8 dolog, amit tuti nem tudtál az Idétlen időkigről

Eredetileg Tom Hanks lett volna a főszereplő, de a rendező túl kedvesnek találta őt. Bill Murray a saját nászéjszakáját is beleszőtte a filmbe.

1. Ez a PORT.hu-olvasók egyik kedvenc filmje

Az 1993-ban, azaz több mint 20 éve bemutatott Idétlen időkig népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy jelenleg ez áll a 88. helyen a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján. Bill Murray szokás szerint itt is egy önző, cinikus fickót alakít, aki utálja a világot, és pokollá teszi mások életét. Amikor vidékről kell tudósítania, már alig várja, hogy visszatérhessen Pittsburgh-be, ebben azonban megakadályozza a váratlan hóvihar, amelyről azt jósolta, hogy nagy ívben elkerüli a környéket. Másnap reggel különös dolog történik vele:

úgy érzi, megismétlődik vele az előző nap, minden nyomorúságával együtt. A következő nap sem változik a helyzet, minden újra megismétlődik,

épp ezért az Idétlen időkig nemcsak a legjobb vígjátékok és romkomok toplistáján szokott mindig előkelő helyen szerepelni, de a legjobb időutazós filmek közé is rendre beválogatják (mi is így tettünk itt a PORT.hun).

Időhurkot a nyakamba! - A legjobb időutazós filmek

Madarász Isti új, időutazós filmje, a Hurok kapcsán szedtük össze a legjobb olyan sci-fiket, ahol a főhős nem éppen abban az idősíkban találja magát, ahol a délutánját tervezte eltölteni.

Tovább

 

2. Eredetileg Tom Hanks lett volna a főszereplő

De felmerült Chevy Chase, Steve Martin és John Travolta neve is.

Csakhogy a rendező, Harold Ramis mindegyiküket túl kedvesnek találta az időhurokba kerülő, mufurc időjós szerepére.

Így esett a választás Bill Murray-re, aki a rossz nyelvek szerint azért ennyire jó azokban a szerepekben, ahol vicces suttyót vagy goromba frátert kell játszania, mert ilyenkor mindig saját magát adja...

Fotó: InterCom

 

3. Bill Murray nem volt túl kedves a gyerekszereplőkkel

A hógolyózós jelenet felvételekor Harold Ramis rendező arra utasította a kölyköket, hogy olyan erővel dobják meg Bill Murrayt, amennyire csak tudják.

Ezen felbátorodva a színész is teli erőből kezdte dobálni a hógolyókat, ami azért kicsit necces dolog gyerekellenfelek esetében, hiszen jóval erősebb fizikumú volt, mint ők.

 

4. Eredetileg rögtön az időhurokkal kezdődött volna a film

A Danny Rubin által írt forgatókönyv eredeti változatában Phil Connors már rögtön a történet kezdetén időhurokba keveredett volna. Egy átlagos napját ismerhette volna meg a közönség, és a néző valószínűleg azon tűnődött volna, honnan a csudából tudja Phil, hogy mi fog vele történni a következő pillanatban. Bár Harold Ramis megígérte, hogy nem változtatja meg a forgatókönyvnek ezt a részét, végül máshogy döntött, és Phil nyomorúságos napjának folytonos megismétlődése csak a történet egy későbbi pontján vette kezdetét.

 

5. Bill Murray a saját vicces sztorijait is beleszőtte a filmbe

Az ötlet, hogy Phil felolvas Ritának, miközben a nő alszik, magától Bill Murray-től származik. A sztár felesége ugyanis annak idején túl sok pezsgőt ivott a nászéjszakájukon, és korán elnyomta az álom, ezért a komikus addig olvasott fel neki, amíg ő maga is el nem szenderült.

Forrás: InterCom

 

6. A forgatáson kétszer is megharapta egy mormota Bill Murray-t

A stábnak egy teljes mormotacsalád rendelkezésére állt a munka során, az egyik állat azonban valamiért nem kedvelte Bill Murray-t, mert a közös munka során kétszer is megharapta.

Ráadásul az egyik ilyen alkalommal olyan súlyos sérüléseket okozott, hogy a sztárnak veszettség elleni injekciót kellett beadni.

Fotó: InterCom

 

7. A rajongók kiszámolták: a főhős 12 395 alkalommal élte át ugyanazt a napot

De hogyan jött ki ez a szám? Úgy okoskodtak, hogy a filmben ténylegesen 38 nap eseményei láthatóak, valamint 414 napról esik említés, a maradék 11 931 nap pedig úgy jön ki, ha számításba vesszük azt a teóriát, miszerint legalább 10 000 óra kell ahhoz, hogy valaki szakértővé váljon egy adott témában. Phil pedig ugyebár azzal tölti az idejét, hogy zongorázni tanul, valamint szakértőjévé válik a francia költészetnek és a jégszobrászatnak, hogy lenyűgözze Andie MacDowell karakterét, Ritát.

 

8. Mit írt az Idétlen időkigről anno a Filmvilág?

A patinás moziipari szaklap 1993/9-es számának Láttuk még rovatában Sneé Péternek tetszett is, meg nem is, amit látott:

Ennyire filozofikus vígjátékot keveset készítettek még. Az egyáltalán elképzelhető legjobb művek egyike születhetnék meg tehát, s a felérzett eshetőség szokatlan teljesítményre bírja az alkotókat. Különösen a Philt alakító Bill Murray jeleskedik, aki szellemirtóként híresült el, mintegy jóvátenné a baklövését. (...) Kínosan, véres verítékkel tornázzák vissza magukat a lényegszemlélet pereméről. Hosszú, szirupos jelenetekkel igyekeznek kicukrozni nézőik emlékezetéből mindazt, ami fanyar volt és kellemes, keserű volt és izgató.