5 tanulság az RTL új krimirealityje, Az Árulók - Gyilkosság a kastélyban kapcsán

Az RTL egy holland műsort magyarított, amikor elkészítette Az Árulók - Gyilkosság a kastélyban saját verzióját, ami meglepően nézhetőre sikerült, mi pedig levontunk néhány tanulságot a gyilkosos-nyomozós széria kapcsán.

Bevallom, az RTL új krimi-realityje, Az árulók - Gyilkosság a kastélyban az első beharangozók és előzetesek alapján nem igazán fogott meg, a benne szereplő „csuklyás összeesküvős titokzatoskodó” részek pedig kifejezően idegesítőnek tűntek. Árpa Attila sem tűnt különösebben jó választásnak műsorvezetőnek, a halálfejes botjával pózolva, kárörvendő vigyorával mesterkéltnek tűnt, és őt mostanában amúgy is túl sokat láttuk A Nagy Ő-től a Sztárboxig. Aztán megnéztem a széria első részét, és valahogy mégis megvettek vele.  

Forrás: RTL/Katona László

 

A játék kifejezetten izgalmas

Adott egy Tudor-stílusú kastély – konkrétan a Nádasdladányban található Nádasdy-kastély -, ahová 22 celeb érkezik, és ahol két héten át „életben kell maradniuk”. Merthogy közülük három játékost árulónak, vagyis gyilkosnak jelölnek ki, természetesen a többiek tudta nélkül. Persze mindenki mindenkire gyanakodni kezd – ez a legviccesebb rész, ami számos poénlehetőséget ad -, a „gyilkosoknak” pedig vagy baromi természetesen kell viselkedniük vagy el kell játszaniuk, hogy nagyon félnek. Aztán éjszaka az árulók összedugják a fejüket, és eldöntik, kit ölnek meg, vagyis ejtenek ki,

és itt már masszív taktikázás jön.

Az legyen a kiválasztott, aki gyanakodott egyikükre, és ezzel megszüntetik veszélyt, esetleg egy túlságosan jól kombináló játékost iktassanak ki, vagy olyasvalakit, aki sehogy sem kapcsolható hozzájuk, hogy mindenkit összezavarjanak? Ezt követően kell az összes játékosnak megnevezni valakit, akit gyilkosnak tartanak, és ezért kiszavaznak – majd utána kiderül, az illető valóban áruló volt, vagy tévedésből egy ártatlant raktak ki. Ha egy gyilkos lebukik, a társai egy újat toborozhatnak, vagyis az első három áruló helyét jó eséllyel hamarosan mások veszik át.

Forrás: RTL/Katona László

 

Izgalmas műsor kevésbé izgalmas pénzgyűjtéssel

Az első adásban ilyen messzire még nem jutottunk, hiszen be kellett mutatni a játékosokat, a helyszínt és persze a szabályokat, illetve egy jókora és korántsem kellemes meglepetés is várt a kastélyba érkezőkre. Akik azért némi pénzt is gyűjtöttek a közös pénzalapba, amit aztán vagy az utolsó gyilkos visz haza, vagy ha őt leleplezték, a maradék ártatlanok osztoznak rajta. A pénzt pedig csoportfeladatokkal gyűjtik össze, ahol fontos az együttműködés és a csoportdinamika – hogy ez hogyan és milyen mértékben hat ki a „rendes” játékra, az még nem derült ki, de így biztosan jobban megismerik egymást a játékosok, és lesz mit hazavinniük:

az össznyeremény akár húszmillió forint is lehet.

Pontosabban már csak 19 és fél millió, mert az első játék során fél millióval kevesebbet szedtek össze, de az furcsa módon nem derült ki, hogy a három csapat közül melyik és hogyan hibázott. Engem speciel érdekelt volna, pláne úgy, hogy ez az első játék még egy kicsit túl könnyűnek is tűnt – a többi nyilván talán nehezebb lesz, ami a műsornak biztosan jót tenne.

Forrás: RTL/Katona László

 

A hókuszpókuszból szerencsére csak keveset kapunk

Az RTL egy kész formátumot vett meg a holland RTL „De Verraders” című műsorát, amit már az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Franciaországban, Spanyolországban és Belgiumban is sikerrel vetítettek, több helyen akár több évadot is letudtak már. Ennek a formátumnak pedig része a már emlegetett „csuklyás összeesküvős titokzatoskodó” elem, ami a játék több pontján is hangsúlyt kap.

A gyilkosok csuklyás palástban gyűlnek össze gyertyafény mellett, az döntésüket viaszpecsétes levél rejti, a nap végi ítélethozatalra pedig a Kerekasztal szertartás során kerül sor, és így tovább.

Erre a hókuszpókuszra nyilván szükség van, de attól még nehéz komolyan venni, ráadásul a kivitelezésük sem olyan ragyogó, viszont szerencsére keveset visznek el a hasznos játékidőből. És persze ott van még a kastély fura ura, a Játékmester: Árpa Attila is.

Forrás: RTL/Katona László

 

Ami Árpa Attilát illeti…

Árpát nem feltétlenül most fogom megszeretni, de meglepően jó a kissé pökhendi, kárörvendő várúr szerepében, bár a fikciót, hogy övé a kastély, a közeli gyár és még sok minden, talán kár erőltetni. Az viszont tagadhatatlan, hogy a szerepkör jól áll neki, botlás nélkül és meggyőzően adja elő azt, amit elő kell adnia, sőt, még egy bizonyos eleganciát is ad hozzá. Az egy sajtóesemény során kiderült, hogy

nem Árpa volt az egyetlen jelölt, másokat is meghallgattak, de ő volt a legjobb,

és ezt hajlandó is vagyok elhinni.  Bár a halálfejes bot eredetileg is kellék volt, de a végső funkcióját csak akkor nyerte el, amikor Árpa bokája megsérült, amikor edzőpartnere ráesett a Sztárboxra való edzés során. A versenyzők között is van érintett a Sztárboxban, és szintén versenyző Nagy Zsolt is úgy szerzett monoklit, hogy korábban Molnár Áronnal edzett. És el is jutottunk a versenyzőkhöz.

Forrás: RTL/Katona László

 

Nem mindenki szimpatikus, de ez nem baj

 A versenyzőkről nyilván már az első adás után sem lehet igazán spoilermentesen beszélni, de azt gyorsan jegyezzük meg, hogy vannak köztük nagy spílerek. Tegyük gyorsan azt is hozzá, hogy a forgatás alatt senki nem instruálta őket, semmiféle utasítást nem követtek, a készítőkkel nem érintkeztek, viszont két pszichológus figyelt arra, hogy senki se akadjon ki túlságosan. A 22 játékos a következő: Nagy Zsolt színész, Szabados Ági műsorvezető, Henry Kettner digitális tartalomgyártó, Görög Zita modell, Törőcsik Dániel tetoválóművész, Krajnyák Luca online tartalomgyártó, Sváby András műsorvezető, Dobos Evelin színésznő, Szalay Bence színész, Nádai Anikó műsorvezető, Vásáry André énekművész, Horváth Éva modell, Nyáry Luca író, Tapasztó Orsi mentálhigiénés szakember, Görgényi Fruzsina színésznő, dr. Gyenesei Leila világbajnok öttusázó, Schumacher Vanda műsorvezető, Tóth Szabi zenész, Mohai Tamás színész, Visváder Tamás üzletember, Varga Ferenc taktikai tréner, Solti Ádám színész. A 22 játékos nyilván nagyon sok, talán túl sok is, de végső soron jól rakták össze a csapatot, ami nem azt jelenti, hogy mindenki szimpatikus, de valószínűleg pont ez volt a cél, merthogy ez a játék alapvetően a gyanakvásról és a sz*rkavarásról szól.  

Forrás: RTL/Katona László

 

Az Árulók – Gyilkosság a kastélyban - november 20-tól minden hétköznap és szombat este jelentkezik a műsor az RTL-en. Az epizódok az RTL+ felületén is megtekinthetők.