10 dolog, amit nem tudtál a Volt egyszer egy Amerikáról

Sergio Leone gengsztereposza még nagyobb élmény lehet, ha megtudsz egy pár érdekességet a kulisszák mögül!

1. A film első, nyers vágása nagyjából 8–10 óra hosszú volt, amiből Leone a vágóval, Nino Baraglival összeállított egy 6 órás verziót. Az volt a terv, hogy két 3-3 órás részletben vetítik majd. Mindez azonban nem tetszett a producereknek, és arra kényszerítették a rendezőt, hogy készítsen egy 3 óra 49 perces verziót. Később azonban ezt is túl hosszúnak találták,

ezért egy bő kétórás vágatot mutattak be a mozikban, amiből senki nem értett semmit – a Volt egyszer egy Amerika meg is bukott anyagilag, és Oscar-jelöléseket sem kapott.

Csak azután lett hatalmas kritikai és közönségsiker, miután kijött VHS-en, majd DVD-n az eredeti, 3 óra 49 perces változat. A rendezői és a mozis verzió között egyébként olyan hatalmas a különbség, hogy egy kritikus annak idején 1984 legrosszabb filmjének nevezte az alkotást, majd miután pár évvel később megtekintette a hosszabb változatot, azt mondta, a Volt egyszer egy Amerika a nyolcvanas évek legjobb filmje.

2. Hogy minél hitelesebben jeleníthesse meg David „Noodles” Aaronson figuráját, Robert De Niro (aki a szereplők közül az első volt, akit beválogattak a filmbe) kért egy találkozót a hírhedt gengszterfőnökkel, Meyer Lanskyvel. Sajnos a kérését elutasították – de azért szerintünk így is elég jól megoldotta.

3. A fiatal Deborah-t alakító Jennifer Connelly mindössze 12 éves volt a forgatás idején. Ez volt az első filmje.


4. Hogy minél átélhetőbb atmoszférát alakítsanak ki, már a forgatáson lejátszottak részleteket Ennio Morricone filmzenéjéből.

5. Joe Pesci eredetileg a Max szerepére kiírt meghallgatáson vett részt, de Sergio Leone meggyőzte, hogy arra nem ő a legmegfelelőbb (hanem James Woods). De mivel Pesci Robert De Niro jó barátja volt, Leone jófejségből felajánlotta neki, hogy választhat egy másik szerepet – így lett a színész Frankie.

6. Leone mélységesen megbánta, hogy annak idején nemet mondott, amikor lehetősége lett volna megrendezni A keresztapát. Emiatt mindenképpen akart rendezni egy gengszterfilmet: ez lett a Volt egyszer egy Amerika, amelyben egyébként tiszteletadásként A keresztapa II. úttörő flashbacktechnikáját is felhasználta.


7. A rendező eredeti látomása, még közel tíz évvel a forgatás előtt az volt, hogy Gérard Depardieu alakítja Noodlest, Richard Dreyfuss Maxet, James Cagney az idős Noodlest, és Jean Gabin az idős Maxet. Pár évvel később az alkotó már Tom Berengerrel és Paul Newmannel képzelte el Noodlest fiatal, illetve idős verziójában,

Max szerepére pedig – akit végül kétszáz meghallgatott színész közül választottak ki – olyan jelöltjei voltak, mint Dustin Hoffman, William Hurt, Jon Voight, Harvey Keitel és John Malkovich.

Volt egy olyan verzió is, hogy John Belushi játssza Maxet, de sajnos meghalt a forgatás megkezdése előtt. Al Pacino és Jack Nicholson pedig nemet mondott Noodles szerepére, ahogy Clint Eastwood sem akarta eljátszani Jimmy O’Donnell figuráját (ő végül Treat Williams lett).

8. Ami a női szerepeket illeti, az álomszereposztás az lett volna, hogy Liza Minnelli formálja meg Deborah-t, Brooke Shields a fiatal Deborah-t, Claudia Cardinale pedig Carolt. Carol lehetett volna Julie Andrews is, de nem fogadta el a felkérést.

Deborah szerepére végül egy rakás színésznő neve felmerült

(Jodie Foster, Daryl Hannah, Rosanna Arquette, Kim Basinger, Jennifer Beals, Linda Blair, Glenn Close, Jamie Lee Curtis, Geena Davis, Farrah Fawcett, Carrie Fisher, Bridget Fonda, Melanie Griffith, Linda Hamilton, Mariel Hemingway, Goldie Hawn, Diane Lane, Jessica Lange, Jennifer Jason Leigh, Heather Locklear, Liza Minnelli, Tatum O'Neal, Michelle Pfeiffer, Meg Ryan, Susan Sarandon, Cybill Shepherd, Sissy Spacek, Meryl Streep, Kathleen Turner, Sigourney Weaver, Debra Winger), hogy aztán a végső választás Elizabeth McGovernre essen.

9. 1980 és 1982 között Sergio Leone maga hallgatta meg a film 110 beszélő szerepére jelentkezett több mint 3 ezer színészt (igaz, közülük ötszázan videókazettát küldtek magukról). Ezzel párhuzamosan a helyszínek keresgélését is ő végezte, és még a forgatókönyvön is végzett módosításokat.


10. Leone a Volt egyszer egy Amerikával egy tucat korai gengszterfilm előtt akart tisztelegni, amelyeket a mű mind meg is idéz. Konkrétan a Zsákutca, a Magas-Sierra, a Mocskos arcú angyalok, a Golyók vagy voksok, a Fehér izzás, A város kiáltása, a Gyilkosság, a Kis Cézár, Az alvilág alkonya, A sanghaji asszony és a Búcsúlevél című alkotásokról van szó. Hogy a Volt egyszer egy Amerikának pontosan mely mozzanatai idézik meg a felsorolt munkákat, arról ide kattintva találunk egy felsorolást.


(via IMDb)