12 dolog, amit nem tudtál a Kéjjel-nappalról

Hát persze, hogy saját maga végezte Tom Cruise a kaszkadőrmutatványait. De Camaron Diaz is! Tévéajánló.

  • Mielőtt még James Mangold vállalta volna a rendezést, Tom Dey volt az első számú jelölt. A filmen összesen több mint 12 író dolgozott, de az Amerikai Írók Céhe (WGA) úgy döntött, hogy a közreműködők ilyen nagy száma miatt csak a forgatókönyv első verzióján dolgozó Patrick O'Neill kerülhet fel a stáblistára.
  • Tom Cruise és Cameron Diaz becastingolása előtt, amikor a film még Wichita címen futott, Adam Sandlernek is felajánlották a főszerepet, ő azonban visszautasította, mondván, nem tudja elképzelni magát fegyverrel. Miután a film átkerült a Sony Pictureshez, Chris Tucker és Eva Mendes lett a két új jelölt.
  • Tucker és Mendes visszalépése után Diaz leszerződött a filmre, és úgy volt, hogy Gerard Butler lesz a partnere. A színész végül inkább az Exférj újratöltve című fimhez írt alá. Tom Cruise jelezte, hogy vállalja a szerepet, de a saját elképzelései szerint akarta átalakítani.

  • Cruise szeretett volna egy újabb kémthrillert csinálni, de úgy gondolta, hogy a neki felajánlott Salt ügynök és Az utazó túlságosan hasonlít a Mission: Impossible franchise-hoz. Végül ezt a projektet választotta, mert ebben a kémthrilleres elemek mellett humor is van.
  • Cruise akkoriban 20 millió dolláros vagy annál magasabb előlegdíjakat kért, de belement, hogy ezúttal „csak” 11 millió dollárt kapjon, és abba is beleegyezett, hogy nem kapja meg a nála szokásos „első dolláros” bruttó bevételt. Ez azt jelentette, hogy addig nem részesül a film bevételeiből, amíg a befektetők először vissza nem nyerik a produkcióba fektetett pénzüket. A film gyártási költségei összességében meghaladták a 125 millió dollárt.
  • Ez a második film, amelyben Cruise és Diaz együtt szerepel, az első a Vanília égbolt (2001) volt. Mindketten szerepeltek a Különvéleményben (2002) is, de Diaz csak egy néma cameo erejéig.

Forrás: Intercom

 

  • Tom Cruise és Cameron Diaz a kaszkadőrmutatványok nagy részét saját maguk csinálták meg. Mindketten gyakorlott sofőrök, és van tapasztalatuk az éles kanyarok bevételében és a 180 fokos fordulatok kivitelezésében.
  • Az összes autós ütközést stúdióban vették fel, és utólag montírozták bele a filmbe.
  • A 18 kerekű kamion sofőrje valójában a világosító személyzet egyik tagja volt. Amikor a szerepre eredetileg szerződtetett színész befejezte az aznapi munkáját, a rendező felajánlotta a stábtagnak, hogy vegye át a szerepet.
  • A film világszerte 261,9 millió dolláros összbevételt termelt. Debütálásakor rosszul teljesített a mozipénztáraknál, a bemutatót követő napon csak 3,8 millió dollárt hozott a jegyeladásokból az Egyesült Államokban és Kanadában. Ez lett így Tom Cruise legrosszabb akciófilmes debütálása az 1986-os Legenda óta, és a legalacsonyabb bevételt hozó nyitónap az 1992-es Túl az Óperencián óta.
  • Ha a kritikusok nem is lelkesedtek különösebben a filmért, lett egy híres rajongója: Tarantino feltette a 2010-es toplistájára, a 12. helyre.
  • Készült a filmből egy bollywoodi remake is Bang Bang (2014) címmel, Hrithik Roshan és Katrina Kaif főszereplésével.