10 ágy alá gyalázó Geszti-médiahakni az Ásztól a Gesztiméterig

Geszti Péter kis túlzással 1988-tól 2013-ig folyamatosan tévéképernyőn volt, nemrég pedig pont a régi haragosával egyszersmind jó barátjával, Friderikusszal épített fel a semmiből egy milliós nézettségű YouTube-csatornát.

1964. május 9-én született Geszti Péter, az ismert énekes, dalszövegíró, reklámszakember, producer, szinkronszínész, előadóművész, szóvicckirály és szöveggyártó kisiparos. Gyerekszínészként kezdte a pályáját, ő kölcsönözte a hangját a Vakáción a Mézga család Aladárjának és a Lúdas Matyi című rajzfilmben a kis Lúdas Matyinak, majd az Első Emelet dalszövegírója, később pedig a Rapülők, a Jazz+Az és a Gringo Sztár együttesek frontembere, valamint A dzsungel könyve és A Pál Utcai Fiúk dalszövegíró lett. Ám ahhoz képest, hogy Geszti csak afféle bohém kirándulásként, fiatalkori ballépésként és más efféle szerény botladozásként hivatkozik utólag, a mából visszanézve a televíziós szerepléseire,

kis túlzással 1988 és 2013 között folyamatosan a képernyőn volt, nemrég pedig Friderikusszal közösen indított el a semmiből egy milliós nézettségű YouTube-csatornát.

Alábbi cikkünkben Geszti Péter bő 35 évnyi médiaszerepléseiből mazsoláztuk ki a 10 legérdekesebbet.

 

1. Ász

Geszti Péter a Magyar Televízió csupa fiatalokat felvonultató tehetségkutató családi műsora, az Ász házigazdájaként lett országosan ismert médiaszemélyiség. Ez lényegében

egy 1988 és 1994 között hol Szentesről, hol Veszprémből, hol Kiskunfélegyházáról, hol Sopronból jelentkező családbarát banzáj volt,

amelyben ha épp nem a Bonanza Banzai (vagy más ismert zenekar) lépett fel, akkor amatőr színitársulatoktól és ifi versenytáncosoktól kezdve szkanderbajnokokon át kutyaidomárokig és UFO-észlelőkig mindenféle csodabogár megfordult. De láthattunk a műsorban MÁV-menetrendet kívülről fújó srácot, sőt egy mesterien origamizó kisdiákot is, akiből azóta neves újságíró lett!

 

2. Téged vár a Papírgyár!

Geszti a rendszerváltás előestéjén lett az Akció Reklámügynökség szövegírója, majd később kreatív igazgatója, így ebbéli minőségében számos neves hazai és külföldi céggel dolgozott együtt. Hozzá köthető például a legendás „felborulós Postabank-macis” tévéreklám is, de most álljon itt inkább a Papírgyár szpotja, amelyben a korszak nem kisebb sztárjai láthatók, mint a fiatal Bálint Antónia, és a jellegzetes Geszti-(kín)rímekre rappelő MC Hawer, aki így emlékszik vissza az alább belinkelt YouTube-videó komment szekciójában a klip elkészítésére:

Ha jól emlékszem, 1987-1988-ban forgattuk, én tátogok a Geszti hangjára... :) Büszke vagyok rá, mert korszakalkotó reklám volt a rendszerváltás idején. A Gyömrői úti EVIG művelődési házban forgattuk, kerek 500 Ft volt a gázsim... Ennyire jól emlékszem. Ezért kezdtem el RAP-szövegeket írni...

 

3. ITT Nokia – Feldob a hangja!

Geszti részben az főiskolás évei alatt megírt Első Emelet-dalszövegek, részben a rendszerváltáskori, majd a '90-es évek vadkapitalizmusa idején kreált reklámszlogenjei miatt kapta meg a „szöveggyártó kisiparos” becenevet. Az alábbi reklámszpotja (ami a George Michaeltől elcsaklizott Freedom című, ismert sláger felharsanása miatt 1990 végén kerülhetett adásba) igazi retró időutazás:

a mai kor gyermekének alighanem értelmezhetetlen szórakoztatóelektronikai eszköz a kétkazettás magnó, és a valaha patinás ITT Nokia márkanév sincs ma már sehol...

 

4. Boldog új autót kívánunk!

A fiatal Geszti Péter már a '90-es években is úgy gondolta, hogy a non stop viccelődés mellé kell némi komoly közszolgálat is. Vagy egyszerűen csak jó pénzt kapott azért a szakmai kihívásnak sem utolsó feladatért, hogy

1991. december 31-én egész nap jelentkezzen be hosszabb-rövidebb időre az MTV 1-es csatornájának képernyőjén, és buzdítsa arra a nézőket, hogy szabaduljanak meg a fullasztó gázfelhőt pöfögő, kétütemű Trabantjaiktól és Wartburgjaiktól,

hátha pont ők nyerik meg éjfélkor a nyugati álomautókat!

 

5. Megáll az ész!

Szintén Geszti Péter volt a házigazdája 1992 és 1995 között kéthetente késő esténként az MTV2-n jelentkező Megáll az ész! című, mai szóhasználattal élve infotainment műsornak,

ami leginkább a szórakoztatva tanítást még teljesen komolyan vevő Delta és a totálisan blőd, szilveszteri Szuperbola bizarr szerelemgyereke volt.

 

10 híres színész, 10 kínos korai reklám

Így kezdte Keanu Reeves, Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Zendaya és Bryan Cranston. Fiatalok voltak, és kellett a pénz.

Tovább

 

Az eklektikus műsorban ugyanis vígan megfért egymás mellett Piroch Gábor kaszkadőr 50 méteres halálugrása, Michael Jackson világjáró hasonmása, a Tudósok új dala, egy ecseri piaci körkép, Stallone Dredd bíró című filmjének promója, a Hadar a magyar hadaróveseny döntője, vagy épp a japán tévéből importált kandi kamerás poénok...

 

6. Pepsi Számmánia – Vigyázz, elkapod!

A '90-es évek legendás Pepsi-reklámja, a Szia, Kata vagyok! Van még egy Pepsid? Dobó Kata visszaemlékezése szerint 1998-ban készült. Az ismert üdítőcég magyar leányvállalata viszont előszeretettel forgatott korábban is hazai hírességekkel Pepsi-reklámokat. Gesztivel a főszerepben például 1995 végén készült ez a kerge szpot, ami a Népszabadságot és a Danubius Rádiót is promózta egy kicsit, mert ezekben futott ekkortájt a Pepsi kupakos-számos nyereményjátéka.

 

7. Gesztiméter

2001. márciusában tűzte műsorra a TV2 Geszti Péter Gesztiméterét, ami

egyszerre volt agyzsibbasztóan szürreális keveréke a Zsákbamacskának, a Heti Hetesnek, az Esti Showdernek és egy Rapülők-koncertnek.

A házigazda afféle összefércelt szórakoztatóipari Frankenstein-szörnyetegként hol kínrímekben rappelt, hol aktuálpolitizálva Torgyánozott egy jót, és amikor nem a kurta-furcsa tippjátékban tette fel a kérdéseket, akkor Fábry-módra durrogtatta a lejárt szavatosságú humorpetárdáit, miközben a hazai celebvilág olyan ászai adták egymásnak a kilincset, mint Pálffy István, Usztics Mátyás, a Baby Sisters és a United. Nem csoda, hogy ez a kaotikus katyvasz mindössze három adást élt meg, maga Geszti sem túl büszke rá: 

Egy felkiáltójel volt az életemben, hogy Petya, nem ezt kell csinálni. Ilyen értelemben nem is bukásnak tartom azt a műsort, hanem egy nagyon jó váltópontnak, amikor bebizonyosodott számomra, hogy nekem nem kell a kereskedelmi médiában izmoznom azért, hogy valahová eljussak.

 

8. Fantasztikus Európa

Friderikusz Sándor 2002-ben indította el azt a ma már kissé elfeledett műsorát, amellyel az volt a nem titkolt célja hogy az EU-csatlakozásunkról szóló népszavazás előtt felkeltsék az érdeklődést a vén kontinens, Európa többi országa iránt. Mindegyik adásnak volt egy-egy társműsorvezetője is, az első részben például Geszti Péter ült be a stúdióba egy MC Gesztenye feliratú, bolondos tökfödőben. A műsor számára hat, akkor épp Magyarországon élő, magyarul jól beszélő, vicces maskarában parádézó európai fiatal szállította a híreket a hazájából.

Érdekesség, hogy az Olaszország-szakértő az akkor celebként még egyáltalán nem ismert, későbbi tévés műsorvezető és étteremtulajdonos, Gianni Annoni volt, akit a Fantasztikus Európa katapultált a hazai médiába.

 

9. X-Faktor

Az RTL (akkor még RTL Klub néven) 2010-ben indította hódító útjára az X-Faktor című televíziós tehetségkutató műsort, melynek első négy évadában Geszti Péter is a zsűri oszlopos tagja volt: az első évadban a „Lányok”, a másodikban a „Csapatok”, a harmadikban a "Fiúk", a negyedikben a „25 év felettiek” kategóriák mentora volt.

A harmadik és a negyedik évad győztesi, Oláh Gergő és Danics Dóra mindektten Geszti mentoráltjaiként jutottak el a fináléba, majd onnan a slágerlistákra és az újságok címlapjára.

 

10. Geszti+ a Friderikusz Podcast csatornán

2021. április 29-én indult el Friderikusz Sándor saját YouTube-csatornája, a Friderikusz Podcast. Bár a hazai televíziózás megkerülhetetlen legendája kezdetben látványosan nem tudta helyén kezelni ezt az új platformot: egy emlékezetes kirohanásában például „kiflitolvajnak” nevezte azon nézőit, aki ingyen, vagyis Patreon-támogatás nélkül követték az addigi adásait, majd az egész balhét a nem létező sajtósával, Csenterics Ágnessel akarta elvitetni. Csakhogy a Media1 kiderítette, hogy a hazai média nem ismeri a sajtós Csenterics Ágnest, viszont 77 éves korában elhunyt a tévés rendező Csenterics Ágnes, akinek a rokonai jogi lépéseket helyeztek kilátásba a történtek miatt, a Magyar Újságírók Szövetsége pedig állásfoglalást adott ki, mely szerint Friderikusz etikai vétséget követett el. A showman végül bocsánatot kért, és a nézői is hamar elfelejtették ezt a kis purparlét, olyannyira, hogy

a sidekicknek felvett Geszti Péterrel közös első Friderikusz Podcast-adás mára 1 milliós megtekintést ért el, a Rapülők frontembere pedig saját, kétheti műsort kapott Geszti+ címmel.

Igaz, utóbbiban a PORT.hu kritikusa szerint

voltak erősen Ezo tévébe átcsapó pillanatok, de összességében egy átfogó beszélgetés lett a végeredmény. Pedig az eleje is már úgy indult, mint egy béna bohózat.