A film, amibe Isla Fischer majdnem belehalt

A Szemfényvesztők nem az eredetiségéről híres, de ettől még a maga műfajában kiváló szórakozás. Tévéajánló!

Vannak filmek, amelyeket (majdnem) mindenki ismer, de senkinek sem jutna eszébe klasszikusként emlegetni. És hogy miért? Például, mert kilométerekről látszik, hogy a létezését egy másik, sokkal jobb filmnek köszönheti. Ilyen a 2013-as Szemfényvesztők is, amit nyugodtan hívhatunk a szegény ember Tökéletes trükkjének, hiszen a stúdió nyilván a Christopher Nolan thrillerének sikere miatt bólintott rá a projektre. De levon-e ez bármit Louis Leterrier rendezésének élvezeti értékéből? Ezt döntse el mindenki, de a 8-as olvasói osztályzat a Porton magáért beszél.

Ha a sztori nem is, az alaphelyzete egyszerű. A világ legjobb illuzionistáiból álló csapat mellékállásban bankot is rabol, és nem is akárhogyan: a mindenkit megtévesztő műsorszámuk végeztével a közönség sorai közé szórják a megszerzett pénzt. Az FBI értetlenül áll az agyafúrt attrakció előtt, nem is sejtve, hogy egy sokkal nagyobb dobásra készülnek a szemfényvesztők.

A film, amelyen nem kevesebb mint öt forgatókönyvíró dolgozott, a folytatáshoz hasonlóan sokat merít a Bill Bixby főszereplésével készült, A bűvész (1973) című tévésorozatból, amelynek hőse egy bűvész/illuzionista volt, aki egyben amatőr nyomozó is, és aki különböző trükkök segítségével buktatta le a bűnözőket. Több jelenetben is tetten érhetőek a hasonlóságok, különösen a sorozatban is előszeretettel használt körhinta esetében.

Forrás: Pro Video Film & Distribution Kft.

 

További érdekességek:

  • Isla Fisher majdnem belehalt a forgatásba. A hatalmas víztartályban forgatott jelenet során ugyanis a kelléklánca beakadt valamibe, így nem tudott a felszínre úszni, és azt a rejtett riasztógombot sem érte el, amit az ilyen esetekre szereltek be, ráadásul a szerepe szerint épp amúgy is pánikba kellett esnie. Három perc telt el, mire az illetékesnek feltűnt, hogy baj van.
  • Az első körben ezeket a színészeket kérték fel főszereplőnek: Philip Seymour Hoffman, Jim Carrey, Hugh Grant, Sacha Baron Cohen, illetve Colin Firth. Aztán, miután futottak pár kört, arra jutottak, hogy legyenek a főhősök sokkal fiatalabbak.
  • A film elején látjuk, amint J. Daniel Atlas (Jesse Eisenberg) kártyákkal gyakorol. A színész helyett valójában profik trükköznek, csak a színész arcát rájuk montírozták.
  • Dave Franco viszont tényleg megtanult jó pár trükköt. Olyan magas szinten sajátított el néhány fogást, hogy fel is lépett velük a film népszerűsítése során.