A modern hadviselés egyik legbriliánsabb hadművelete filmen

A koreai háború az azt követő vietnámi konfliktus fényében hamar elhalványult, pedig a harcok intenzitása jóval nagyobb volt, ahogy azt a Liam Neeson főszereplésével készült filmből is megtudhatjuk.

A II. világháborút követő hidegháború első „forró” konfliktusa 1950 júniusában tört ki. A japánok alól felszabadult Koreát az egykori szövetségesek két részre osztották fel a 38. szélességi fok mentén, a nagyrészt demokrata délre és a kommunista északra, amelynek harcedzett, szovjet haditechnikával ellátott hadserege meglepetésszerű támadást indított a déli országrész ellen. Az észak-koreai csapatok elsöpörték útjukból a délieket és a segítségükre siető, ENSZ felhatalmazással bíró amerikai csapatokat, akik a félsziget csücskén, Pusannál egy parányi földterületre szorultak vissza. És ekkor jött Liam Neeson, akarom mondani Douglas McArthur tábornok egy ragyogó tervvel.

McArthur a Pusant ostromló észak-koreaiak hátában, Incshonban akart partra szállni, elvágva az északiakat utánpótlási vonalaiktól és bekerítve csapataikat. Ez logikus lépés lett volna, de a vezérkar és a haditengerészet öngyilkosságnak tartotta a tervet, és a szakértők egyetértettek. Incshon kikötője ugyanis rendkívül könnyen védhető volt, a tengeráramlás és az árapály pedig szokatlanul erős, pár jól elhelyezett aknával és partvédő üteggel az egész partraszálló flottát le lehetett volna mészárolni. Ezért volt szükség az X-Ray akcióra, amely során déli kémek csoportja alapos felderítést végzett, illetve szabotálta a partmenti létesítményeket. Az ő történetükről szól a Króm hadművelet (2016), amely valós események alapján készült, valóban voltak ilyen kém- és diverzáns csoportok, bár John H. Lee   rendező nyilván jócskán kiszínezte a szerepüket.

Merthogy tény, hogy a filmnek van némi propaganda íze, ami egyáltalán nem idegen a dél-koreai háborús produkcióktól, és igen, hiába a csutkapipáját rágó McArthurt alakító Neeson a főszereplő, ez egy koreai film elejétől a végéig, és annak nagyon látványos. Mert egyszerre háborús film és történeténél fogva kémfilm, de akciófilmes elemeket is tartalmaz – nem csak elemekben. És most spoilerezünk kapásból kettőt is: a Króm nevű hadművelet hatalmas győzelem volt, megfordította a háború menetét, hogy aztán a konfliktusba beavatkozó Kína újra megváltoztassa az erőviszonyokat, a zseniális McArthurnak pedig elgurult a gyógyszere, és neki akart menni Pekingnek, amiért sürgősen le kellett váltani, mert senki sem akart egy harmadik világháborút!