20 dolog, amit nem tudtál az Oscar-díjas Zöld könyvről

Viggo Mortensen zabálással és a Maffiózók ledarálásával hangolódott a szerepre.

A Zöld könyv - Útmutató az élethez egy megtörtént eseményeken alapuló, szívmelengető tanmese a barátság erejéről, egy olyan korban, amikor a rasszizmus még sokkal nyíltabban mutatkozott meg, mint ma. Peter Farrelly filmje meg is kapta az Oscart, de az afroamerikai zongorista családját ez nem hatotta meg, szerintük az alkotók valótlanságokat sugallnak. Lássuk, hol van az igazság.

  • Don Shirley és Tony Lip barátsága több mint 50 évig tartott. A kéthónapos utazás után a duó végül egy körülbelül egyéves turnéra indult. A zenész ekkor kérte fel Tony Lipet, hogy legyen a sofőrje és testőre az európai turnéja során, de ő visszautasította, mert nem akart még több ideig távol lenni a családjától. Mindkét férfi 2013-ban halt meg, három hónap különbséggel.
  • A cím és a téma a "The Negro Motorist Green Book", más néven "The Negro Travelers' Green Book" című útmutatóból jön. Az 1936-1966 között megjelent kiadvány segített az afroamerikai utazóknak szállást, éttermeket és más, őket kiszolgáló üzleteket találni, később Észak-Amerika mellett a Bermudákat és a Karib-térséget is lefedte.
  • Ez a vígjátékspecialista Peter Farrelly első „komoly” filmje. Az egyik főszereplő, Mahershala Ali ezért utalt rá úgy, mint "egy 25 éves tapasztalattal rendelkező, elsőfilmes rendezőre."
  • Annak ellenére, hogy Viggo Mortensent és Mahershala Alit (aki alakításáért Oscar-díjat nyert) szerződtették a projekthez, nagyon nehéz volt olyan stúdiót találni, amely 20 millió dollárból finanszírozta volna a filmet. Általában 5 millió körüli költségvetést ajánlottak, amit Farrelly túl alacsonynak tartott egy korhű darabhoz.

  • Mortensen volt Farrelly első választása Tony Lip szerepére. A rendező úgy küldte el neki a forgatókönyvet, hogy nem igazán hitt benne, hogy elvállalja a szerepet, és a színész valóban hezitált vagy 5 hétig, mivel tartott tőle, hogy nem alkalmas a feladatra.
  • Farrelly szerint Mortensen nem érezte magát komfortosan egy olasz-amerikai szerepében, annak ellenére, hogy jól beszél olaszul. A színész ragaszkodott ahhoz, hogy felszedjen egy kis súlyt, hogy jobban beleélje magát a szerepbe – Farrelly hiába mondta neki, hogy ez felesleges, mivel Mortensen amúgy sem hasonlít az igazi Tony Lipre.
  • Mortensen felkészülésként megismerkedett a Vallelonga családdal is, meghallgatta és megnézte a Tony Lip fia, Nick Vallelonga által készített felvételeket, bejárta Bronxot és New Jersey-t, és még a teljes Maffiózók sorozatot is megnézte. A forgatások reggelén is a szériát nézte, hogy beleélje magát Lip beszédritmusába és akcentusába. (Lip szerepelt a Maffiózókban.)
  • Mortensen végül 20 kilót szedett fel a szerep kedvéért. Olasz ételekkel, főleg pizzával és tésztával táplálkozott. A technikája abból állt, hogy bőséges vacsorákat evett, amit közvetlenül lefekvés előtt legalább egy desszert követett.
Forrás: ADS Service

 

  • Mortensen tényleg megette a hot dogot a vonatkozó jelenetben. A stáb biztosított neki egy vödröt, hogy a felvételek között kiköpje a megrágott darabokat, de inkább lenyelte. Végül 15-öt evett meg.
  • A Mortensen által viselt Szűz Mária nyaklánc az igazi Tony Lipé volt.
  • Az olasz nyelvű jeleneteknél a forgatókönyvben csak annyi állt, hogy „olaszul beszélnek". Mortensen megkérdezte erről a rendezőt, aki rábízta az olasz párbeszédek kialakítását.
  • Az operatőr, Sean Porter meggyőzte Farrellyt, hogy az összes autós jelenetet a helyszínen forgassák, ne pedig stúdióban.
  • A forgatókönyv szerzője, Vallelonga egy ügyes trükkel elintézte, hogy a filmbéli Vallelonga család tagjait az ő igazi rokonai alakítsák. Elhitette Viggo Mortensennel, hogy Peter Farrelly választotta őket, és közben azt sugallta Farrellynek, hogy Viggo kezeskedett értük. Az igazságra csak egy hónappal a sajtókörút után jöttek rá.
  • Tony Lip valóban megütötte a rendőrt, és ennek következtében börtönben kötött ki Dr. Shirley-vel, de a való életben az eset egy évvel később, 1963 őszén történt. Ez egy másik út során történt, amely a film végi karácsonyi szünet után történt. Shirley felhívta az akkori főügyészt, Robert Kennedyt, aki segített nekik kijutni a börtönből.
Forrás: ADS Service

 

  • A film bemutatója után a Shirley család kijelentette, hogy Tony és Don nem barátok voltak, hanem "munkaadó-munkavállalói kapcsolatban álltak". 2019 januárjában hangfelvételek kerültek elő egy Don Shirley-vel készült interjúról, amelyben azt nyilatkozta: "Feltétlenül bíztam benne... Tudja... nem csak a sofőröm volt [Tony], soha nem volt munkáltatói-munkavállalói kapcsolatunk. Nincs időd erre a baromságra. Az életem ennek az embernek a kezében van!... Szóval barátságosnak kell lennünk egymással."
  • Mahershala Ali bocsánatot kért Shirley unokaöccsétől, Edwin Shirley III-tól, mondván, hogy "a lehető legtöbbet kihoztam abból az anyagból, amit kaptam", és hogy nem tudta, hogy vannak "közeli rokonok, akikkel konzultálhattam volna, hogy árnyalják a karaktert".
  • A film 3 Oscar-díjat nyert: Legjobb férfi mellékszereplő (Mahershala Ali), Legjobb eredeti forgatókönyv és Legjobb film.
  • A legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjjal Mahershala Ali az első fekete színész, aki kétszer is nyert a mellékszereplő kategóriában.
  • Ali ebben a filmben nyújtott alakítása a leghosszabb, amely valaha is elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Összesen 66 percig és harmincnyolc másodpercig látható a filmben.
  • Ez a harmadik film, amiért Viggo Mortensen a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-jelölést kapta (az Eastern Promises - Gyilkos ígéretek és a Captain Fantastic után), de a három közül az első, ahol nincs meztelen jelenete.

Via: IMDb / Wikipedia