17 dolog, amit nem tudtál a Felhőatlasz című filmről

Wachowskiék fura sci-fije minden idők egyik legdrágább független filmje.

Hat történetszál, majdnem háromórás játékidő, bizarr műfajkeveredések és mélynek hangzó spirituális üzenetek. A Wachowski tesók és Tom Tykwer filmjét nehéz bekategorizálni, sokan szerették, még többen utálták, és kevesen értik. Ami biztos, hogy már a megszületése sem volt egyszerű menet.

  • Natalie Portmannek köszönhető, hogy megszületett a film ötlete, mégsem szerepelhetett benne. 2005-ben a V mint vérbosszú londoni forgatásán ő nyomta David Mitchell regényének egy példányát Lana Wachowski kezébe. Egy évvel később mindkét Wachowski megírta a forgatókönyv első vázlatát, majd a további verziók megírásába bevonták barátjukat, Tom Tykwert, folyamatosan szem előtt tartva David Mitchellnek az észrevételeit is. Úgy volt, hogy Portman alakítja Sonmi-451 szerepét, de a terhessége miatt az utolsó pillanatban vissza kellett utasítania a szerepet.
  • A több mint 100 millió dolláros költségvetésével a Felhőatlasz az egyik legdrágább független film. Nehezen jött össze a büdzsé, mert a Warner Brothers stúdió úgy döntött, hogy kiszáll. Wachowskiék 7 millió dollárt tettek bele a saját pénzükből, a német kormány körülbelül 20 millió dollárral járult hozzá a költségvetéshez. Lana Wachowski szerint Tom Hanksnek köszönhető, hogy összejött a projekt, mert a csatlakozása után már könnyebb volt másokat is meggyőzni. A színész azóta is az egyik kedvenc saját filmjének tartja a Felhőatlaszt.

  • Hugh Grant alig néhány nappal a forgatás megkezdése előtt csatlakozott a stábhoz.
  • A regény szerzője, David Mitchell eredetileg kilenc, a 12. században kezdődő történetből állította össze a Felhőatlaszt. A könyv a 12. századi Kínában kezdődött volna, egy Li Bai költő által ihletett történettel. Később Mitchell még Koreába is elutazott előtanulmányként, az egyik sztori középpontjában ugyanis egy koreai rapper állt volna, de ezt végül elvetette, mert túlságosan hasonlított volna Robert Frobisher történetszálára. Az utazás mégsem volt kidobott idő és pénz, az élményei hatására döntött úgy, hogy a jövőben játszódó szál helyszíne Korea legyen.
  • A rendezők rájöttek, hogy a szereposztás ennél a filmnél annyira kulcsfontosságú, hogy a casting directoruknak, Lora Kennedynek produceri kreditet adtak.
  • A karakterek megjelenésének megalkotása hosszú fejlesztési folyamatot igényelt. Minden színésznek három napnyi smink- és ruhatári próbán kellett átmennie, hogy megtalálják számukra a legideálisabb kinézetet. Tom Hanks visszaemlékezése szerint minden karakternek hat-hét változata volt.
  • Amellett, hogy két sminkes stáb is dolgozott a forgatáson, két kontaktlencse-felügyelő csapatra is szükség volt.
Forrás: Budapest Film

 

  • A hat különálló történet rendezéséhez Tom Tykwer és Wachowskiék elfelezték a filmet egymás közt. Tykwer az 1936-ban, 1973-ban és a 2012-ben, míg Wachowskiék az 1849-ben, a 2144-ben és a 2321-ben játszódó epizódokat készítették el. Ez volt az egyetlen módja annak, hogy a filmet az ütemterv és a költségvetés szerint valósítsák meg. Emiatt a három rendező mindössze egy napot töltött együtt a forgatáson.
  • Halle Berry elárulta, mi a legnagyobb különbség a német rendező és Wachowskiék munkastílusa közt. "Tom Tykwer a forgatás előtt mondta el, hogy mit akar, Lana és Andy pedig először felvették a jelenetet, és aztán beszélték meg, hogy mit láttak, és mit kellene másként csinálni.”
  • Két nappal a forgatás után Halle Berry lábában öt ponton tört el a csont, és a színésznő meg volt győződve róla, hogy újracastingolják, de Wachowskiék ragaszkodtak hozzá, hogy maradjon.
  • Jim Sturgesshez hasonlóan Tom Hanks is szerepel mind a hat történetben. A legkisebb szerepe 2144-ben játszódó epizódban van, ahol egy tévészínészt alakít. Mindössze 90 percet kellett ehhez a karakterhez forgatnia.
  • A Halle Berry által alakított 2144-es dr. Ovid karakterét eredetileg Tom Hanks játszotta volna, és akkor még nő volt a figura, de Wachowskiék rájöttek, hogy a sztori azon a pontján Hanks nem alakíthat a főhősöket segítő karaktert.
  • Ben Whishaw, aki a hat történetből ötben szerepel, majdnem bekerült a hatodikba, de a figuráját végül kiírták. Egy koreai üzletembert alakított volna a 2144-es Neo Szöulban. James D'Arcy is hasonlóan járt, egy ápolónő szerepét kapta meg a 2012-es epizódban, és bár pár pillanatra feltűnik, a dialógusát kivágták.
Forrás: Budapest Film

 

  • David Mitchell író is feltűnik egy cameó erejéig. Amikor Sonmi elhagyja a lázadók bázisát, és felmegy egy lépcsőn, fél másodpercre összeakad a tekintete a lefelé tartó Mitchell-lel.
  • Zachry és Meronym fő célja a 2300-as években, hogy megmásszák a hegyet, és működésbe hozzanak valamiféle műholdat, amely lézert indít az égbe. David Mitchell elárulta, hogy ez egy kommunikációs eszköz egy földön kívüli emberi kolónia számára, amely a könyvben nem szerepelt.
  • A felhőatlasz egy létező dolog. Ez a felhőkről készült képek gyűjteménye, amely a légkörben előforduló összes különböző típust és azok különböző elnevezéseit mutatja.
  • A Felhőatlasz fogadtatása olyannyira nem volt egységes, hogy a The Playlist az év legellentmondásosabb filmjének kiáltotta ki, míg Eric Kohn, az IndieWire munkatársa már csak a technikai megvalósítása miatt is „lenyűgöző teljesítménynek" nevezte, amellyel Mitchell könyvét háromórás, nem kronologikus montázzsá alakította át. Kohn hozzátette: " A Felhőatlasz egy tipikus Wachowski-produkció... A film problémás részei ellenére az ambíció, amely előremozgatja, nem vonható kétségbe.”

Via: IMDb / Slasfilm / Wikipedia