10 érdekesség a Sophie Marceau főszereplésével készült Anthony Zimmerről

Egyik kedvenc francia filmünkről és készítőiről szedtünk össze érdekességeket, de a köznevetség tárgyává vált, Johnny Depp és Angelina Jolie főszereplésével készült amerikai remake-ről sem feledkeztünk meg.

Az Anthony Zimmer a 2005-ös év egyik váratlan meglepetése volt, mely sikerét a remek történeten és szereposztáson túl a nagyszerű látványnak is köszönhette. A filmet a párizsi Gare de Lyon pályaudvaron, a cannes-i Hôtel Carltonban, a nizzai Hôtel Negrescóban, a Baleár-szigeteki Ibizán és a PárizsNizza vonalon futó TGV vonaton forgatták.

Bár francia színészként futott be, a címszerepet alakító Yvan Attal valójában izraeli állampolgárként született Tel-Avivban, de azóta természetesen megszerezte a francia állampolgárságot is. Számos nemzetközi produkcióban is láthattuk, szerepelt a Csúcsformában 3.-ban (2007) és a Münchenben (2005), legutóbb pedig A vád (2021) című drámában. Franciaországban arról is ismert, hogy legtöbbször ő adja Tom Cruise francia hangját. A felesége egyébként Charlotte Gainsbourg, akitől már három gyermeke is van.

Forrás: SPI

 

Az orosz maffia fejét, Naszajevet játszó Daniel Olbrychski természetesen nem orosz, hanem lengyel, sőt, minden idők egyik leghíresebb lengyel színésze, aki nálunk is jól ismert: olyan magyar filmekben is szerepelt, mint a Törvénytelen (1994), a Szökés (1997) vagy a Jancsó Miklós rendezte Oda az igazság! (2009).

Ez a film volt Jérôme Salle rendezői bemutatkozása, és az Anthony Zimmer sikerének köszönhetően egy sor olyan népszerű filmet készíthetett el, mint a Largo Winch - Az örökös (2008) és annak folytatása, a Largo Winch II (2011), a Dél-Afrikában játszódó, Orlando Bloom főszereplésével forgatott Zulu (2013), illetve a Jacques-Yves Cousteau életét feldolgozó A mélység kalandora (2016).

Forrás: SPI

 

A film odahaza is aratott, összesen 774 469-en vettek rá jegyet, nemzetközi szinten pedig 6 306 533 dollárt hozott, ami a hollywoodi produkciók bevételeivel összehasonlítva nem tűnik soknak, európai filmként azonban tisztességes teljesítmény, a rendező ráadásul a férfi főszereplővel együtt egy-egy César-jelölést is bezsebelt.

Sophie Marceau a forgatás alatt Jim Lemley producerrel járt, akinek többek közt a Katonák voltunk című Mel Gibson-filmet köszönhetjük Juliette nevű lányuk 2002 júniusában született.

A film nagyrészt a megtévesztésről szól, ahogy Sophie Marceau szerint maga a színészet is. „Okosnak kell lenned, és csak az számít, hogy hihető vagy-e az adott szerepben, vagy sem. Ehhez a tehetségnek semmi köze”.

Forrás: SPI

 

Marceau valamilyen oknál fogva elképesztően népszerű a Távol-Keleten Japánban, Dél-Koreában és főleg Kínában , ennek köszönhetően pedig az Anthony Zimmer is nagyon jól muzsikált ebben a régióban. A színésznő népszerűségét jól mutatja, hogy amikor 2014-ben meghívták a kínai állami tévé szilveszteri műsorába, hogy Liu Huan popsztárral elénekelje duettben a "La Vie en rose-t", a műsort több mint 700 millióan nézték, ami még Kínában is nagyon soknak számít.

Mint minden sikeres európai filmre, erre is lecsapott Hollywood, és 2010-ben elkészült az amerikai remake, Az utazó (2010), amiben Johnny Depp és Angelina Jolie játszotta a főszerepet. A neveket logikusan megváltoztatták, némileg a helyszíneket is – ez a film nagyrészt Olaszországban játszódik –, akárcsak a lopott pénz eredetét, de a történet javarészt ugyanaz. A nagy különbség a fogadtatásban volt: a film ugyan hozott pénzt, de nagyon rossz kritikákat kapott.

Forrás: Intercom

 

A remake leginkább arról lett híres, hogy Ricky Gervais kegyetlenül kifigurázta a Golden Globe-díj-átadó ünnepségén – ahol Az utazó három jelöléssel volt érdekelt. „Válaszul” Gervais Life’s Too Short című sorozatában feltűnt Depp, aki rendkívül ellenségesen viselkedett a humoristával. Kiderül, hogy a Golden Globe-on elsütött poénok miatt haragszik rá, ezért bosszúból elővette azokat a gúnyos vicceket, amiket ő és a hollywoodi barátai írtak Gervaisről. A komikus válaszul A Karib-tenger kalózai 3.-on élcelődött, amin Depp annyira megsértődött, hogy „tombolva” hagyta el az irodát. Az egészet persze csak eljátszották.