Thaiföld sem a régi – Ghost House előzetes

Talán újra eljön az idő, amikor az igazán jó horrorfilmek Ázsiából érkeznek? Bár a Szellemház rendezője és főszereplői amerikaiak, maga a film minden ízében thaiföldi, és ennek csak örülni tudunk.

Ghost House

Aki járt már Thaiföldön, az jól ismeri az ún. szellemházakat, azokat a kissé madáretetőre emlékeztető, magas posztamenseken nyugvó miniatűr, házakat, amelyek előtt a helyiek füstölőket égetnek, imákat mormolnak, étel-és italáldozatot mutatnak be. A pici oltárok, amelyeket majd’ minden ház, sőt, akár irodaépület előtt megtalálunk, és amelyekbe gyakran állat és emberfigurákat is elhelyeznek, azon szellemek otthona, amelyek máskülönben árthatnának a közelben lakóknak, így nem csoda, hogy a thaiok úgy tisztelik őket. És az okosabb turisták is, de egy horrorfilm szereplői rendszerint arról ismerkszenek meg, hogy ostoba döntéseket hoznak.

Az idén augusztus 25-én bemutatott film kissé megkésve érkező előzetesében egy fiatal amerikai pár érkezik Bangkokba, és persze azonnal rabul ejtő őket az itteni élet, a kultúra, amelynek persze része a szellemházak kultusza. A lányt különösen érdekli a téma, és amikor két gyanúsan viselkedő angol srác felajánlja nekik, hogy elviszik őket egy szellemház temetőbe, ahova a gazdátlanná vált oltárokat viszik, kapva kapnak az alkalmon. Csakhogy amikor a lány megérinti az egyik apró figurát az egyik szellemházban, életre kel a szellemvilág – és ezek nem barátságos szellemek. Hősnőnk az eredeti szellem mellett hamarosan egyre több frissen elhunyt képét látja, és persze kezd gyorsan becsavarodni…

Ghost House

Bár a film kapcsán a legtöbben a japán horrorok világát emlegetik – igen, van fekete hajú szellemlány is - amik nyilván hatással voltak az amerikai rendezőre, de a thai filmgyártásnak a kezdetek óta szerves része a szellemidézés, az elhunytak kísértése és a köztünk élő nyughatatlan lelkek kálváriája. A horrorspecialista Rich Ragsdale (El Charro átka), aki pályáját zeneszerzőként kezdte, tökéletesen épít erre a hagyományra, a Ghost House képi világa teljesen hitelesen ázsiai, miközben megelevenedik A parthoz hasonló turistafilmek hangulata is. És Rich Ragsdale, aki egy thai lányt vett feleségül, így nyilván behatóan ismeri a témát, egy olyan színésznőt kért fel a főszerepre, aki tényleg otthon van ebben a világban: Scout Taylor-Compton nem csak a Rob Zombie féle Halloween-feldolgozások szereplője volt, de számos j-horrorban is szerepelt, és aki most is nagyon meggyőzően retteg! És aki járt már Thaiföldön, az most nosztalgiázhat a képeket és a helyszíneket nézve, és csak egy panaszunk lehet: kicsit sokat mutogatják a horrorisztikus szellemnénit.

Ghost House