10 dolog, amit nem tudtál a Mementóról

Szinte teljesen ismeretlen bemutatkozó nagyjátékfilmje után Christopher Nolan ezzel a halott felesége gyilkosa után nyomozó amnéziás hősről szóló alkotással robbant be a köztudatba. Reméljük, ti nem felejtitek el elolvasni ezeket az érdekességeket, amiket összegyűjtöttünk a számotokra.

1. Azzal a sorral, amikor Teddy azt mondja, hogy „You don't have a clue, you freak!” (Fogalmad sincs róla, te kretén!), a rendező, Christoher Nolan nem volt teljesen elégedett, ezért az utolsó két szavát újra felvette a maga szája íze szerint – de a karaktert alakító színész, Joe Pantoliano helyett ő maga mondta fel a rövidke szöveget, a színész hangját utánozva. Minderről Pantoliano mit sem tudott, egészen addig, amíg a direktor a Memento bemutatása után egy évvel el nem árulta az Anatomy of a Scene című filmes dokusorozat csapatának.

2. A film főhőse, Leonard betegsége, a rövid távú memóriát érintő zavar a valóságban is létezik, és anterográd amnéziának hívják (a gyakoribb, retrográd amnézia az, amikor a beteg régebbi eseményekre nem képes visszaemlékezni). Az anterográd amnéziát a hippokampusz sérülése okozza – minderre úgy jöttek rá, hogy az ötvenes években az orvosok úgy próbálták meg gyógyítani az epilepsziát, hogy eltávolították a betegek halántéklebenyének egy részét, ami miatt viszont a páciensek képtelenek voltak új dolgokat megjegyezni.

3. Natalie szerepére felmerült Ashley Judd, Famke Janssen, Angelina Jolie és Mary McCormack neve is. Carrie-Anne Mosst Jennifer Todd producer javasolta, akit lenyűgözött a színésznő alakítása a Mátrixban. Christopher Nolan rendezőt pedig az győzte meg, hogy a meghallgatáson Moss „olyan hatalmas mennyiségű dolgot adott hozzá a karakterhez, ami nem is volt leírva a forgatókönyvben”.

4. A fent már említett Joe Pantolianót már Carrie-Anne Moss ajánlotta be a Mementóba, miután együtt játszottak a Mátrixban, és jó barátok lettek. Nolan és a producerek először nem voltak meggyőződve arról, hogy a színész lenne a legmegfelelőbb, mert a többi alakítása alapján attól féltek, hogy túljátssza Teddy szerepét, egyértelműen gonosznak ábrázolva a figurát. Miután mégis bizalmat szavazott neki, a rendező nem bánta meg a döntését: úgy gondolta, épp a megfelelő mennyiségű finomság és kétértelműség került az alakításba. Pantoliano előtt egyébként Denis Leary is esélyes volt a szerepre, de ő végül elutasította az ajánlatot.

5. Mark Vargo operatőr szintén nemet mondott, amikor Nolan felkérte a közös munkára, méghozzá azért, mert nem értette a forgatókönyvet. Később bevallotta, hogy megbánta a döntését. A végül helyette kiválasztott operatőr, Wally Pfister egyébként kamera operátorként dolgozott korábban Vargóval, és elárulta neki, hogy ő sem értette a sztorit.

De Pfister jól tette, hogy ennek ellenére elvállalta a feladatot, mert ekkor kezdődött hosszú távú együttműködése a rendezővel, akivel összesen hat további filmet forgattak együtt: az Álmatlanságot, a Batman: kezdődik!-et, A tökéletes trükköt, A sötét lovagot, az Eredetet és A sötét lovag: Felemelkedést. A közös munkák sorának az vetett véget, hogy utóbbi filmet követően az operatőr elkezdett rendezéssel foglalkozni (ő rendezte például a Transzcendenst).

6. Teddy jogosítványának a lejárati dátuma nem stimmel, ugyanis 2001. február 29. áll rajta, abban az évben viszont a február csak 28 napos volt. És ha már lúd, legyen kövér alapon az iraton olvasható irányítószám sem létezik a valóságban, mivel San Franciscóban nincs 94181-es irányítószám, csak 94118-as (de a megadott utca, a Pine Street sem itt található). És ha már számok: érdekes, és minden bizonnyal teljesen véletlen egybeesés, hogy Teddynek ugyanaz a telefonszáma, mint Marla Singernek a Harcosok klubjában (555 0134).

7. Leonard szerepére először olyan nagyágyúk merültek fel, mint Alec Baldwin, Charlie Sheen és Brad Pitt, de miután Pitt egyéb elkötelezettségei miatt mégsem ért rá leforgatni a Mementót, Christopher Nolan átgondolta, és a költségvetés arányosabb elosztása érdekében inkább a tehetséges, de kevésbé ismert színészek között nézett körbe. Guy Pearce előtt szóba került Aaron Eckhart és Thomas Jane neve is.

8. SPOILER! Annak a jelenetnek a rögzítése előtt, amiben Leonard megöli Jimmyt, a figurát alakító Larry Holden arra biztatta Guy Pearce-t, hogy tényleg keményen támadja meg. Nem tudta (ahogy valószínűleg eddig mi sem), hogy Pearce késő tizenéves korában díjnyertes testépítő volt, így Holden jó pár zúzódással lett gazdagabb a felvétel után.

9. SPOILER! A halott feleség (vagy szerelmes) megjelenése a sztoriban Christopher Nolan több filmjében is visszatérő motívum, lásd: A tökéletes trükk, A sötét lovag, Eredet, Csillagok között.

10. 2015-ben felmerült, hogy remake készül a Mementóból, de a projektről utoljára 2018-ban lehetett hallani, szóval nem valószínű, hogy megvalósul – bár az IMDb-n még mindig szerepel.


(via IMDb)