Vége az utolsó Odeon tékának is

Legalábbis abban a formájában, ahogy eddig ismertük és szerettük. Július 1-jétől a kultikus budapesti videokölcsönző átalakul, és archívumként működik tovább.

„Kedves Vendégeink! A videotéka 2019. július 1-től archívummá alakul. Az állományt a továbbiakban nem bővítjük új megjelenésekkel, ám a már meglévő filmek kölcsönzési idejét jelentősen meghosszabbítjuk. A korábbi napidíj helyett a DVD 1000, a VHS 800 forintért lesz kölcsönözhető 7 napra (egy hétre), melynek díját előre kell fizetni” – fogadja a tájékoztató szöveg az utolsó, a budapesti Művész moziban működő Odeon téka kölcsönzőit (a szöveg időközben a Facebook oldalukra is kikerült).


A kölcsönzési idő meghosszabbítása, így kvázi az árcsökkentés ugyan első blikkre örömtelinek tűnik, ám a szöveg a következőképp folytatódik: „Azon kölcsönzőink, akik rendelkeznek érvényes tagságival, a filmeket a nyitvatartási időn kívül is leadhatják a mozi pénztárában, filmeket azonban csak a nyitvatartási időben lehet kikölcsönözni. A továbbiakban minden film letéttel is kölcsönözhető lesz, melynek összege DVD esetében 5000, VHS esetében pedig 3000 forint filmenként.
Letétes kölcsönzés esetében a film visszahozatala csak nyitvatartási időben lehetséges. A nyitva tartás az alábbiak szerint változik: minden pénteken 15–18 óra között.”

Ami azt jelenti, hogy megszűnik az a közösségi tér, amiről az első tékáját 1993-ban megnyitó Odeon mindig is híres volt, hiszen ez a hely sosem egyszerű videokölcsönző volt. Ahogy azt a tavaly bemutatott, 2018 januárjában 22 évnyi működés után bezárt Corvin Odeon tékáról a Volt egyszer egy téka című dokumentumfilm is megénekelte, az Odeon dolgozói sosem csak tékások voltak, hanem a vendégek igazi filmes tanácsadóiként működtek, így a helyszínen valódi, izgalmas filmes diskurzus zajlott, ezenkívül egy hűséges közösség is kialakult.

A kép illusztráció, az egykori Puskin Odeon tékát ábrázolja. Forrás: hetediksor.hu

 

Az egykori legendás Odeon tékahálózat (korábban a Corvin és a Művész mozikban találhatókon kívül volt Odeon az Odeon Lloyd /egykori Duna/ moziban is a Hollán Ernő utcában, ezenkívül a Puskinban, a Tabánban és egy darabig az Átriumban is, ezek már mind bezártak) utolsó működő tékája nyitvatartásának heti három órára szűkítésével így ez a közösségi tér szűnik meg – információink szerint az utolsó tékások munkahelyével együtt. A Művész moziban működő Odeon téka fenntartója, a Budapest Film Zrt. egyelőre nem kommentálta a dolgot.