a Keserű méz és a Szkafander és pillangó sztárját (ahogy arról szintén írtunk, a szervezet idén a korszellemnek megfelelően a korábbi éveknél több nőt és külföldi, illetve színes bőrű alkotót hívott meg), aki történetesen Polanski felesége.

Emmanuelle Seigner és Roman Polanski tavaly Cannes-ban. Forrás: Andreas Rentz / Getty Images

 

Az Akadémia képmutatására reagálva Seigner szenvedélyes hangú nyílt levelet tett közzé a Le Journal du Dimanche nevű francia lapban. „Az Akadémia nyilván azt hiszi, elég gerinctelen és törtető vagyok ahhoz, hogy megfeledkezzek róla, hogy immár 29 éve a világ egyik legnagyobb rendezőjének a felesége vagyok.

Szeretem őt, ő a férjem és a gyerekeim apja. Akit most páriaként vetettek ki maguk közül.

És ugyanakkor ezek a névtelen akadémiai tagok azt gondolják, az ő háta mögött kellene dicsfényben tündökölnöm? Ezt a kibírhatatlan képmutatást! Ez a felkérés olyan sok szinten sértő, hogy el sem tudom mondani. De nem maradhatok tovább csendben. Ráadásul mindezt annak a jegyében teszik, hogy a nőknek tegyenek vele gesztust!” – fogalmaz a színésznő, aki azt is kifejti, hogy feministának tartja magát, de nem tudja figyelmen kívül hagyni, hogy mindössze hetekkel az ő felkérése előtt kizárták a tagságból a férjét – méghozzá ugyanaz az Akadémia, amelyik 2003-ban még Oscarral jutalmazta A zongoristáért.

„Különös egy amnézia!”

– háborog Seigner. „Annyit üzennék az Akadémia tagjainak, hogy ezt a nőt nem fogják maguk között tudni!” – zárja sorait a felháborodott asszony. A nyílt levél teljes szövege angol nyelven ide kattintva olvasható.


(via The Hollywood Reporter)