Totál nem illenek össze ezek a filmes szerelmespárok!

Múltkori válogatásunk után újabb olyan filmes és tévés duókat találtunk, akikről hiába akarják elhitetni az alkotók, hogy működik köztük a kémia, teljességgel hiteltelenek a kisképernyőn vagy a nagyvásznon.

Rocky Balboa és Adrian Pennino a Rocky-filmekből

Az ikonikus bokszolófigura és szerelme kapcsolata igazából csak azután nyert értelmet, hogy lezárult, hiszen a nézők számára csupán akkor vált világossá, mennyire is szerette a címszereplő a nőt. Viszonyuk kezdetén azonban egyszerűen érthetetlen volt, mégis mit akar ez a két ember egymástól, pontosabban mit akar Rocky Adriantől, hiszen a lány nem sok érdeklődést mutatott a sportoló iránt. És ami még hiteltelenebbé tette az egészet, hogy Adrian a boksznak sem látta semmi értelmét, ami pedig a főhős élete szenvedélye – a férfi mégis vele maradt annak ellenére is, hogy a nő kifejezte mélységes ellenérzését a sportággal kapcsolatban.

Mindezek miatt ez a való életben minden bizonnyal sosem, kizárólag papíron működő kapcsolat a közönség szemében sokkal inkább afféle kötelező szerelmi szálnak tűnt, mint a cselekmény szerves részének.
A páros a Rocky III-ban. Forrás: Michael Ochs Archives / Getty Images

 

Kat Stratford és Patrick Verona a 10 dolog, amit utálok benned című tinifilmből

A hiteltelen filmes szerelmek legtöbbjének (lásd előző cikkünkben például Maria és Tony párosát a West Side Storyból) Shakespeare Rómeó és Júliája, azaz a mindent legyőző szerelem romantikus ideája jelenti az alapját. Ehhez hasonlóan népszerű toposz egy másik Shakespeare-dráma, A makrancos hölgy, amelynek ha lehet, még ellenszenvesebb az alaphelyzete, mivel

elég hímsoviniszta módon az jelenik meg benne, hogy adott egy kezelhetetlen, rossz természetű nő, akit a végére az ellenállhatatlan, ravasz férfi jól betör.

Forrás: InterCom


A darabot ennek ellenére a mai napig nagy sikerrel játsszák színpadon, és számos filmes feldolgozása is született, melyek közül a 10 dolog, amit utálok benned egy modernizált, XX. századvégi tiniközegbe helyezett adaptáció. A modernizálás azonban nem oldotta meg azt a helyzetet, hogy a két főhősben, Katben és Patrickben azt leszámítva, hogy mindketten lázadó természetűek, az égvilágon semmi közös nincs. Ráadásul esetükben a „szerelem első látásra” helyett ellenszenvről beszélhetünk első látásra, és miután még az a megalázó dolog is kiderül, hogy SPOILER! a fiú azért hajtott rá a lányra, mert megfizették érte, nem igazán világos, miért maradnak együtt. Lehet, hogy szerelem és gyűlölet között adott esetben nagyon vékony a határ, de mindezen előzmények nem igazán jelentenek garanciát egy stabil párkapcsolatra.


Jack Dawson és Rose DeWitt Bukater a Titanicból

James Cameron katasztrófafilmbe oltott melodrámája minden idők egyik legikonikusabb szerelmi története lett – annak ellenére, hogy ha jobban belegondolunk, semmi sem stimmel benne (és akkor most nem a SPOILER! csupán egy embert elbíró kiszakadt ajtólapra gondolunk). Kezdjük ott, hogy az egész románc, így a felek ismeretsége is mindössze három napig tartott, így nem igazán tekinthető megalapozott kapcsolatnak. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Rose-t valójában egyedül az hajtotta, hogy meneküljön az elől a kényszerházasság elől, amibe anyja épp készült belehajszolni, akkor már a hülye is látja, hogy ez a szerelem akkor is tragédiába fulladt volna, ha SPOILER! a szerelmesek mindketten túlélik a Titanic jéghegynek ütközését.

Forrás: InterCom


Nem kell pszichológusnak lenni hozzá, hogy észrevegyük:

Rose-t valójában csak Jack szabadsága és nemtörődöm életstílusa vonzotta

– hiszen őt magát szinte gúzsba kötötték a szabályok, szóval egyértelmű lázadás volt a részéről, hogy viszonyt kezdett a szegény sorból származó fiúval. Szinte biztosra vehetjük, hogy ha a Titanic rendben kiköt New Yorkban, a mindent elsöprő szerelemből csakhamar egy egyéjszakás kaland édes emléke vált volna. Ezért is olyan tragikus, SPOILER! hogy Jack az életét adta egy olyan nőért, aki nem is szerette igazán, és akit a szíve mélyén ő is csak egy elkényeztetett kölyöknek tartott.

 

Korábbi összeállításunk

Az 5 legkevésbé összeillő szerelmespár a filmtörténelemben

Az alkotók nagyon szeretik a Rómeó és Júlia típusú, minden ellentétet legyőző szerelmet vászonra vinni, de az igazság az, hogy a való életben az ennyire más világból származó emberek sosem kötnének ki egymás oldalán. Mutatunk pár jellemző példát.

Tovább

 

Harry Potter és Ginny Weasley a Harry Potter-filmekből

A könyvekben ugyan sokkal jobban ki van dolgozva Harry és Ginny kapcsolata, de azok számára, akik nem olvasták, csupán filmen látták a regényfolyamot, ennek a kapcsolatnak sincs sok értelme. A két hős eleinte még maga is éretlen gyerek, akik között igazából semmi kémia nincs a vásznon, szóval kissé elkapkodottnak tűnik, hogy a fináléban már azt látjuk, hogy SPOILER! nekik maguknak is gyerekeik születtek. Az pedig, hogy Ginny Harry legjobb barátjának, Ronnak a kishúga, a valóságban további bonyodalmakat jelentene nemcsak a fiú és a lány, de a két fiú folyamatosan dinamikusan változó, időnként kissé viharos kapcsolatában is.

Szóval nem túl valószínű, hogy a „civil életben” egy ilyen viszony túl jól működne – de hát mire nem jó egy kis varázslat?
Forrás: InterCom

 

Bella Swan és Edward Cullen az Alkonyat-franchise-ból

A 7 legidegesítőbb filmes karakter című cikkünkben azt írtuk, hogy Bella azért olyan irritáló, mert „örömtelenül, egyetlen mosoly nélkül evickél át a filmeken, mintha csak nem az övé lenne a legszexibb srác a suliból, és SPOILER! nem ő lenne hamarosan a vámpírok királynője, ami pedig elég cool.” De ha jobban belegondolunk, a figurát megformáló Kristen Stewart arca talán azért olyan végig, mintha vakbélműtétre várna,

mivel a szíve mélyén már tudja, mi mindent kell feladnia a vámpír Edwardért – például egy boldog, normális emberi életet, rendes tinédzserévekkel és békés felnőtté válással.

Forrás: SPI


Egészen zavarba ejtő belegondolni, hogy a fordulatok következtében SPOILER! két olyan személyre vár örökké tartó szerelem, akiknek úgy indult a kapcsolata, hogy Edwardot egyedül a lány vérének ellenállhatatlan illata vonzotta Bellához. Ami miatt pedig fix, hogy ez a szerelem az örök élet ellenére is valójában halálra lenne ítélve, az az, hogy a főhősnő igazából csak egy tinilány, vajmi kevés tapasztalattal, aki előtt még ott áll az egész élet, a főhős pedig egy egészen más világban született 104 éves férfi – és ez a generációs ellentétet és kultúrsokkot egyaránt magában foglaló akadály annak ellenére sem változik, hogy milyen ádáz harcokat és traumákat kell elszenvednie Bellának Edward oldalán.

 

Bella és társai

A 7 legidegesítőbb filmes karakter

Azokat a figurákat gyűjtöttük össze, akiket az alkotók nem szántak gonosznak, mégis a legszívesebben megölnénk őket, annyira irritálóak.

Tovább

 

Ross és Rachel a Jóbarátokból

Ross és Rachel neve ebből a népszerű sitcomból szinte egybeforrt a rajongók szemében, és a két szerelmes között tagadhatatlanul működik a kémia a nem kevesebb mint tíz évadon át tartó sorozat minden egyes epizódjában, de ha jobban belegondolunk, ez a viszony is azon kapcsolatok sorát erősíti, amelyek a valóságban sosem működnének. Ha nem is olyan hülye, mint az olasz amerikai srác,

Rachel szellemi színvonala sokkal közelebb áll Joey-éhoz

(szóval nem csoda, hogy nemcsak nagyon jól megértik egymást, de SPOILER! egy ponton ők is összejönnek).

Forrás: HBO Max


A lány még kimondani sem tudja rendesen, mi Ross foglalkozása, sőt, azt sem tudja pontosan, mivel foglalkozik; nem igazán tud idegen szavakat megjegyezni, és a tudományt magát (amiért a fiú nem egyszerűen rajong, de élete egyik legmeghatározóbb eleme, a tudományhoz való vonzódás identitásának talán legfontosabb összetevője) unalmas és felesleges dolognak tartja. Sokkal szívesebben olvasgat Cosmopolitant vagy más női magazint, mint könyvet,

így igazi rejtély, vajon miről beszélgetnek ők ketten egy egész életen át – mert annak eldöntése, hogy szakításban voltak-e, elég hamar kimerülő beszédtéma.


Rhaenyra és Daemon Targaryen a Sárkányok házából

A közös beszédtéma ennek a fantasyszériának a két főhőse között is minden bizonnyal gondot okozott, hiszen egy 16 éves gyereklányról és egy meglett, felnőtt férfiról van szó. Rhaenyra ugyan sokkal érettebb a koránál, és már fiatal évei óta elég elszántan tervezi, hogy egyszer majd ő lesz az uralkodó, de akkor is bizarr figyelni, ahogy összejön Daemonnal – nem utolsósorban azért, mert a férfi a vérrokona (a nagybátyja). Abban a fiktív korban ugyan, amelyben a Trónok harca-spinoff karakterei élnek, a vérfertőzés nem számított tabunak, de mai szemmel akkor is igen felkavaró figyelni az egyáltalán nem összeillő felek szerelmi jeleneteit.

Forrás: HBO Max


És ha túl is tudunk lépni a pedofílián és az incesztuson, azon már nemigen, hogy miközben Rhaenyra hatalmi törekvései és egyértelmű hibás döntései ellenére alapvetően szimpatikus figura, addig

Daemon egy igazi szörnyeteg,

aki kedvtelve gyilkolja meg adott esetben a hozzá legközelebb állókat és/vagy az ártatlan kívülállókat is. A két emberben egyedül a hatalomvágy közös (na meg a szőke hajuk), de sokkal jobb döntés lett volna, ha hitvesi eskü helyett inkább csak stratégiai megállapodást kötnek egymással.

 

Felfordul a gyomrunk

Íme az 5 legundorítóbb dolog a Sárkányok házából

Csúfabbnál csúfabb halálok, vérfertőzés, lábfétis, kiskorúval kötendő házasság... Bőven volt min felháborodni az HBO nemrég véget ért fantasy sorozatának első évada alatt.

Tovább

 

(via ScreenRant)