10 érdekesség a Hang nélkülről, amit még tuti nem hallottál

A hamarosan trilógiává bővülő horrorban egy szabály van: amíg csöndben vagy, túléled. És ez az egyszerű, de nagyszerű ötlet elég volt ahhoz, hogy a műfaj rajongói megkedveljék John Krasinski filmjét.

1. A kacagó közönség

Tényleg, a feszült horror tesztvetítésén nevettek a nézők, de nem azért, hogy oldják a félelmüket, hanem mert tényleg viccesnek találtak valamit. Ha láttad a filmet, tudod, hogy nem sok kacagnivaló van benne, szóval akkor mi lehetett olyan vicces? Az bizony maga a szörny volt, akit akkor még nem találtak ki igazán, ezért nem is alkották meg CGI-vel. Helyette viszont ott volt maga a rendező, John Krasinski (aki amúgy az apát játszotta) egy mozgásérzékelős ruhában, ahogy eljátssza a rémet. Ez azért tényleg nevetséges lehetett. Persze, miután minden digitális trükk a helyére került, a következő vetítésen már nem vihorászott a közönség.


2. A megríkatott a rendező

A Hang nélkül az egyike az elmúlt évek filmjeinek, amely reálisan ábrázol valamilyen fogyatékosságot. A filmben Millicent Simmonds alakítja a siket Regan Abbottot, aki már kisbaba kora óta nem hall. Az eredeti forgatókönyv szerint az apja, Lee Abbott azt írta volna a csúcsponton Regannek, hogy: “Szeretlek”. Ám Simmonds azt javasolta, hogy inkább legyen a szöveg az, hogy: “Mindig is szerettelek”, és ezzel megríkatta Krasinskit.

3. A jelnyelv

A szereplők többsége jelnyelvvel kommunikál, hogy ne csapjon zajt a beszéddel. Az eredeti koncepció az volt, hogy ezeket a részeket nem feliratozzák a filmben, mivel úgy gondolták, hogy a nézők enélkül is megértik a cselekményt. Ha emlékszel még a film első előzetesére, ott nincsenek is feliratozva azok a részek, amikben a szereplők jelnyelvvel kommunikálnak. Később azonban az alkotók úgy érezték, hogy bizonyos, fontosabb párbeszédek megkívánják a feliratot, így végül az összes jelnyelvvel előadott jelenetet feliratozták, hogy egységes legyen.


4. A beszéd

Az eredeti forgatókönyvben mindössze egyetlen sornyi tényleges beszéd volt. Ennyit tartalmazott a Bryan Woods és Scott Beck által írt sztori, majd John Krasinski kicsit variált rajta, és végül összesen kb. 25 sornyi dialógus került a filmbe. Az első beszélt szöveg a Hang nélkül 38. percében hangzik el (a film összesen másfél órás, szóval az első egyharmada – sőt, több mint egyharmada – némán pereg le).

Forrás: UIP-Duna Film

 

5. A popcorn

A mozitulajdonosok utálták a Hang nélkült, aminek egy egyszerű, kereskedelmi oka volt. Ugyanis egy ilyen filmnél hatalmas jelentősége van a csendnek, nem csak a vásznon, de a nézőtéren is. Emiatt viszont jóval kevesebben vásároltak pattogatott kukoricát és egyéb ropogtatni valót a film mellé, pedig ez a mozik fő bevételi forrása. (Ha szabad egy személyes megjegyzést, emlékszem, mikor először láttam a filmet a moziban: bár sokaknál volt popcorn, nem sok fogyott belőle.)


6. A fürdőkád

A Hang nélkül egyik legfeszültebb és legemlékezetesebb jelenete, amikor az Emily Blunt által játszott anya, Evelyn a kádban szüli meg gyermekét úgy, hogy egyetlen hangot sem adhat ki. Nem véletlen, hogy a film egyik plakátjára is ez a kép került rá. Krasinski szerint Bluntnak csupán egyetlen felvétel kellett, hogy tökéletesen végigvigye a megrázó jelenetet. Ráadásul egy pillanat alatt vissza tudott jönni a karakterből: amint vége volt a felvételnek, Blunt kiszállt a kádból, és megkérdezte, hogy ma mit ebédel a stáb.

7. A szakáll

A filmet 36 nap alatt forgatták, és a nyitójelent volt az utolsó, amit felvettek. Ennek egyszerű oka volt: az apát alakító Krasinskinek ebben a jelenetben sokkal rövidebb szakállat kellett viselnie, mint később. Így egyszerűen fogták, és rövidre vágták a forgatás alatt megnőtt szőrt, és felvették az első jelenetet, amiben központi szerepet játszik egy játék űrhajó.


8. A nevek

Észrevehetted, hogy minden szereplő nevét leírtuk, akiről szó volt, viszont a filmből nem derül ki, kit, hogyan hívnak. Mivel alig beszélnek a szereplők, senki sem szólít néven senkit, és helyzet sincs olyan, amiből kiderülne. Egyedül a családnevet tudjuk meg: Abbott, a karakterek keresztneve a stáblistából derül ki.

Még több hang nélkül

Hang nélkül 2 – Nahát, egy baromi jó folytatás!

Az első rész is remek volt, az amerikai jegybevételekből pedig már sejteni lehetett, hogy a folytatás sem sikerült rosszul, de még ehhez képest is nagyon kellemesen csalódtunk!

Tovább

 

9. A vágás

Nem, most már nem a szakállvágásról lesz szó, hanem a film vágásáról. Az első nyers, sőt még a második, végleges vágás is úgy készült, hogy a filmben nem volt semmiféle hang (tényleg hang nélkül volt a Hang nélkül – ez egy csak magyarul működő szójáték, mivel a film angol címe: A Quiet Place). Krasinski csak ezután kezdte el hozzáadni a párbeszédeket, a zenei aláfestést és a hangeffekteket. Azt szerette volna, hogy a filmje némafilmként is működjön, szóval egyszer érdemes így is megnézni, valószínűleg élvezni fogod.


10. A rendező

John Krasinski az elején vonakodott attól, hogy megrendezze a Hang nélkült, mivel nem érezte úgy, hogy közel állna hozzá a horror. Ám mikor megtudta, hogy a történet középpontjában egy család áll, elvállalta a filmet. Mivel nem sokkal előtte neki is gyermeke született, átérezte az Abbott-család félelmeit, amiket a Földön garázdálkodó idegen lények testesítenek meg.

(via Screen Rant, IMDb)