A Szomszédok akár 2023-ban is játszódhatna

Ami egyrészt azt jelenti, hogy nagyon időtálló sorozat, de azt is, hogy több mint 30 éve semmi sem változott.

A Szomszédokat nézve egy kicsit azt érezheti az ember, hogy nagyon megrekedt a múltban. Lásd: iszonyatos szexista jeleneteket engedtek meg maguknak annak idején. De érdemes azt is hozzá tenni, hogy ezt a viselkedést a filmekben sikerült helyesen kezelni, mert a hétköznapi életben azért nem olyan egyszerű mindenki számára safe space-t teremteni.

A legismertebb magyar sorozatnak viszont vannak olyan jelenetei, amelyek egy az egyben ma is játszódhatnának. Rögtön itt van egy példa a toxikus munkahelyre, amiről mostanában jött ki egy tanulmány, hogy mennyire káros hatással tud lenni az emberre. Lillácska sem bírja olyan jól a női butikban, hogy a főnöke folyamatosan megalázza, megjegyzéseket tesz, és állandóan érezteti vele, hogy milyen rossz munkaerő. 

Már a Lillácskázás is erősen kérdőjeles, de ebbe most ne menjünk bele. De, akivel akármilyen évben "vígan" azonosulni tud a magyar, az nem más, mint a mindig elégedetlenkedő Pattogi. Alábbi jelenetben annyit kérdeznek tőle a helyi tévé munkatársai, hogy hogyan van megelégedve az év végi áruellátással. Mire Pattogi egy tökéletes választ ad, ami a mai viszonyoknak (szankciók, inflációk stb.) is megfeleltethető:

Sehogy! Minden rossz. Ember nincs. Pénzünk sincs. Semmink nincs! És jövőre még ennyi se lesz! 

Női szakma vs férfi szakma 

Nacsa Olivérnek köszönhetően most nagyot megy a téma, hogy egyáltalán van-e olyan, hogy női szakma meg férfi szakma. A szomszédokban ez nem kérdés. Ugyan lovagiasságnak van álcázva, hogy például egy nő nem cipelhet nehéz dolgokat, mert az gálánsan megteszik az urak a gyengébbik nem helyett, de az összkép mégis az, hogy a játékos, kacérkodó, ugyanakkor erősen passzív agresszív megsértődés mögött megbújik a sztereotip női férfi munkamegosztás. A nő ne cipekedjen, mert gyenge. Etus úgy jelzi, hogy erre semmi szükség, hogy amúgy ő egy erős nő, hogy módszeresen arra utasítja Julcsit, hogy hívja csak bácsinak Gyulát. 

Végül egy teljesen random és totális WTF jelenet, amiben például az újságíró kirúgását illetően lehetne találni mai időknek megfelelő párhuzamot. De nem tudunk ezen elmélkedni, mert Góliát elviszi a show-t egy rögtönzött utcai szerenáddal.