10 dolog, amit nem tudtál a Con Air – A fegyencjáratról

Kedvenc újranézős filmjeink egyikét most megint újranézhetjük a tévében. Ennek örömére összegyűjtöttünk tíz érdekességet a kulisszák mögül.

1. Nicolas Cage olyan komolyan vette a szerepét, hogy a hitelesség kedvéért Alabamába utazott tökéletesíteni az akcentusát.

2. A színész emellett nagy gondot fordított fizikai megjelenésére is: nem elég, hogy jó előre kigyúrta magát, még a forgatás helyszínén is folyton súlyokat emelgetett a szünetekben, hogy bedurranjanak az izmai, és minél jobban mutassanak a kamerák előtt.

3. A főgonosz, Cyrus szerepét rengetegen próbálták elnyerni: Willem Dafoe, Gary Oldman, Kevin Bacon, Alec Baldwin, George Clooney, Robert De Niro, Michael Douglas, Richard Dreyfuss, James Gandolfini, Ed Harris, Rutger Hauer, William Hurt, Michael Keaton, Michael Madsen, Jack Nicholson, Sean Penn, Ron Perlman, Tim Robbins, Tom Sizemore, John Travolta, Peter Weller és Bruce Willis mind esélyesek voltak. Mickey Rourke pedig olyan keményen próbálkozott, hogy a meghallgatásán még egy pengeéles túlélőkést is előkapott – s habár a rendező le volt nyűgözve, végül nem őt, hanem John Malkovich-ot választotta.


4.
A később a Harry Potter-filmekkel ismertté vált Jason Isaacs is elment a Cyrus szerepére kiírt próbafelvételre, és egy egészen elképesztő esetről számolt be. Amikor előadott egy olyan jelenetet, amelyben a sztori szerint egy pisztollyal kellett hadonásznia, ő egy ceruzával helyettesítette a fegyvert. Erre a segédoperatőr egyszer csak a pólója alá nyúlva előkapott egy stukkert az övéből, és készségesen odanyújtotta neki – és kiderült, hogy a fegyver igazi volt! Simon West rendező is egészen elképedt a dolog láttán, hiszen már jó ideje együtt dolgozott az illetővel, és fogalma sem volt róla, hogy egy éles fegyverrel mászkál.

5. Vince Larkin ügynök (John Cusack) szerepére Robert Downey Jr., Charlie Sheen és Matthew Broderic is esélyes volt, a pszichopata sorozatgyilkosnak, Garland Greene-nek pedig eleinte Tim Roth-t akarták (végül Roth Kutyaszorítóban-beli kollégája, Steve Buscemi lett a befutó).

6. A főszerep is elég képlékeny volt sokáig, így Cameron Poe Nicolas Cage helyett lehetett volna akár Stephen Baldwin, William Baldwin, Tom Cruise, Johnny Depp, Dolph Lundgren, Brad Pitt, Keanu Reeves, Kurt Russell, Arnold Schwarzenegger, Steven Seagal, Sylvester Stallone, Jean-Claude Van Damme vagy Bruce Willis is.


7. A film cselekménye során összesen 43-an halnak meg.

8. A „Pinball” Parkert alakító Dave Chappelle a szövege nagy részét improvizálta – ami nem csoda, tekintve, hogy már 14 éves kora óta standupozik.

9. A Cyrust alakító John Malkovich nem érezte magát túl jól a forgatás alatt, mivel még a munkálatok közben is olyan sokat alakítottak a forgatókönyvön szinte napról napra, hogy a színésznek fogalma sem volt róla, hova futtatják végül ki a karakterét. John Cusack (Larkin ügynök) pedig nem a forgatást, hanem magát a filmet rühelli – állítólag annyira, hogy interjúkban azóta sem hajlandó válaszolni a Con Airrel kapcsolatos kérdésekre.

10. A film Las Vegas-i jelenetét a legendás Sands Hotelben vették fel, közvetlenül azelőtt, hogy 1996 végén lerombolták. Nem ez volt az eredeti terv, csak a stáb megtudta, hogy a város le akarja bontani a történelmi épületet, és azonnal odamentek pár kamerával, hogy megörökítsék a látványos robbantást – ami végül be is került a filmbe.


(via IMDb)