9 érdekesség, amit tuti nem tudtál a Karácsonyi vakációról

Ez volt az a film, melynek a forgatásán Chevy Chase eltörte az egyik ujját. A magyar mozik nem mutatták be annak idején, idehaza csak az HBO előtt ülve nevethettünk a szeleburdi Griswold család karácsonyán.

1. A film lényegében egy novella adaptációja

John Hughes, a Családi vakáció, és az Európai vakáció, valamint a Reszkessetek, betörők! 1-2 és számos kasszarobbantó vígjáték forgatókönyvírója a National Lampoon című humoros magazinban jelentetett meg egy Vacation '58 című novellát, amelyhez később kanyarított egy folytatást is, Christmas '59 címmel. Mivel a korábbi két Vakáció-film bombasiker volt a mozikban, a Warner stúdió elkezdte győzködni Hughest, hogy ebből is legyen filmváltozat Chevy Chase főszereplésével.

 

Forrás: National Lampoon

 

2. A Vakáció-filmek magyar címéből rendre kimaradt a National Lampoon's

De nem is nagyon tudtak volna mit kezdeni a hazai fordítók a National Lampoon's Christmas Vacation címmel, hiszen a National Lampoon egy jellegzetesen amerikai, felnőtteknek szóló  humormagazin volt, ami 1970 és 1998 között jelent meg. Nagyjából úgy kell elképzelni, mintha idehaza a közéleti-politikai humorban utazó Ludas Matyit egybe gyúrta volna valaki keresztrejtvényeket és pajzán vicceket tartalmazó Mórickával, majd hozzá csapták volna a MAD magazin magyar változatát, a Kretént, aztán az egész médiakonglomerátum fejest ugrott volna a filmiparba, Árkus József vezetésével sikamlós humorú vígjátékokat forgatni. Sajnos a National Lampoon, ami egykor a minőségi humor szinonimája volt, az ezredfordulóra nyomtatott magazin nélkül maradt Amerikában, 2015-ig bezárólag pedig már csak B-kategóriás filmek készültek a valaha jól csengő brand égisze alatt.

 

Chevy Chase a Karácsonyi vakáció című filmben (forrás: Viasat6)

 

3. Chevy Chase összeveszett Chris Columbusszal, ezért lett más a rendező

A Reszkessetek, betörők! 1-2  és az első két Harry Potter-mozifilm atyja már jóval a Karácsonyi vakáció forgatása előtt találkozott Chevy Chase-zel, ám a közös ebéd során összebalhéztak. Columbus szerint a komikus „nagyon szemét módon bánt vele”, ezért kerek perec megmondta John Hughes producernek, hogy

ő egy ilyen sudribunkóval nem hajlandó együtt dolgozni.

Hughes így kénytelen volt leigazolni a produkcióhoz Jeremiah S. Chechiket rendezőnek, Columbus pedig megkapta a Karácsonyi vakáció helyett a Reszkessetek, betörők! forgatókönyvét, hogy akkor lesz szíves abból kasszarobbantó családi vígjátékot forgatni.

 

4. A Twin Peaks legendás komponistája írta a filmzenét

Valószínűleg kevesen tudják, hogy a Karácsonyi vakáció zeneszerzője a december elején 85 éves korában elhunyt Angelo Badalamenti volt. Ez volt egyébként az egyetlen olyan rész a Vakáció-filmekben, amelyben nem csendült fel a franchise védjegyévé váló Holiday Road című dal, és amelynek nem került végül kereskedelmi forgalomba a filmzenei albuma sem.

 

5. Chevy Chase eltörte a kisujját a forgatáson 

Griswold apuka a filmben sokat bajlódik a ház dekorációjával, ám amikor az ünnepi fények sehogyan sem akarnak kigyulladni, dühében szétveri a bejárat előtt álló, műanyag Mikulást meg az egész karácsonyi hóbelevancot. Chevy Chase ebben a jelenetben azért jajdult fel ennyire, mert az egyik szerencsétlen ütéstől eltört a kisujja. Végül nem vették fel újra a jelenetet, sőt, a színész sérülése benne maradt a film végleges változatában is, mert a rendező szerint itt pont az ujjtörés miatt volt életszerű a dühöngése.

 

 

6. A „Griswold-ház” ma már az angol nyelv része 

A fenti jelenet hatására amerikai és ausztrál nyelvterületen a „Griswold House” kifejezés egyet jelent az extrém giccses karácsonyi dekorációval teleaggatott kertes házzal.

 

7. Chevy Chase 6 millió dollárt kapott a főszerepért

Ez nagyon jó gázsinak számított már a '80-as években is, főleg úgy, hogy a komikus a '70-es években még csak heti 750-800 dollárt kapott a Saturday Night Live-nak írt vicceiért. Érdekesség, hogy 1997-ben már csak 4 milliós gázsit tudott magának kiharcolni a Vegasi vakációért – felnőtt ugyanis addigra egy olyan nézőgeneráció, aki már nem rohant azonnal a mozikba, ha hírét vette, hogy elkészült egy újabb Chevy Chase-vígjáték.

 

Chevy Chase a Karácsonyi vakáció című filmben (forrás: Viasat6)

 

8. Mit írt a Karácsonyi vakációról a Filmvilág?

Az Egyesült Államokban 1989-ben bemutatott film nem került be a hazai mozik kínálatába, ezért a Filmvilágban nem is közöltek le anno minikritikát róla a híres-neves Láttuk még rovatban. A magyar nézők alighanem (jelen sorok írójához hasonlóan) az HBO műsorán találkoztak először a kelekótya Griswold famíliával, mivel a csatorna már akkor is a Warner stúdió égisze alá tartozott, így előszeretettel vetítette az anyacég minden produkcióját.

 

9. Kétféle szinkron is létezik a filmhez

A Karácsonyi vakáció magyar szinkronja az ISZDb adatbázis szerint 1992-ben készült el az HBO megbízásából a Videovox Stúdió műtermében, Józsa Imre felejthetetlen hangjával, aki szinte összenőtt Chevy Chase-zel (ugyanúgy, ahogy Anthony Edwardsnak és Nicolas Cage-nek is szinte mindig fixen ő volt az állandó magyar hangja). Az RTL később Csankó Zoltánnal újraszinkronizálta a filmet, és bizony nem tették zsebre, amit a rajongóktól kaptak ezért a merényletért.