10 dolog, amit nem tudtál az Apádra ütökről

A hét elején 55. szülinapját ünneplő Ben Stiller és az akkortájt a komédiázásba épp csak belekóstoló Robert De Niro jutalomjátékát mindig öröm újranézni. Íme tíz érdekesség a forgatás kulisszái mögül!

1. Kevesen tudják, de az Apádra ütök egy 1992-es független film remake-je, ami mindössze 100 ezer dolláros költségvetésből készült, és mivel az alkotók (Greg Glienna forgatókönyvíró-rendező-főszereplő és Mary Ruth Clarke forgatókönyvíró-főszereplő) nem találtak forgalmazót, eladták a jogokat a Universal stúdiónak.

2. A Motion Picture Association, az MPA (kvázi az amerikai korhatárbizottság) csak úgy engedélyezte a filmeseknek, hogy a kétértelmű Focker (a magyar verzióban Beckur) vezetéknevet használják a főhősnél, amennyiben találnak egy létező személyt ezzel a névvel.

3. Robert De Niro azt szerette volna, ha Jinxnek, a macskának több jelenete lenne, mivel nagyon megkedvelte az állatot. Sokat játszott vele a forgatás szüneteiben, sőt: eredetileg ő akarta betanítani a különböző kunsztokra – de amikor megtudta, hogy ez a folyamat félévig tartana, inkább átengedte a lehetőséget a profiknak. De annyi trükköt azért bevetett, hogy mindig teletömte a zsebeit jutalomfalattal, hogy elnyerje a cica barátságát.

A filmben látható gyönyörű, hosszú szőrű himalája macskát egyébként különösen nehéz betanítani, amire a trénerek figyelmeztették is Jay Roach rendezőt, de a direktor ragaszkodott a himalájához.

Jinxet egyébként az Apádra ütökben két ötéves cica formálta meg,

Bailey és Misha, mivel a himalája macskák elég temperamentumos jószágok, és mindig kellett egy tartalékjátékos, ha az egyik állatnak nem volt kedve a felvételhez. A forgatás megkezdése előtt mindkét cica eltöltött némi időt a stábbal és a színészekkel, hogy megszokják őket, a forgatáson pedig két tréner és egy állatorvos segítette a közös munkát.


4. Az Apádra ütök nevezetes jelenete, amelyben Jinx szabályosan használja a vécét, a valóságban is inspirált egy macskavécét, a Litter Kwittert, amiből az évek során több mint 750 ezer darabot adtak el.

5. Mivel Robert De Niro a method acting híve, a forgatás alatt végig tartotta a távolságot Ben Stillertől, hogy minél hitelesebben jeleníthesse meg a köztük fennálló ellenséges viszonyt. Jay Roach rendező pedig

úgy próbálta elbizonytalanítani Stillert (annak érdekében, hogy ez a bizonytalanság a játékában is megjelenjen), hogy nem árulta el neki, hogy tetszett-e a teljesítménye De Nirónak. De a szerencsétlen Shag(ilan) Beckurt megformáló színész folyamatos kényelmetlenségérzetéhez a ruhatárával is hozzájárultak:

Stiller egyszer elárulta, hogy gyűlölte a karaktere ruháit, Roach pedig azt, hogy ez szándékos rendezői fogás volt a részéről.

6. Jim Herzfeld, az egyik forgatókönyvíró elmesélte, hogy a főhős figuráját a Diploma előtt Benjamin Braddockjáról (a film folytatásában, a 2004-es Vejedre ütökben megjelenő Dustin Hoffman híres szerepéről) mintázták, mert egy teljesen elveszett és félreértett fiatalembert akartak megjeleníteni.


7. Greg (Shag) Beckurt az eredeti tervek szerint Jim Carrey játszotta volna. Akkor még úgy volt, hogy Steven Spielberg lesz a rendező, Al Pacino pedig a gonosz apósjelölt. Rendezőnek egyébként Steven Soderbergh, Jack Byrnesnek pedig Christopher Walken és Anthony Hopkins is felmerült. Pam lehetett volna Christina Ricci, Naomi Watts és Julia Stiles is, de Wattsot a filmesek nem találták elég szexinek a szerepre, Stiles pedig végül inkább a 10 dolog, amit utálok benned című tinivígjátékot választotta az Apádra ütök helyett.

8. A főhős repülős kalandja (amikor a ’bomba’ szó ismételgetése miatt leszállítják egy gépről) ki van vágva a filmnek abból a verziójából, amit a repülőgépeken vetítenek.

9. Ha alaposabban megnézzük a film egy másik ikonikus jelenetét, a „gyorsulási verseny”-es képsort, láthatjuk, hogy főként Ben Stiller és Robert De Niro arcközelijeiből van összevágva – mivel a két színésszel más-más alkalommal vették fel a jelenetet.


10. A Pamet alakító Teri Polo egyszer elmesélte, hogy a Ben Stillerrel közös szexjelenet forgatásakor poénból sütivel tömte ki a melltartóját, mert tudta, hogy lesz egy pillanat, amikor a színész megsimogatja a mellét, és meg akarta viccelni.


(via IMDb)