15 dolog, amit nem tudtál Oliver Stone Doors filmjéről

Val Kilmer tényleg átlényegült Jim Morrisonná Oliver Stone életrajzi filmjének forgatásán, de ez bizony nyomokat hagyott rajta, mind pszichésen, mind szó szerint, és van a filmnek egy kevésbé szimpatikus oldala is.

1. Oliver Stone még 1971-ben írta bemutatkozó rendezése, A szakasz első vázlatát, amit elküldött Jim Morrisonnak, abban a reményben, hogy eljátssza a film főszerepét. Amikor Morrisont holtan találták Párizsban, ott volt nála a forgatókönyv, tehát nyilván elolvasta. Azt nem tudhatjuk, hogy ha életben maradt volna, igent mondott volna-e a felkérésre. Nyilván nem véletlen, hogy Stone végül Morrison élete alapján megrendezte a Doors (1991) című filmet.

2. Val Kilmer komolyan vette a felkészülést: nem csak el akarta játszani Jim Morrisont, hanem Morrisonná akart válni. A Doors forgatása előtt hosszú ideig tanulmányozta a banda dalait, interjúkat nézett, hogy megértse a személyiségét, elsajátítsa az énekes legapróbb gesztusait és a hanghordozását, illetve megtanulta úgy énekelni a dalokat, ahogy Morrison, még a hangját is leutánozta.

A forgatáson már mindenki Jimnek szólította,

és állítólag nem tudták megkülönböztetni Kilmer és Morrison énekhangját. Paul Rotchild zenei producer, aki személyesen is ismerte Morrisont, állítólag azt mondta Kilmerről, hogy jobban ismerte az énekest, mint az saját magát. Kilmer utána terápiára járt, hogy visszanyerje saját személyiségét.

3. Oliver Stone egyszerű elvet követett énekhang ügyben: ha a színészt közelről vette a kamera, akkor az ő hangja szólt, ha távolról, akkor egy eredeti Jim Morrison felvételt használtak. Ezzel olyan jól sikerült megkeverni mindenkit, hogy még a The Doors eredeti tagjai sem tudták eldönteni, mikor ki énekel.

4. A film megszületése közel 20 évig tartott az első forgatókönyvvázlattól a gyártás megkezdéséig. A főszerepre többek között Tom Cruise, Jason Patric, John Travolta, a The Cult énekese, Ian Astbury, Keanu Reeves, Michael Hutchence, Bill Paxton, Richard Gere, Johnny Depp és Bono is esélyes volt egy adott ponton.

Forrás: InterCom

 

5. Ray Manzarek, a The Doors billentyűse visszautasította Oliver Stone kérését, hogy segítsen a filmben – valahányszor csak beszéltek, mindig azt hangsúlyozta, hogy csak egy olyan filmbe egyezne bele, amiben a négy bandatag egyforma hangsúllyal szerepel, de erre senki sem lett volna kíváncsi. Ezek után nem csoda, hogy

Manzarek szerint a film borzalmasra sikerült.

Robby Krieger, a The Doors gitárosa viszont szívesen segített, Stone korábbi munkája, a Salvador (1986) volt az egyik kedvenc filmje. Egy dologhoz ragaszkodott: abban a jelenetben, amikor az együttes a "Light My Fire" című dalt próbálja, egyértelmű legyen, hogy azt nem Jim Morrison, hanem ő írta.

6. Val Kilmer csúnyán eltörte a karját, amikor a színpadról a tömegbe ugrott. Egy kaszkadőr koordinátornak kellett volna őt elkapnia, de az illető nem figyelt oda eléggé. Kilmer jobb könyökén a gyógyulás után is egy rendellenes kinövés maradt, ami jól látható a Szemtől szemben (1995) című filmben, amikor McCauley (Robert DeNiro) felfedezi a nappalijában alvó Shiherlist.

Forrás: InterCom

 

7. Mivel a filmet nem időrendi sorrendben forgatták, Val Kilmernek a forgatás előtt le kellett fogynia, majd óvatosan híznia, hogy Jim Morrison későbbi éveiben vissza tudja adni a kissé elhízott énekes alkatát. Néha tetten érhető egy kis extra úszógumi a hasán, amit folyamatosan be kellett húznia, amikor a fiatal Morrisont alakította.

8. Azokban a jelenetekben, amelyekben Jim Morrison be van állva, Val Kilmer speciális kontaktlencsét viselt, amitől pupillái kitágultnak tűntek.

9. Billy Idolnak eredetileg sokkal nagyobb volt a szerepe, ő lett volna Tom Baker, Morrison színész haverja, akit aztán Michael Madsen játszott el – Madsen amúgy bejelentkezett Morrison szerepére is, ami nem volt teljesen reális elképzelés.

Forrás: InterCom

 

10. Közvetlen a forgatás megkezdése előtt Idol megsérült egy súlyos motorbalesetben, ami miatt nem tudott járni. Valahányszor feltűnik a filmben, vagy mankóra támaszkodik, vagy ül, esetleg fekszik.

11. Amikor Jim Morrisont fényképezik, és a kamerába néz, ahogy az újságok és magazinok elrepülnek, Jim fölött Nagy Sándor szobra jelenik meg.

Morrison élete során többször is hasonlította magát Nagy Sándorhoz,

Oliver Stone pedig később megrendezte a Nagy Sándor, a hódító (2004) című monumentális életrajzi filmet, amelyben természetesen a Morrisont alakító Val Kilmer is szerepelt, Alexander apját, II. Philippost játszva.

Forrás: InterCom

 

12. Caitlin O’Heaney a női főszereplő, Patricia Kennealy karakterére jelentkezett, és a meghallgatáson, ahol egy veszekedést kellett eljátszania, a verbális inzultus hirtelen fizikaiba csapott át, vagyis Val Kilmer, aki egyébként Jim Morrisont játszotta, nagy erővel lerántotta a színésznőt a földre.

„Amikor a szobába értem, Val Kilmer felkapott, megrángatott, és aztán a földre dobott. Olive Stone meg csak állt ott, és végig röhögött.”

A színésznő egy hónappal később jelentette az ügyet a rendőrségnek, végül megállapodott a filmet gyártó céggel, hogy fizetnek neki 24 500 dollárt, ami mai értéken számolva majdnem 13 millió forint. Elmondása szerint az összegből csak 8000 dollárt kapott kézhez.

13. A film „szexizmusát” azóta sokan kritizálják. Amikor Morrison híres félmeztelen képe készült, egy vonzó fotósnő veszi rá, hogy levegye az ingjét, nyilvánvalóan flörtölve vele. Az ismert fotó a Village Voice-ban jelent meg, majd a The Doors 1985-ös "Best Of" albumának borítójára került – és pontosan tudni, hogy egy férfi készítette, a jó nevű Joel Brodsky.

Forrás: InterCom

 

14. Az egész film alatt gyakran látható futólag egy borotvált fejű férfi, aki az utolsó koncertjelenet után rögtönzött felvonuláson is követi a bandát, az utcán pedig megbillenti a kalapját Morrison előtt. Ő a Morrisont kísértő Halál ábrázolása volt. A Halált alakító színész Richard Rutowski volt, Oliver Stone közeli barátja. Ő írta a Született gyilkosok (1994) forgatókönyvét.

15. A film végén Jim Morrison sírját mutatják meg a párizsi Père Lachaise temetőben. A sírkövet azóta megváltoztatták, és Jim szülei kérésére eltávolították a graffitiket a környező sírokról, ami miatt annyi panasz érkezett. Jim mellszobrát valamikor 1988-ban lopták el. A sírt acélkerítés is veszi körül, hogy megakadályozzák a további rongálást, mivel az évek során rengeteg kődarabokat törtek belőle és loptak el, mert rengeteg az őrült rajongó.