5 Szex és New York-epizód, amit ma már nem lehetne leforgatni

Sarah Jessica Parker határozott és erős újságíró karaktere, Carrie Bradshaw valójában szalonrasszista, a biszexualitást megbélyegző, a közéletben járatlan számítástechikai analfabéta volt? Nagyon úgy fest...

Ahogy azt a PORT.hu hasábjain mi is megírtuk, hamarosan És egyszer csak... (And Just Like That...) címmel, 10 részes minisorozatként támad fel az HBO Maxon(Kim Cattrall nélkül!) az 1998 és 2004 között futott, két mozifilmet is megélt Szex és New York. Csakhogy a széria indulása óta eltelt 23 esztendőben nagyot fordult a világ, és az akkoriban úttörőnek számító, szókimondó tévésorozat most már egészen biztosan nem készülhetne el úgy, mint a maga idejében. A Looper cikke és a Joy összeállítása nyomán mi is lajstromba szedtünk néhány dolgot, ami nem öregedett valami szépen a Szex és New Yorkban.

1. A biszexualitás vaskalapos megbélyegzése 

A sorozat 3. évadának Boy, Girl, Boy, Girl… (Fiú, lány, fiú, lány…) című epizódjában a Sarah Jessica Parker által életre keltett trendi és modern, az újdonságokra nyitott, nagyvárosi újságírónő, Carrie Bradshaw új pasijáról, a huszonéves Seanról kiderül, hogy pillanatnyi ízlése szerint szokott randizni hol fiúkkal, hol lányokkal. Carrie nem igazán tudja hová tenni a dolgot, mivel szerinte nincs is biszexualitás, elvégre az csak

egy kis pihenő a Melegvárosba vezető úton.

Sean ezután elhívja Carrie-t egy olyan buliba, ahol mindenki biszexuális. A főhősnőnek egy üvegezős játékban meg kell csókolnia egy másik nőt, ám ezután fejvesztve elrohan, miközben azt gondolja, túl öreg ő már az efféle dolgokhoz.

 

2. A leszbikusság kigúnyolása

Cynthia Nixon karaktere, Miranda a sorozatban végig vagány és divatos rövid hajjal szerepelt, de gyakran láthattuk őt meccsekre is járni, ahol kiskosztüm helyett természetesen tréningruha volt rajta. Valamiért a készítők jó poénnak vélték, hogy a „fiús Mirandá”-ról terjedjen el a munkahelyén, hogy leszbikus, mert micsoda mókás kalamajkák keveredhetnek majd ebből! Nos, az első évad harmadik epizódja, a Bay of Married Pigs (Nős nőfalók és egyéb ínyencek) a legjobb példa arra, hogy a leszbikussággal viccelődés inkább kínos, mintsem humoros... A dolog pikantériája, hogy a karaktert alakító Nixon a valóságban egy nő házastársa, és queer nemi identitásúnak vallja magát.

 

3. Carrie úgy osztja az észt az életről, hogy soha sem szavazott 

A 3. évad áthallásos című Politically Erect, azaz Politikai merevség című epizódjában Carrie egy politikussal (John Slattery) randizgat, akinek városvezetői ambíciói vannak. Ebben a részben azonban kiderül, hogy Carrie, az élet minden területén magvas és megfontolt tanácsokkal szolgáló, a közügyekért aggódó keleti parti értelmiségi szerepében tetszelgő erős és független újságírónő, akinek minden New York-i busz oldalán ott virít az arca, nemcsak hogy valójában semmit sem tud a New York-i közéletről, de életében még egyszer sem szavazott! Holott már csak a munkája miatt is foglalkoznia kellett volna legalább egy kicsit a saját városa politikai és kulturális életével...

 

4. Carrie, a szalonrasszista

A széria utolsó évadában Carrie kezdetben nem foglalkozik új, orosz származású hódolójával – annak erős akcentusa miatt. Ám amikor kiderül, hogy az új lovag nem más, mint Alekszander Petrovszkij, a híres-neves orosz művész, Carrie egészen Párizsig repül vele boldogságban úszva, csapot-papot, sőt, Mr. Biget is maga mögött hagyva. A főhősnőnek amúgy máskor is meglehetősen sznob és előítéletes a hozzáállása a sorozat alatt mindenhez, ami „nem elég manhattani”.

 

5. Bár Carrie csúcskategóriás Macen ír cikkeket, fikarcnyit sem ért a kütyükhöz

A főhősnőnek hiába kell hetente leadnia egy cikket (bár eleve az is jó kérdés, hogy heti egy cikkből hogyan lehet fenntartani egy bizonyára nem olcsó New York-i pecót és azt a rongyrázó életmódot, amit folytat), amikor tönkremegy a MacBookja, kis híján belerokkan a tudatba, hogy oda az egész életműve. Semmiről sem készített ugyanis biztonsági mentést! Természetesen az epizód hátralévő idejében legalább olyan viccesen csodálkozik rá a számítógépek bámulatos világára, mint amikor Vágási Feri annak idején be akart szállni az internetbe.

 

Elindult a Port.hu új videósorozata, a SZESSÖN. Nézzétek meg az első részt, amelyben Kiss Gergő háromszoros olimpiai bajnok mutatja meg, milyen remekül bánik a dobverőkkel. Kövessetek minket a Youtube-on is!