10 dolog, amit nem tudtál A bátrak igazsága című filmről

Denzel Washington, Meg Ryan, Matt Damon – kell ennél többet mondani? Mi azért megpróbálunk, és előástunk néhány érdekességet nektek a kulisszák mögül.

1. Annak érdekében, hogy minél hitelesebben hozza az Öbölháborúban harcolt lesoványodott katonát, Matt Damon kőkemény diétának és edzésnek vetette alá magát. A színész annyira túlzásba vitte a dolgot (végül több mint 18 kilót fogyott), hogy azt az egészsége is megsínylette: a forgatást követően még több hónapig állandó orvosi ellenőrzésre szorult.

De kétszeresen is megérték az erőfeszítései,

hiszen egyrészt kiváló lett az alakítása, másrészt Francis Ford Coppola emiatt az elhivatottsága miatt szerződtette Az esőcsináló főszerepére. Steven Spielberg viszont ezzel szemben megijedt Damon soványságától, amikor be akarta válogatni a Ryan közlegény megmentése című filmbe, és csak azután volt hajlandó neki adni a címszerepet, miután a sztár visszahízott a normál súlyára.

2. Matt Damon mellett Denzel Washington is fullba nyomta a method actinget: a Bruno szerepét alakító Bronson Pinchot egy interjúban elpanaszolta, hogy a színész vele és több más szereplővel is durván beszélt a forgatáson, hogy

„karakterben maradjon”.

Ma már Washington valószínűleg nem úszná meg ennyivel!

3. Amikor Denzel Washingtont megkínálták a szereppel, rögtön kapcsolatba lépett Edward Zwick direktorral, akivel együtt dolgozott Az 54. hadtesten (amely közös munka egyébként Oscar-díjat hozott a színésznek).

Így Zwick kvázi Washingtonnak köszönheti, hogy őt bízták meg A bátrak igazsága megrendezésével is.

Ez is érdekelhet

5 sztár, aki brutális edzésbe vagy fogyókúrába kezdett egy szerepért

Tom Hanks, Hilary Swank és Henry Cavill is nagyon sokat izzadt a sikerért.

Tovább


4. A Washington által megformált Serling egyenruháján látható váll-lap az Amerikai Hadsereg 2. Lovasságára utal, amelynek mottója nagyon beszédesen cseng egybe a karakter céljával: „toujours prêt”, azaz

„mindig készenlétben”.

(A váll-lapon látható Bourbon-liliom pedig – a francia nyelvű mottó mellett – szintén azt jelzi, hogy a 2. Lovasság tagjai mindkét világháborúban Franciaországban harcoltak.)

5. A „mindenkinek megvan a maga igazsága” koncepciót, azaz azt, hogy ugyanazt a történetet több nézőpontból is elmesélik, az alkotók

A vihar kapujában című japán filmből,

Kuroszava Akira klasszikusából merítették.

6. Az iraki harcjeleneteket a filmesek a texasi, El Pasó-i Indian Cliffs Ranchen vették fel, ami két dolgot eredményezett.

Egyrészt több kelléket és díszletet is ott hagytak a forgatási helyszínen, amelyek utóbb turistalátványosságként funkcionáltak.

Másrészt több képsor hátterében is a közelben található Texas A&M University kadétjait használták statisztaként.


7. Nat Serling szerepére Denzel Washington előtt Harrison Fordot és Tom Hankst is meghallgatták.

8. A film premierjét követően sokaknak nem tetszett, hogy Meg Ryan helikopterpilótát alakít benne. Egy Mark Kermode nevű angol kritikus egészen odáig merészkedett, hogy azt írta:

ez új szint a nevetséges castingdöntések területén, és teljesen elviszi a film fókuszát.

9. Habár nem olyan drasztikus módon, mint Matt Damon, azért Denzel Washington is alaposan felkészült a filmre:

két öbölháborús veteránnal is találkozott, hogy a harctéri élményeikről és mindarról kérdezze, ami azóta is kísérti őket.


10. A forgatáson nem ment minden zökkenőmentesen: azt a díszletet, amit a filmesek a Fehér Ház rózsakertjét rekonstruálandó építettek fel, egyszer egy tornádó, egyszer pedig egy homokvihar pusztította el.

Szegény rózsák!


(via IMDb)

 

Tudj meg többet A vihar kapujábanról!

Még a Star Wars is az ő filmje alapján készült

1910. március 23-án született a legismertebb japán rendező, Kuroszava Akira, akinek számos munkája volt jelentős hatással a nyugati filmművészetre. Alább összeválogattuk azt a hét alkotást, amelyekre a mester a leginkább hatott. Vannak szabályos remake-ek és nem túl elegáns lopások is.

Tovább