A még teljesen normális Shia LaBeouf a rendszer áldozata

Az Asimov novellára épülő Sasszemben egy tök átlagos srác és egy hasonlóan átlagos nő kerül egy nemzetközi összeesküvés középpontjába, és lesznek annak eszközei, hála a mindennapi elektronikának.

Tegyük fel, hogy amikor használod a bankkártyádat, feltűnik, hogy 750.000 dollárral több pénz van a számládon, mint korábban, ami azért nem apró különbség, pláne, hogy életedben nem kerestél soha ennyit. Aztán tegyük fel, hogy hazaérsz, és a lakásod telis-teli van mindenféle, jó eséllyel robbanószer készítésre alkalmas vegyszerrel, egy rakás fegyverrel és lőszerrel, meg egy csomó mindennel, amit egyrészt biztosan nem te vettél, másrészt első ránézésre is illegális az összes cucc. Aztán csörög a telefonod, és egy kedves női hang közli, hogy pár másodperced van eltűnni a helyről, mert jön az FBI! Ugye, hogy minden arra utal, mozgalmas időszak elé nézel?

Pontosan ez történik a Sasszem (2008) elején egy Jerry nevű, teljesen átlagos sráccal (Shia LaBeouf), akiben csak annyi a nem átlagos, hogy volt egy ikertestvére, aki a kormánynak dolgozott, de nemrég meghalt – nyilván van is némi összefüggés ezen tény és a történések között. Aztán ott van egy fiatal, gyerekét egyedül nevelő anya, Rachel (Michelle Monaghan), akit ugyanaz a valaki hív fel, és kezd el irányítani, és a két idegen hamarosan kénytelen együtt menekülni, miközben a titokzatos erő a hétköznapok technológiáját használva követi minden lépésüket, és úgy tűnik, mindent lát. És akar valamit, ami összefüggésben van az elnök évértékelő beszédével: a kérdés az, hogy a hőseink nyomában lihegő két ügynök (Billy Bob Thornton és Rosario Dawson) ellenségként vagy szövetségesként tekint rájuk. Az igazság pedig olyan, mintha egy sci-fiből ollózták volna ki.  

Érdekes, hogy az ekkor még teljesen normális, sőt, nagy ígéretnek számító LaBeouffal korábban is dolgozó D.J. Caruso (Disturbia) munkája ugyanakkor jött ki, mint a szintén 2008-as Wanted, amiben szintén egy mit sem sejtő fiatal srácot (James McAvoy) keresnek meg valakik, hogy aztán mindenféle elképesztő kalandba keveredjen, jelen esetben Angelina Jolie oldalán. Nyilván ez volt a vászonra vitt tinifantáziák éve. Caruso filmjének alapja egyébként a tudomásom szerint magyarul még nem publikált Isaac Asimov novella, az "All the Troubles of the World”, amelyből Dan McDermott írt forgatókönyvet, eredetileg Steven Spielbergnek, aki aztán továbbpasszolta a projektet Carusónak, de megmaradt producernek. Az eredmény látványos és elgondolkodtató, még akkor is, ha a háttérben meghúzódó alapkonfliktus mai szemmel már eléggé kevéssé hihető.

A Rachel kisfiát játszó színész pedig nem más, mint Cameron Boyce, aki a Disney-nél nagy karriert futott be az olyan sorozatokkal, mint a Jessie, a Egy videójátékos majdnem mindenre jó kézikönyve vagy a Kikiwaka tábor, de aki 2019-ben alig 20 évesen hunyt el az epilepsziája okozta agyvérzésben.