17 dolog, amit nem tudtál A Pelikán ügyiratról

A film, amit a kor két szupersztárja, Julia Roberts és Denzel Washington tett naggyá.

Alan J. Pakula filmje nem a 90-es évek legjobb jogi thrillere, de olyan nevek állnak mögötte, hogy eleve sikerre volt ítélve. A rendezője, Alan J. Pakula a politikai thrillerek mestere (A Parallax-terv, Az elnök emberei, Ártatlanságra ítélve), az írója John Grisham (A cég), és a kor két szupersztárja, Julia Roberts és Denzel Washington alakították benne a főszerepeket.

  • A 90-es években John Grisham neve garanciát jelentett a sikerre, így történhetett  meg, hogy A Pelikán ügyirat megfilmesítési jogait még a könyv megírása előtt megvásárolták, mindössze egy rövid részlet alapján.
  • Grisham Julia Robertsre gondolva írta meg Darby Shaw szerepét, majd aktívan kampányolt azért, hogy a színésznő játssza el a karaktert. Roberts elolvasta a könyvet, és anélkül vállalta el a szerepet, hogy látta volna a forgatókönyvet.
  • Denzel Washington karaktere, Gray Grantham a regényben egy fehér férfi.
  • Annak érdekében, hogy minél hitelesebben tudja eljátszani a riportert, Washington a felkészülési idejét a Washington Post szerkesztőivel és riportereivel töltötte.
  • Julia Roberts is elvégezte a házi feladatát: ő a Tulane jogi karán vett részt néhány órán. A tantermi jelenet során látható diákok közül többen is a Tulane jogi karának valódi hallgatói a 1994-es évfolyamból.
Forrás: Intercom

 

  • A Roberts és Washington által alakított két főszereplő csak a film 68. percében látható együtt a vásznon.
  • A két karakter a regényben összejön egymással. Bár Julia Roberts szívesen látta volna, ha ez a kapcsolat a filmben is beteljesül, Washington ellene volt, mivel úgy érezte, hogy a közönség nem akarja egy fekete férfi és egy fehér nő románcát látni. Amikor néhány évvel később a SID 6.7 - A tökéletes gyilkos (1995) című filmet forgatták, Washington hasonló okokból kivágatta a forgatókönyvből az ő és Kelly Lynch karakterei közötti románcot.
  • Más források szerint Washington azért ellenezte, hogy egy fehér nővel csókolózzon, mert nem akarta megbántani a közönségét. Leghűségesebb rajongói ugyanis az afroamerikai nők, akiket a filmek (főleg a 90-es években) igen ritkán ábrázoltak a vágy tárgyaként, ezért a sztár úgy érezte, zavarná őket egy Julia Robertsszel váltott csók.
  • A könyv főgonoszát, Victor Mattiece-t nem látjuk a filmben, csak egy fényképen jelenik meg.  A regényben különc és dúsgazdag üzletemberként van leírva, aki óriási vagyont szerzett és vesztett az olajfúrással, és aki valószínűleg eladta a várható olajtermelés egy százalékát közel-keleti üzlettársainak.
Forrás: Intercom

 

  • A White és Blazevich ügyvédi iroda a chicagói székhelyű Kirkland & Ellis paródiája, amely a világ egyik legrégebbi és leggazdagabb ügyvédi irodája, több mint 4 milliárd dolláros bevétellel és több mint 2500 ügyvéddel.
  • A csúcsjelenet az autóbombával, illetve Darby és Gray üldözésével a regényből hiányzik, ezt kifejezetten a filmhez készítették.
  • Az elnök az egyik jelenetben megkérdőjelezi Coal ötletét, hogy kardigánpulóverben szóljon a nemzethez. Ez egy valós eseményen alapul, Jimmy Carter egykori elnök az 1970-es évek üzemanyaghiányának csúcspontján kardigánpulóverben szólt a nemzethez.
  • Szinte minden jelenetben szerepel valami kék, különösen a türkiz és a kékeszöld. Washington öltönyétől kezdve a Darby által használt tollig minden kékeszöld: a falak, az autók, a naptárak, és a háttérben sétáló emberek ruhái is. Néhány jelenetben még a bútorok is kékeszöld árnyalatúak.

  • A Grantham lakásában, a férfi ágya mellett lévő festmény Bernard Lorjou francia expresszionista festőművész "Hódolat Martin Luther Kingnek" című alkotása. Az alján a következő mondat olvasható: "Az erőszakmentes tiltakozás az elnyomott nép leghatékonyabb fegyvere".
  • A Fehér Házban játszódó jelenetekhez a Dave (1993) című filmhez készített díszleteket használták.
  • James Horner feszültségkeltő zenei aláfestését, ami a banki/parkolóházi jelenet alatt hallható, később szintén újrahasznosították: a két évvel később bemutatott Apollo 13-ban.
  • A film 100,8 millió dolláros bevételt hozott az Egyesült Államokban és Kanadában, világszerte pedig összesen 195,3 milliót, ami szép eredmény, tekintve, hogy 45 millió volt a büdzséje.

Via: IMDb / Wikipedia