A túlélők kétségbeesett szerelme

A koncentrációs tábort túlélt magyar fiatalok lábadoznak a Vöröskereszt svédországi rehabilitációs központjaiban, és miközben az átélt borzalmakat igyekeznek feldolgozni, a szerelem is megtalálja őket. Gárdos Péter filmje, a Hajnali láz ma este a tévében.

Gárdos Péter (Uramisten, Szamárköhögés, A skorpió megeszi az ikreket reggelire, Tréfa) apja halála után, a hagyaték rendezése során talált rá szülei levelezésére, amelyből feltárult számára megismerkedésük és szerelmük története. Mindketten a haláltáborok fiatal túlélői voltak, és 1945 második felében egy-egy, a Vöröskereszt által működtetett svédországi rehabilitációs központban lábadoztak fizikai és lelki sérüléseikből - egymástól több száz kilométerre. Gárdos elsőként hatalmas sikerű, Prix d'Europe-díjas, rengeteg nyelvre lefordított regényt írt szülei szerelmeslevelei alapján, majd a könyvet saját maga filmesítette meg svéd-magyar-izraeli koprodukcióban, remek színészekkel, egészen különleges hangnemben és hangulattal. Ez lett a Hajnali láz, egy kevésbé látványos, ám rendkívül fontos film.

Forrás: A Company Hungary Kft

 

A 25 éves Miklós (Schruff Milán) úgy dönt, hogy megkeresi az igazi szerelmet, és levelezésbe kezd a svéd táborokban lábadozó ÖSSZES fiatal lánnyal. Szám szerint 117 lánnyal. Egyikük, a 19 éves Lili (Piti Emőke) meglepő módon válaszol neki, és a leveleiből Miklós azt érzi, hogy rátalált az igazira, ám a fiú orvosa szerint a súlyos tüdőbeteg Miklósnak mindössze hat hónapja van hátra - és más akadályok is előkerülnek. A Hajnali láz legfőbb érdeme pont az a személyes hangnem, amit az író-rendező érintettsége eleve garantált.

Ez a fajta érintettség gyakran vezet aránytalansághoz és következetlenséghez, de most erről szó sincsen.

Gárdos egyszerre rendezett drámát - a fiatalok által átélt borzalmak és a bizonytalan jövő megkerülhetetlen elem, de nem nyomja agyon a történetet - és gyakran könnyed szerelmesfilmet, ahol a rehabilitációs táborokban unatkozó fiatalok bohóckodása, suta ismerkedési kísérletei kapják a főszerepet.

Forrás. A Company Hungary Kft

 

Ehhez jön egy csodálatos szereplőgárda Schruff Milán és Piti Emőke párosával - akik a szerep kedvéért igen komoly fogyáson estek át -, akiket olyan rutinos veteránok támogatnak, mint Máté Gábor, Scherer Péter és Gyabronka József, és olyan új tehetségek, mint a mindig roppant szórakoztató Kovács Lehel és a nagyszerű Petrik Andrea. Ő a főszereplőnő, a Piti Emőke által játszott Lili legjobb barátnőjét, Gold Juditot alakítja, aki a koncentrációs táborban gyakorlatilag életben tartotta a lányt, és most is

mindentől meg akarja óvni, és emiatt egy sor rossz döntést hoz.

A regényben ez a karakter még teljesen más volt, de a meghallgatásra érkező Petrik Andrea hatására egy vibráló, élettel teli, mégis bukásra ítéltetett nő lett belőle – kicsit el is lopva a filmet.

Forrás. A Company Hungary Kft