8 érdekesség, amit tuti nem tudtál Walter Mitty titkos életéről

Ez is egy könyvadaptáció, illetve remake, ami eredetileg egy Jim Carrey-vígjáték lett volna a '90-es években.

1. Mint annyi jó film Hollywoodban, ez is egy adaptáció

Régóta közismert tény, hogy a nagy hollywoodi stúdiók előszeretettel csapnak le a bestseller regények filmes jogaira. Gondoljunk csak a kasszarobbantó Harry Potter-adaptációkra, vagy Michael Crichton Őslényparkjára, amiből a vásznon végül a Jurassic Park-franchise lett! Az viszont már kevésbé ismert tény (kivéve azok számára, akik rendszeres PORT-olvasók), hogy egy-egy ilyen sikerkönyvön alapult többek között a Psycho, a Madarak, a Rambo, a Die Hard, a Farkasokkal táncolóA Profi és a Jumanji is.

A Walter Mitty titkos élete eredetileg egy James Thurber-novella volt, ami 1939-ben jelent meg először a The New Yorker magazinban, pár évvel később bedig Thurber My World and Welcome to It című novelláskötetébe is bekerült.

Aztán persze még számos új kiadást is kapott.

 

Forrás: Amazon.com

 

2. Mint annyi jó film Hollywoodban, ez is egy remake

Érdekesség, hogy James Thurber fentebb említett novellájából 1947-ben már készült egy mozifilm Danny Kaye, Virginia Mayo és Boris Karloff főszereplésével. Így szegről-végről a Ben Stiller-féle Walter Mitty titkos élete ugyanúgy remake-nek számít, mint amikor a fekete-fehér Ben Hur után elkészült Charlton Hestonnal a színes verzió is, vagy amikor Carpenter újraforgatta A dolog címmel az 1951-es A lény - egy másik világból-t.

 

3. A Walter Mitty titkos élete eredetileg egy Jim Carrey-vígjáték lett volna a '90-es években

Samuel Goldwyn Jr. producer, akinek már az apja, Samuel Goldwyn is producer volt (és a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió alapítója) és producerként dolgozott az 1947-es filmváltozaton, 1994-ben találta ki a Walter Mitty-remake ötletét. A címszerepre nem kisebb korabeli hollywoodi nagyágyút nézett ki, mint Jim Carrey, aki pont abban az évben robbantott kasszát a Dumb és Dumberrel és A maszkkal. A Walt Disney Pictures szívesen beszállt volna a film elkészítésébe, de Goldwyn inkább a New Line Cinemát választotta. 1997 nyarára elkészült a forgatókönyv első változata, a stúdió pedig tárgyalni kezdett Ron Howarddal a rendezésről és a produceri feladatok ellátásáról. Mivel az egészből semmi sem lett, 1999 májusában a New Line leszerződtette Howard helyére A maszk rendezőjét, Chuck Russellt, hogy írja újra a forgatókönyvet. A forgatást 2000 elejére tűzték ki, de végül kútba esett a terv, ezért

2001-ben Samuel Goldwyn Jr. beperelte a Walter Mitty-film elkészítését 1994 óta szabotáló New Line-t szerződésszegés miatt, és mert a filmes jogokat a stúdió akarta megtartani magának.

 

4. A 2000-es években Spielberg rendezte volna meg a Walter Mitty-filmet

Miután megnyerte a pert, Samuel Goldwyn Jr. átvitte a filmtervet a Paramounthoz. Mivel ez a stúdió a DreamWorksszel együtt forgalmazta a Lemony Snicket – A balszerencse áradását, amelyben Jim Carrey játszotta a főszerepet, 2003-ban már maga Steven Spielberg, a DreamWorks főnöke akarta megrendezni a Walter Mittyt, Jim Carreyvel a főszerepben. A forgatókönyv átírásával is elkészültek, Spielberg és a DreamWorks azonban 2004 áprilisában inkább a Világok harcát és a Münchent választotta. 2005-ben végül Jim Carrey is kiszállt a buliból, más irányú elfoglaltságokra hivatkozva.

 

Forrás: InterCom

 

5. Jim Carrey távozása után fél Hollywood benne lett volna a filmben

A fenti purparlék után még mindig nem volt sehol az a Ben Stiller, aki végül megrendezte saját maga főszereplésével a Walter Mitty titkos életét. Jim Carrey távozása után Stiller országos cimborája, Owen Wilson lett az új főszereplő, a Paramount pedig 2005. december 12-re tűzte ki a forgatás kezdési időpontját (holott végleges forgatókönyv továbbra sem volt), mivel a remake elkészítésének jogaira vonatkozó opciójuk egy héttel később lejárt volna.

2005 októberében azonban Owen Wilson kreatív nézeteltérések miatt kiszállt a filmből – és a Paramount a női főszereplőnek kinézett Scarlett Johanssonnal sem kötött végül szerződést.

Samuel Goldwyn Jr. az újabb totojázást is megunva átvitte a filmes jogokat a 20th Century Foxhoz, hátha így majd hamarabb elkészül a film. Ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna.

 

6. 19 évnyi pokoljárás után lett végül Ben Stiller a rendező és a főszereplő 

2007-ben Mike Myerst szerződtették le Walter Mitty szerepére, Jay Kogen pedig írt egy vadonatúj forgatókönyvet, amelyet kifejezetten Myers komikus karakterére szabott. Ez sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, így 2010 áprilisában Sacha Baron Cohennek ajánlották fel a főszerepet, aki el is fogadta azt, 2010 júniusában pedig Gore Verbinski ült be a rendezői székbe. Will Ferrell is szóba került főszereplőnek, de végül 2011 áprilisában Ben Stiller lett Walter Mitty, és még ugyanezen a nyáron bejelentették, hogy ő lesz a film rendezője is. Elkészült tehát a film a képzelet világába menekülő, álmodozó Walter Mittyről, aki világ körüli utazásra indul, és olyan kalandokat él meg, amelyek rendkívülibbek, mint bármi, amit valaha is elképzelt.

A Walter Mitty titkos élete hosszas huzavona után 2013 októberében került mozikba, közel 20 évvel azután, hogy Samuel Goldwyn Jr. kitalálta: remake-et kellene forgatni az apja sikerfilmjéből. 

 

7. Egyetlen egzotikus helyen, Izlandon forgattak le mindent a filmhez

A világjáró Walter Mitty a történet folyamán megfordult egyebek között a Grönlandon található Nuukban – de az itt játszódó részeket valójában az izlandi Snæfellsnes-félsziget egyik falujában, Stykkishólmurban (a valóban Stykkishólmurban játszódó jeleneteket azonban már Seyðisfjörðurban vették fel). Azokat a jeleneteket pedig, amelyekben Walter Mitty követi Sean O'Connellt (Sean Penn) Afganisztánba, szintén Izlandon forgatták, a Skógafoss-vízesésnél és a Vatnajökull Nemzeti Parkban.

 

Forrás: InterCom

 

8. Nem akárki gördeszkázott Ben Stiller helyett a filmben!

A logboardozós jelenet során valójában nem mindig Ben Stillert látjuk, hanem a kaszkadőrdublőrét, a profi gördeszkás Rodney Mullent.