A thriller, amiért Arany Málna járt Bruce Willisnek

Pedig A kód neve: Merkúr annál azért sokkal jobb film. Tévéajánló.

Nagyot ment Bruce Willis a 90-es évek második felében (is), olyan filmekben szerepelt ekkor, mint Az ötödik elem, A Sakál, az Armageddon vagy a Hatodik érzék. Az 1998-as A kód neve: Merkúr nem tehető fel ugyanarra a polcra a gyengébb sztorija miatt, de a Willis-életműben még így is az izgalmasabb darabok közé tartozik – és a Port olvasói is kedvelik (8,4-es értékelés 386 szavazat alapján).

A kód neve: Merkúr különlegessége, hogy egyszerre idézi a 80-as évek színes-szagos akciófilmjeit, és hozza a 90-as évek okoskodó thrillereinek kötelező elemeit. Hősünk Art Jeffries, a kiábrándult és kiégett FBI ügynök, akit felettesei bűnbaknak kiáltottak ki egy korábbi akció véres kudarca miatt. Rutinfeladatai során egy kilencéves autista kisfiú eltűnése ügyében kell kutatnia, akinek a szüleit megölték. Kiderül, az autista fiú különleges kombinációs készsége révén véletlenül megfejtette az amerikai hadsereg legtitkosabb kódját, a Merkúrt, ám a katonai hírszerzés feje, Kudrow ezredes hiú és bosszúálló ember. Alec Baldwin ezúttal gonoszt játszik, a női főszerepben pedig azt a Kim Dickenst láthatjuk, aki később a Deadwoodban nyújtott emlékezetes alakítást, a Fear the Walking Deadben pedig főszerepet is kapott.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Érdekességek a filmről:

  • Eredetileg Barry Sonnenfeld lett volna a rendező, de a Men in Black miatt visszalépett, így került a helyére Harold Becker.
  • Mielőtt Bruce Willis megkapta volna a főszerepet, Nicolas Cage és George Clooney is szóba került. Willis amúgy ugyanazt a bomberdzsekit viseli, amit Butch szerepében a Ponyvaregényben.
  • Alec Baldwin korábban visszalépett egy Universal Pictures-filmtől, és aláírt egy megállapodást, amelyben kárpótlásként egy másik filmet ígért a stúdiónak. A kód neve: Merkúrt valójában a szerződéses kötelezettsége miatt vállalta el, hogy elkerülje a további pereskedést.
  • A kisfiút alakító Miko Hughes hat hetet töltött autista gyerekkel, hogy megértse, hogyan kell megformálni egy autista gyermeket. Később meg is kapta a legjobb alakítás-díját a Young Artist Awardson.
  • Bruce Willis jutalma ezzel szemben egy Arany Málna-díj lett, amit az Armageddon és a Szükségállapot című filmekért is megkapott.
  • A film a nyitóhétvégén 10,1 millió dollárt termelt, ezzel a harmadik helyen végzett a Lost in Space - Elveszve az űrben és a Titanic mögött. Végül összesen 93,1 millió dollárt gyűjtött be globálisan.

via: IMDb / Wikipedia