10 dolog, amit nem tudtál a Doktor Murphy című sorozatról

Az autizmus spektrumzavarban és savant-szindrómában szenvedő fiatal orvos kalandjait sokan szeretjük. Lessünk be hát egy kicsit a forgatás kulisszái mögé!

1. Ha a címszerepet alakító Freddie Highmore ismerősnek tűnik, az nem a véletlen műve. A sztár gyerekszínészként kezdte a pályát: olyan filmekben láthattuk, mint az

Én, Pán Péter, a Charlie és a csokigyár, az Arthur és a villangók vagy A Spiderwick krónikák.

2. Kölykös külsejét a színész a későbbiekben is megőrizte – így fordulhatott elő, hogy amikor megpályázta Dr. Shaun Murphy szerepét, először elutasították, mert túl fiatalnak gondolták. A producerek olyasvalakit kerestek, aki 25 éves, és amikor szembesítették ezzel Highmore-t, ő csak annyit válaszolt:

„de hát én 25 éves vagyok”.

3. Az amúgy amerikai széria mindhárom sebész rezidens karakterét londoni születésű színészek játsszák: Freddie Highmore, Antonia Thomas és Chuku Modu. Ám míg előbbi két művész a sorozatban amerikai akcentussal beszél, Modu megőrizte saját természetes beszédmódját.

4. A Dr. Melendezt megformáló Nicholas Gonzalez orvoscsaládból származik: az apja és a bátyja is sebészek, édesanyja pedig egy dél-texasi radiológia könyvelőjeként dolgozik. Az említett testvér egyébként – habár a stáblistán nincs feltüntetve – a Doktor Murphy orvosi konzultánsaként is tevékenykedik a forgatásokon.

5. A Dr. Glassmant alakító Richard Schiff és a Debbie Wexlert játszó Sheila Kelley a való életben már 1996 óta házasok; míg a filmben is házaspárt megformáló Will Yun Lee (Dr. Alex Park) és Jennifer Birmingham Lee (Mia Wuellner) szintén egy párt alkotnak civilben is.

6. A sztoribeli kórház donorfalán látható egy „Bates család” feliratú tábla is, ami tisztelgés Freddie Highmore egyik első „felnőtt” szerepe,

a Bates Motel című sorozat Norman Bates-e előtt.


7. A Doktor Murphy egy 2013-as, Good Doctor című dél-koreai orvosos sorozaton alapul, amelyben Park Shi Ohn a főhős neve. Ezt a remake alkotói a Shaun keresztnév kiötlésével mentették át az amerikai verzióba, ami egyszerre egy létező nyugati név és ily módon a Shi Ohn „lefordítása” is. (A Shi Ohn egyébként eredetileg beszélő név – a „shi” azt jelenti, hogy látni, az „ohn” pedig azt, hogy a mindenség, az egész –, de ezt a nyugati írók már nem tudták átemelni.)

8. A főcímben feltűnő anatómiai vázlatokban (lásd alant)

sokan Matthew McConaughey arcát vélik felfedezni.

Az alkotók azonban természetesen nem a sztár fotóját használták, hiszen a képsorozat egy XIX. századi francia rajzművész és litográfus, az elsősorban anatómiai rajzai révén ismert Nicolas Henri Jacob 1830 körül készült nyomatának fekete-fehér verziója.

9. Meglepő módon elég nagy az átfedés a Doktor Murphy és egy másik, szintén egy különc orvost bemutató kórházi sorozat, a Doktor House színészgárdája között:

Lisa Edelstein, Robert Sean Leonard, Beau Garrett és Ever Carradine mindkét szériában játszanak.


10. Kevésbé kísérteties tény, de Lisa Edelstein, Beau Garrett és Necar Zadegan pedig a Girlfriends Guide to Divorce című szériában is együtt szerepelnek. Biztos állati jó haverok!


(via IMDb)

 

Pokorny Lia az I Love You Babyt énekelte a SZESSÖN próbatermében, amivel Tomi és Jancsó simán fel is vehette volna helyben megalakult zenekarukba.