10 dolog, amit talán nem is tudtál a Dűnéről

Val Kilmer lett volna eredetileg Paul Atreides, David Lynch pedig Dűne-trilógiára szerződött, de a szerény bevételek miatt sosem készült el a folytatás.

Már David Lynch Dűnéje is 35 éves, mégis megunhatatlan klasszikusról van szó, hiszen az arisztokratikus Atreidesek és a gonosz Harkonnenek fűszerbányászat feletti uralomért zajló harca az Arrakis bolygón számos további filmet és videojátékot megihletett az utóbbi évtizedekben (a legfrissebb verzió itt forog Magyarországon Jason Momoa és Josh Brolin főszereplésével). Lynch kultfilmjében Kyle MacLachlan alakította Paul Atreidest, a Dűne bolygó fremenjeinek későbbi vezérét, Patrick Stewart pedig a tanácsadóját, Gurney Hallecket, de szinte majd' minden szerepre sikerült megnyerni egy-egy olyan hírességét, mint Sting vagy Max von Sydow. A forgatás azonban egyáltalán nem volt sétagalopp, ezt mutatjuk be alább kicsit részletesebben.

1. Frank Herbert 1965-ös Dűne regényét már a 70-es évek végén meg akarták filmesíteni Hollywoodban. Többek között Jack Nicholson is, aki a rendezés mellett a tanácsadó Gurney Halleck szerepét is eljátszotta volna, de végül túlságosan nagyszabásúnak ítélte meg a projektet, és kiszállt belőle.

2. A leghíresebb kútba esett Dűne adaptáció a zseniális polihisztor, Alejandro Jodorowsy nevéhez fűződik. Az ő verziójában Salvador Dalí lett volna a császár, Orson Welles Harkonnen báró, David Carredine pedig Leto Atreides. A pszichedelikus jelenetek alá a Pink Floyd szolgáltatta volna a zenét, a concept artokat pedig a képregényrajzoló Moebius és az Alien atyja, H.R. Giger készítette el. Sajnos Hollywoodban túl művészinek és túl európainak ítélték a terveket... De így legalább Jodorowsky és Moebius minden ötletüket átmenthették az Incal című, kultikus sci-fi képregényükbe.

3. A Dűne-film rendezői posztjára sokáig Ridley Scott is esélyes volt. Ő azonban túl hosszúnak találta a sivatagi forgatás előkészületeit, ezért inkább elvállalt egy olyan sci-fit, ahol azonnal elkezdhette a munkát: ez volt az 1982-es Szárnyas fejvadász.

4. David Lynch 6 éven át dolgozott a filmen, csak a forgatókönyv megírásával 6 hónapot töltött el. Ezalatt George Lucas az 1983-as A Jedi visszatér rendezői székét is felajánlotta neki, de ő kitartott a Dűne mellett. Azóta viszont már eléggé bánja a dolgot, a karrierje mélypontjának tekinti a filmet (viszont ez kaszálta a legtöbbet a mozipénztáraknál), és nagyon fájlalja, hogy nem kapta meg a végső vágás jogát Dino De Laurentiis producertől. Nem szívesen mesél forgatási érdekességeket, és George Lucasszal ellentétben sosem akart semmiféle kibővített vagy speciális kiadást megjelentetni. Pedig lett volna miből, mert az első nyersvágás után még 4 órás volt a film!


5. Eredetileg nem is Kyle MacLachlan lett volna Paul Atreides, hanem Val Kilmer. Ő azonban visszautasította a szerepet, MacLachlannek viszont ez a film indította be a karrierjét, és később a Twin Peaksen is együtt dolgozott Lynch-csel.

6. Val Kilmer mellett más, ismert sztárok is benne lettek volna a filmben: Glenn Close kapta volna meg Lady Jessica szerepét, Helena Bonham Carter pedig Irulan hercegnő lett volna.

7. Sir Patrick Stewart szerint soha olyan kényelmetlen jelmeze nem volt eddigi pályafutása során, mint Gurney Halleck ruhája. Max von Sydow is sokat szenvedett Dr. Kynes cirkoruhája miatt, de azzal nyugtatta magát, hogy igencsak jól fest benne.

A sivatagi jófiúk Alien-szerű ruhákat viselő csapata: Max von Sydow (Dr. Kynes), Jürgen Prochnow (Leto Atreides), Patrick Stewart (Gurney Halleck) és Kyle MacLachlan (Paul Atreides)

 

8. Lynch filmje a 80-as évek egyik leggrandiózusabb filmes vállalkozása volt, elképesztő méretű stábbal: 1700 ember dolgozott a produkción, 16 stúdióteremben összesen 80 díszlet épült fel!

9. 200 munkás 2 hónapon át dolgozott a mexikói sivatagban azért, hogy David Lynch egyáltalán megkezdhesse a forgatást a zord pusztaságban!

10. David Lynch a szerződése szerint eredetileg három Frank Herbert-adaptációra szerződött: a Dűnét pár éven belül követte volna a Dűne messiása és a Dűne gyermekei is. Sajnos azonban a Dűne nem lett kasszasiker, így a folytatásait Lynch végül sosem forgatta le.