Most már A vezércsel rajongói is tudják, hogy a magyar Polgár Judit minden idők legjobb női sakkjátékosa

A Netflix kirakott a Twitterre egy kisfilmet, amelyben a sikersorozat főszereplője, Anya Taylor-Joy beszélget Polgár Judittal.

Korábban többször írtunk róla, milyen nagy durranás volt (és még mindig az) a streamelős óriás hétrészes drámasorozata, amelyben a színésznő egy fiatal, függőségekkel küzdő zseniális sakkozót játszik a hidegháború idején. A vezércsel nemcsak a Netflixen ment nagyot, de újra divatossá tette a sakkot: ismét bestseller lett a regényeredeti, amin alapul, és nagyságrendekkel megnőtt az eladott sakktáblák száma is.

A streamelős cég nemrégiben egy negyedórás, a kulisszák mögött forgatott kisfilmmel kedveskedett a széria rajongóinak, amit ide kattintva nézhetünk meg, ha még nem láttuk volna. A napokban pedig újabb bónusz anyaggal lepték meg a Twitter oldaluk követőit, ahova kiraktak egy 3 és félperces beszélgetést, amit Taylor-Joy folytatott Polgár Judit magyar női sakknagymesterrel, a sakktörténelem legjobb női sakkozójával.


A minibeszélgetés során Anya Taylor-Joy elmesélte, hogy A vezércsel forgatása előtt egyáltalán nem tudott sakkozni, kizárólag a sorozat miatt tanult meg, de nagyon megszerette a játékot, és hatalmas elismerés a számára, hogy alakításával nemcsak a „mezei” rajongókat, de egy igazi sakknagymestert is lenyűgözött. A fiatal színésznő a tánc világából érkezett, és elmondta, hogy így közelített a szériában ábrázolt sakklépésekhez is: elsősorban a koreográfiájukra koncentrált.

A kisfilmben Polgár Judit is mesélt érdekes dolgokat – például azt, hogy mindössze ötévesen kezdte a sakkot, és hatévesen már bajnokságon is indult, ahol felnőtteket vert meg. Elmondása szerint ez először saját maga számára is megdöbbentő volt, de később egyre többször fordult elő, így hozzászokott.

A felnőtt sakkozók viszont rendre azzal próbálták kisebbíteni Polgár érdemeit, hogy azt mondták, nem figyeltek, hogy ő csak egy gyerek, és biztos csak szerencséje volt.

A színésznő arról is kérdezte a sakkozót, milyen érzés volt mindezt nőként elérnie, és Polgár Judit azt válaszolta, hogy mindig is jobban kellett bizonyítania, mintha fiú lett volna.


(via Twitter / Netflix)