6 erős és inspiráló női karakter

Streamajánlónkban olyan sorozatok és filmek közül válogatunk, amelyek öntudatos, saját útjukat járó nőkről szólnak.

A vezércsel (2020)

A Netflix (talán) legjobb 2020-as sorozatában az egyik legizgalmasabb fiatal színésznő, Anya Taylor-Joy (A boszorkány, Széttörve, Üveg, Emma, Az új mutánsok) játssza a főszerepet, egy fiatal sakkfenomént. Az ötvenes években kezdődő szériában a nyolcéves Beth árvaházba kerül, ahol az intézmény gondnokától megtanul sakkozni, és rádöbben, hogy ebben a játékban visszanyerheti élete felett az elvesztett irányítást. Később a lányt láthatjuk felnőni és önállóvá válni, ám miközben egyre virtuózabb sakkmesterré válik, meg kell küzdnie alkohol- és drogfüggőségével, amely függőségeket szintén az árvaháznak „köszönheti”. A Walt Tevis regénye alapján készült sorozatot nem kisebb név adaptálta kisképernyőre, mint Scott Frank, a Szóljatok a köpcösnek!, a Mint a kámfor, a Különvélemény és a Logan – Farkas forgatókönyvírója.

Elérhető: Netflix


Enola Holmes (2020)

Millie Bobby Brown, a Stranger Things sztárja alakítja Sherlock Holmes (Henry Cavill) húgát ebben a szórakoztató bűnügyi kalandfilmben. Enola Holmes az eltűnt édesanyja után kutat, miközben egy menekülő lordnak is segít. Készült egy folytatás is a filmhez, de inkább az első részt ajánljuk.

Elérhető: Netflix


Városfejlesztési osztály (2009–2015)

A Városfejlesztési osztály (eredeti címén Parks and Recreation) az NBC 2009 és 2015 futó szitkomja volt, a humoristaként is ismert színésznő, Amy Poehler főszereplésével. Ő alakította a sorozat központi figuráját, Leslie Knope-ot, aki Indiana állam Pawnee nevű, képzeletbeli városának polgármesteri hivatalában dolgozik, azon belül is a városképfejlesztési osztályon. 

Elérhető: HBO Max


GLOW (2017–2020)

A testpozitivizmus egyik zászlóshajójaként és legharciasabb szóvivőjeként üdvözölt, három évadot megért Netflix-sorozat mindenféle alkatú és bőrszínű nőt bemutat, akik mindannyian elfogadják azt, ahogy kinéznek.

A széria minden idők egyik legharsányabb és leginkább testpozitív pankrátorcsapata, a valóságban is létező GLOW, vagyis a Gorgeous Ladies of Wrestling bunyói alapján készült. 

Elérhető: Netflix


Narancs az új fekete (2013–2019)



A Netflix egyik első sikersorozatában nem egy, hanem nagyon sok erős női karakter van, a helyszín ugyanis egy női börtön, ahol az elítélteknek muszáj megkeményedniük.

A sorozat Piper Chapmant (Taylor Schilling) követi, akit kábítószer-csempészésért 15 hónap fogházra ítélnek. Az ő szemén keresztül a néző bepillantást nyerhet az amerikai börtönélet nehézségeibe, és megismerheti a fogvatartottak hihetetlen történeteit. 

Elérhető: Netflix


Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet (2016)

A Csillagok háború-előzményfilmnek, amely a VII. és a VIII. Star Wars epizód közé ékelődött be, több főszereplője van. A Felkelők kommandós csapatát követhetjük, akik a Halálcsillag terveit akarják megszerezni (amit utána Leia betáplált R2D2 memóriájába, belekeverve egy tatuini parasztfiút élete legnagyobb kalandjába.) A film igazi szíve és lelke azonban a Felicity Jones által alakított Jyn Erso, aki példát mutat a bátorságával.