10 dolog, amit nem tudtál a Mamma Miáról

Nincs is jobb választás egy meleg nyári estén újranézni ezt a remek nyári filmet, az ABBA legjobb dalaival. Hogy az élmény még jobb legyen, olvasd el ezt a tíz érdekességet, amit összeszedtünk a kulisszák mögül!

1. Az egyik férfi főszerepet játszó Pierce Brosnan úgy írt alá a Mamma Miára, hogy fogalma sem volt róla, mi ez. A producerek annyit mondtak neki, hogy Görögországban fognak forgatni, és hogy Meryl Streep lesz a főszereplő – a színésznek pedig már ennyi is elég volt, mivel annak idején a színiiskolában odáig volt Streepért.

2. Abban a jelenetben, ami alatt a Slipping Through My Fingers szól, van egy rész, amikor Meryl Streep és a lányát alakító Amanda Seyfried nagyon kacagnak valamin. Phyllida Lloyd rendező egyszer elmesélte, hogy úgy nevettette meg a színésznőket, hogy az egész stáb heavy metalra rázta a fejét a kamerák mögött.

3. A sikeres színpadi musicalen alapuló filmben az összes (amúgy prózai) színész saját maga énekelt. Amikor Meryl Streep Svédországba, az ABBA hazájába ment rögzíteni az egyik legfontosabb dalt, a The Winner Takes it Allt, rögtön az első próbálkozásra sikerült a felvétel, mire Benny Anderson egykori ABBA-tag (a sláger egyik szerzője) igazi csodának nevezte a sztárt. Sokan azonban tőle eltérően úgy gondolják, roppant kínos, hogy a filmben képzetlen hangon, gyakran kifejezetten hamisan adják elő a számokat, és ez a Mamma Mia! filmverziójának legnagyobb hibája.

4. Meryl Streep azonban nem ekkor került először kapcsolatba a musicallel. 2001 októberében megnézte a Broadwayen a sikerdarabot, és utána levelet írt a producereknek, amelyben megköszönte, hogy nem sokkal 9/11 borzalma után egy kis vidámságot csepegtetnek New York lakosainak életébe.

5. Abban a jelenetben, amikor Bill a hajóján főzőcskézik, egyáltalán nem szerepelt, hogy mindezt egy szál kötényben, alatta totál meztelenül teszi – ez a figurát megformáló Stellan Skarsgård ötlete volt, aki ráadásul az alkotókat sem avatta be, így amikor a felvétel során hátat fordított, és kivillant a csupasz hátsója, az operatőr ugrott és kiáltott egyet meglepetésében, Phyllida Lloyd rendező pedig dőlt a röhögéstől.

6. A főhősnő lányának, Sophie Sheridannek a szerepére Amanda Seyfried előtt olyan színésznők voltak esélyesek, mint Mandy Moore, Amanda Bynes, Rachel McAdams és Emmy Rossum. Donna Sheridan pedig Meryl Streep helyett lehetett volna Olivia Newton-John vagy Michelle Pfeiffer is. Egy ideig úgy volt, Bill Nighy lesz az egyik apajelölt, Sophie szerelmének, Skynak a szerepére pedig az Amerikai pitéből ismert Chris Klein is jelentkezett (a srácot végül Dominic Cooper játszotta).

7. Donna egyik barátnője, Tanya Wilkinson (Christine Baranski) szerepére eredetileg Chert kérték fel, de épp turnézott a forgatás idején, így sajnos nemet mondott. A Mamma Mia! folytatásában, az első rész után kerek tíz évvel bemutatott Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című filmben viszont cserébe ő lett Ruby Sheridan, Donna anyja.

8. Először 2004 novemberében röppent fel a hír, hogy filmverzió készül a Mamma Mia! musicalből. Akkor még úgy volt, hogy Nicole Kidman, Keira Knightley és Antonio Banderas alakítják a főbb szerepeket.

9. A filmben az ABBA két tagjának is van cameója: Benny Anderson a Dancing Queen-es jelenetben zongorázik, Björn Ulvaeus pedig a zárójelenet vicces összeállításában van beöltöztetve görög istennek – Rita Wilson, a Mamma Mia! executive producere (és Tom Hanks felesége) oldalán, aki pedig görög istennőt „alakít”.

10. Phyllida Lloyd nemcsak a filmverzió, hanem az eredeti West End- és Broadway-darabok rendezője is, így már nem először vitte sikerre a Mamma Miát.


(via IMDb)