10 dolog, amit nem tudtál A remény rabjairól

Bár a szőrszálhasogató bakivadászok 28 éve nem tudnak napirendre térni afölött, hogyan ragasztotta vissza Andy Dufresne az ominózus Rita Hayworth-plakátot, A remény rabjai a mai napig a legnagyobb közönségkedvencek egyike.

Össze is gyűjtöttünk tíz érdekességet Frank Darabont klasszikusáról, mely 2022-ben is dobogós helyen áll az IMDB közönségszavazásán.

A jelenetet, melyben Andy és Red először beszélget a börtönudvaron, nem kevesebb, mint kilenc órán át vették fel. Tehát Morgan Freeman ennyi ideig dobálta a baseball-labdát, aminek köszönhetően másnap felkötött karral érkezett a forgatásra.

Bár Stephen King regényében Red egy középkorú, fehér ír férfi, Frank Darabont kezdettől fogva Morgan Freemannek szánta a szerepet. Mindenesetre Clint Eastwood, Harrison Ford, Robert Redford és Robert Duvall is ott volt a jelöltek között.

King sosem váltotta be azt az 5000 dolláros csekket, amit a film jogaiért kapott. Pár évvel azután, hogy a Remény rabjai debütált a mozikban, visszapostázta Darabontnak az alábbi üzenet kíséretében:

Arra az esetre, ha egyszer óvadékra lenne szükséged. Ölel: Steve

Amikor Andy belép a könyvtárba, megkérdezi a varjútól, hogy hol van Brooks, Jake egy károgással felel. A madár viszont nem volt beidomítva, csupán bizonyos időközönként károgott egyet-egyet. Így Tim Robbinsnak résen kellett lennie, hogy jól időzítse a kérdést.

A jelenetben, amikor Red kérvényezi szabadon bocsátását, a papírokon Morgan Freeman fiának, Alfonzo Freemannek az arcképe szerepel. Az ifjabb Freeman mellesleg hallható is a filmben, ő is csatlakozik a „friss hal” kórushoz, mielőtt Hadley börtönőr leheletfinoman csendre intené a zajongókat.

Tim Robbins a szerepre készülve pár napra magánzárkába vonult, eközben viszont végig tudatában volt, hogy önkéntes rabként nem ugyanazt fogja átélni, mint az igazi fogvatartottak.

Frank Darabont a forgatás alatt minden vasárnap megnézte a Nagymenőket, hogy a narrátoros részekhez inspirációt gyűjtsön. Mellesleg ez volt az első film, melyben Morgan Freeman azóta védjeggyé vált narrációja hallható volt.

Clancy Brownnak több büntetésvégrehajtásban dolgozó őr is felajánlotta, hogy segít felkészülni Hadley szerepére, ám Brown végül nem élt a lehetőséggel. Mégpedig azért, mert túlságosan is humánusnak találta őket, ami az ő karakteréről nem volt elmondható.

A premiert követően egy darabig úgy tűnt, hogy a film gigászit zakózik, ugyanis a 18 millió dolláros bevétel az előállítási költséget sem fedezte. Morgan Freeman ezért a „megjegyezhetetlen” Shawshank Redemption címet okolta.

A kiábrándító bevételi adatok ellenére a Warner 320 ezer példányban juttatta el a VHS-kópiákat az amerikai videótékákba. A Remény rabjait végül a legtöbb alkalommal kölcsönözték ki 1995-ben, és minden idők egyik legsikeresebb VHS-kiadványa lett.