Nézz klasszikusokat: Legbelső félelem

Ez volt Edward Norton első főszerepe, aminek Richard Gere kezdetben egyáltalán nem örült. A producerek eredetileg Leonardo DiCapriót akarták szerződtetni, de őt nem hozták akkoriban lázba a tárgyalótermi krimik.

Az HBO GO kínálatában elérhető Richard Gere és Edward Norton 1996-ban bemutatott izgalmas thrillere, a Legbelső félelem. Ennek örömére összeszedtünk néhány érdekességet a filmről.

1. Hát persze, hogy a Legbelső félelem is egy könyvadaptáció! Lassan kiderül, hogy egyetlen eredeti ötlet sem volt a '90-es évek Hollywoodjában, hiszen egy-egy bestseller alapján készült el többek között A remény rabjai, a Forrest Gump, a Halálsoron, a Farkasokkal táncoló és a Jumanji is. A legbelső félelem William Diehl azonos című, 1993-ban megjelent könyvének adaptációja.

Forrás: UIP-Duna Film

 

2. Ez volt Edward Norton első komoly filmszerepe. Richard Gere eleinte ott is akarta hagyni a stábot, amiért ilyen zöldfülűt szerződtettek le mellé, de aztán végül később megenyhült. A film arról szól, hogy a sikeres, arrogáns és jóképű ügyvéd, Martin Vail (ki más játszaná a karaktert, ha nem Richard Gere) elvállalja egy vad utcagyerek, Aaron Stampler (Edvard Norton) képviseletét, akit Chicago egyik legbefolyásosabb emberének meggyilkolásával gyanúsítanak. Az ügyvédet persze nem humanitárius szempontok vezérlik. Egyrészt bármilyen ügyet elvállal, ha annak elég hangos médiavisszhangot lehet teremteni a sajtóban, másrészt a volt főnökén is bosszút szeretne állni. Ráadásul a vád képviselője (Laura Linney) sem közömbös számára érzelmileg: korábban szenvedélyes szeretők voltak. A sokfelé aprózott feszült figyelem azonban megtéveszti Martin érzékeit: nem veszi észre a számára gondosan előkészített csapdát...

3. 2100 fiatal hollywoodi férfi színész pályázott Aaron Stampler szerepére. A meghallgatásokon Edward Norton mellett részt vett többek között James Marsden, Danny Masterson, és az akkor még jóformán totálisan ismeretlen Pedro Pascal is.

Forrás: UIP-Duna Film

 

4. Matt Damon is nagyon meg akarta csípni Aaron szerepét. Azóta több interjúban is elárulta: nagyon idegesítette, hogy lemaradt a Holt költők társasága után a Legbelső félelem főszerepéről is. Végül pont ez a frusztráció volt az, ami miatt rábeszélte országos cimboráját, Ben Afflecket arra, hogy mielőtt végképp süllyesztőbe kerülnének Hollywoodban, villantsanak forgatókönyvíróként és színészként is egy igazán ütős saját filmet, amivel feltehetik magukat a térképre – természetesen ez lett a Good Will Hunting, ami Oscar-díjat és számos későbbi főszerepet hozott a színészpáros konyhájára.

5. Leonardo DiCapriót viszont egyáltalán nem érdekelte a szereplés lehetősége. Pedig ő lett volna a producerek eredeti kiszemeltje Aaron Stampler szerepére, de olyan filmek után, mint a Gilbert Grape és az Egy kosaras naplója ez a tárgyalótermi krimi már nem tudta lázba hozni az ifjú titánt (1996-ban tőle a Rómeó és Júlia került mozikba).