9 színészcsere, ami tönkretett egy jó tévésorozatot

Michael J. Foxot Charlie Sheen váltotta a Kerge városban, Ellie Ewingot két színésznő játszotta a Dallasban, a tévés Martin Riggsnek pedig több balhéja volt, mint Mel Gibsonnak.

A jó szereposztás, ahogy mondani szokás, a tévésorozat lelke. Ha tehát egy széria sikeres, és a nézők megkedvelték a karaktereket, egy színészcsere végzetes is lehet. Mégis rengeteg sorozat meglépte ezt az évek során. Volt, hogy kényszerűségből (amikor egy sztár beteg lett, máshová igazolt, megcsömörlött stb.) máskor pedig az alkotók és a színészek közötti kulisszák mögötti viták miatt kellett újra castingolni egyes szereplőket. Az alábbiakban olyan eseteket szedtünk össze (a Looper hasonló tematikájú cikke alapján), amikor a színészcsere egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

 

1. Dallas

Az Amerikában 1978 és 1991 között futó, 1990-től nálunk is rendkívül népszerű Dallas talán a sorozattörténelem egyik legismertebb színészcseréjét tudhatja magáénak. Ellie Ewing ugyanis már teljesen összeforrt Barbara Bel Geddes nevével, ám 1984-ben a színésznő kiszállt a sorozatból a szívműtétje miatt, és Donna Reed váltotta fel őt, mint a Southfork Ranch jóságos, de ha kell, cowboyokat megszégyenítően kemény nagyasszonya. A csere azonban egyáltalán nem tetszett a rajongóknak – olyannyira nem, hogy hat hónappal később, amikor Bel Geddes felépült az operációból, a producerek visszahívták a sorozatba, hogy elcsituljon a népharag.

Donna Reed azonban perre ment, és még a sorozat forgatását is megpróbálta leállíttatni.

Végül a bíróság elutasította a keresetét, és Dallas folytatódhatott, immáron újra Barbara Bel Geddes főszereplésével.

 

2. Kaliforniába jöttem

A '90-es években nálunk is nagy népszerűségnek örvendő sitcomban a semmiből berobbanó, fiatal Will Smith alakította Willt, a West Philadelphia-i gettóból Los Angeles puccos villanegyedébe, Bel-Airbe költöző rappert. A lényegében saját magát adó, feltörekvő és nagyszájú zenész-színész, valamint a Viv nénit alakító Janet Hubert között azonban a színfalak mögött késhegyre menő viták zajlottak, ami odáig fajult, hogy 3 évad után Hubert visszautasította a szerződése meghosszabbítását, azzal az indokkal, hogy az abban szereplő gázsiját már nem tartja elegendőnek (bár akkoriban a sajtó ezt úgy tálalta, hogy kirúgták a sorozatból). A helyére Daphne Reid került, egy olyan színésznő, aki eredetileg is esélyes volt Viv néni szerepére, ám nem volt hajlandó elmenni a castingra, mert rangon alulinak tartotta, hogy egy ismeretlen, fiatal rapper főszereplésével készülő tévésorozatban szerepeljen. A Kaliforniába jöttem ezután még 3 évadon keresztül folytatódott, de Will Smith és a két színésznő csak 2020-ban, a sorozat ünnepélyes reunionja alkalmával ültek le először együtt átbeszélni a történteket – a rajongók nagy örömére.

 

3. Beverly Hills 90210

Minden idők legismertebb irányítószáma látszólag a vagány amerikai középiskolások édes-bús napjait mutatta be a nézőknek, a színfalak mögött azonban egészen más volt a viszony a főszereplők között, mint ahogy azt mi a tévéképernyőkön keresztül láttuk. A forgatásokat átható toxikus légkör különösen a Kellyt és Brendát alakító Jennie Garth és Shannen Doherty között csúcsosodott ki, mivel a két színésznő folyamatosan azon rivalizált, melyikük a menőbb, és saját bevallásuk szerint a napi 14-16 órás munka alatt legszívesebben kikaparták volna a másik szemét (erről egyebek között ebben a cikkünkben írtunk bővebben). Ez a feszült helyzet végül odáig fajult, hogy 1994-ben Dohertyt kirúgták a sorozatból. Ugyanebben az évben egy új szereplő érkezett a sorozatba: Valerie, akit Tiffani Thiessen alakított. A rajongók nem igazán voltak oda az új karakterért, mert egyértelmű volt, hogy Valt Brenda helyére szánták a készítők – hiszen még a karakter régi szobájába is beköltözött, mint a család barátja! Ha valaki ma megkérdez egy Beverly Hills 90210-rajongót, hogy melyik karakterhez kötődik leginkább, aligha fogja bárki is Valt megnevezni a kedvencének.

Képek forrása: PORT.hu / Ron Davis / Getty Images

 

4. X-akták

A paranormális eseményeket és az ezeket eltitkoló amerikai kormányzatot középpontjába állító X-akták óriási sztárt csinált a '90-es években a megszállott UFO-hajkurászó Fox Mulderből, valamint szkeptikus társából, az orvos Dana Scully ügynökból – no meg természetesen az őket alakító David Duchovnyból és Gillian Andersonból is. A sorozat 7. évadának 1999-es startja előtt azonban Duchovny beperelte a 20th Century Foxot, amiért a cég a sorozat ismétléseinek jogait a saját leányvállalatainak adta el kedvezményes áron, becsapva ezzel őt és más színészeket, akik így elestek az ismétlésekből származó bevételeiktől. Bár a per végül megegyezéssel zárult, pont arra az időszakra esett, amikor Duchovny épp a sorozat további évadairól tárgyalt, így sem ő, sem a Fox stúdió nem akarta folytatni a közös munkát. A forgatókönyvírók végül úgy oldották meg ezt a helyzetet, hogy

Mulder rejtélyes módon eltűnt a 7. évad végén, és a 8. szezon alatt is csak elvétve bukkant fel.

A helyére behozott, hasonlóan megszállott paranormális nyomozó, John Doggett ügynök szerepére a producerek több tucat színészt meghallgattak, végül a Terminátor 2 gonosz T-1000-ese, Robert Patrick lett a befutó. A rajongóknak azonban nagyon hiányzott Fox és Scully párosa: az X-akták az 1997-98-as 17,1 milliós nézettségi csúcsról és a 11. helyről 2002-re a 67. helyre esett vissza, a nézőszáma is megfeleződött, és az újabb évadok többé már sosem tudták visszahozni a régiek dicsőségét...

 

5. Kerge város (Káoszháza)

1996-ban a karrierje csúcsán lévő Michael J. Fox (olyan filmekkel a háta mögött, mint a Vissza a jövőbe-trilógia, a Doc Hollywood vagy a Törjön ki a frász), az ABC-csatorna sikersorozatában, a Kerge városként és Káoszházaként is ismert Spin Cityben kapta meg Michael Flaherty, a simlis New York-i alpolgármestert szerepét. Két évvel később viszont a színész bejelentette, hogy Parkinson-kórral küzd, és 2000-ben ott is hagyta a Kerge város csapatát, hogy a Michael J. Fox Parkinson Alapítvánnyal foglalkozhasson. A karaktere így a továbbiakban lobbistaként dolgozott Washingtonban, az új alpolgármester pedig egy Charlie Crawford nevű fickó lett, akit Charlie Sheen alakított,

csakhogy a rajongók szerint vele már minden megváltozott.

Míg Michael Fox J. Fox alatt a műsornak 8,7 millió nézője volt, ez a szám 2001-2002-es évadra 5 millióra esett vissza, így végül az ABC elkaszálta a Kerge várost.

Forrás: ABC Photo Archives / Disney General Entertainment Content / Getty Images

 

6. Office

Steve Carell számára egyértelműen a 2005-ös év hozta meg a nagy áttörést: elindult a The Office, Ricky Gervais sikeres BBC-s sitcomjának amerikai gyártású változata, néhány hónappal később pedig mozikba került A 40 éves szűz című vígjáték. Carell hirtelen keresett hollywoodi filmsztár lett, de azért becsülettel helytállt az Office-ban, mint a Dunder Mifflin papíripari vállalat elviselhetetlen főnöke, Michael Scott. 2013-ban azonban lejárt Carell szerződése a tévénél, és úgy döntött, kiszáll a számos Emmy-díjat bezsebelő sorozatból. A Dunder Mifflin élére így egy új főnököt neveztek ki Robert California képében, aki a Dunder Mifflin anyavállalatának, a Sabre-nek volt a vezérigazgatója, és James Spader alakította. Ezután az írók a szereplők felét Floridába költöztették egy ottani Sabre-kirendeltségbe, ahol egy új főnök, Nellie Bertram (Catherine Tate) irányítása alá kerültek. Csakhogy a Steven Carell távozása utáni epizódokat már nem szerette annyira a közönség, így 2013-ban véget ért az amerikai Office.

Forrás: PORT.hu

 

7. Doktor House

Bár a népszerű kórházas sorozat 8 évada mindvégig arról szólt, hogy a kibírhatatlanul cinikus, de nagy tudású Dr. Gregory House (Hugh Laurie) körül folyamatosan cserélődnek az orvoskollégák, a 7. évad szereposztása kritikán aluli volt a rajongók szerint, és ez meg is ásta a széria sírját. Ez volt az az évad, amelyben a közönségkedvenc Tizenhármast alakító Olivia Wilde a Cowboyok és űrlények forgatása miatt kiszállt a sorozatból, és Lisa Edelsteint sem láthattuk többé Dr. Lisa Cuddy szerepében. Hogy megpróbáljanak új életet lehelni a sorozatba, a producerek Odette Annable-t és Charlyne Yit szerződtették le, de ők már sosem tudtak felnőni a feladatukhoz, mert a Fox csatorna a 8. évad közepén bejelentette, hogy az lesz a Doktor House utolsó évada.

Forrás: PORT.hu

 

8. Halálos fegyver

A Halálos fegyver sorzatverziójában Clayne Crawford vette át Mel Gibsontól Martin Riggs szerepét – de legalább annyi balhé kötődött az ő nevéhez is, mint az Oscar-díjas sztáréhoz. A Variety által megszellőztetett forgatási beszámolókból ugyanis kiderült, hogy Crawford kezelhetetlen őrültként viselkedett: egy félresikerült robbantásos jelenetnél például törmelékdarabok estek a Roger Murtaugh-t alakító Damon Wayansra, ám amikor a színész panaszt tett emiatt, Crawford „minden idők legnagyobbra nőtt, pityergő kisbabájának” nevezte. Egy másik alkalommal állítólag ízeset káromkodott egy csapat gyerek előtt, máskor pedig akkora hisztit csapott, hogy az epizód rendezője a forgatás közepén távozott a helyszínről. Két évad után, 2018 májusában a producerek úgy döntöttek, tövestül gyomlálják ki a gazt: kirúgták Crawfordot. A helyére az Amerikai pite-filmek sztárja, Seann William Scott került be, mint Wesley Cole nyomozó, de nem nyújtott túl meggyőző alakítást zsaruként. És mivel Damon Wayans az évad közepén bejelentette, hogy távozni akar a sorozatból, a Fox vezetősége 2019 májusában úgy döntött, lelövik a Halálos fegyvert.

Forrás: Imgflip.com

 

9. Trónok harca

A rajongók elég sok minden miatt kutyázták anno és szidják a mai napig is az HBO 2011-ben berobbanó sikersorozatát, ami végül az adaptálható regények elfogyásakor kurtán-furcsán ért véget egy blődségekkel és bakikkal teli 8. évaddal. De problémák már korábban is akadtak, amikor a 6. évadban Vladimir Furdik átvette az Éjkirály Richard Braketől, és onnantól kezdve a Mások furcsa, túlvilági vezéréből egy marcona tekintetű, Putyin-fizimiskájú harcos lett...