Amikor még Gérard Depardieu nem volt szexuális zaklató

...hanem egy szimpatikus francia színész, olyan bűbájos romantikus filmekben is szerepelt, mint az Andie MacDowell-lel közösen forgatott Zöld kártya. Valentin-nap este a tévében!

Georges Fauré, a francia séf (Gérard Depardieu) állásajánlatot kap az Egyesült Államokban. A kedvező fejlemény azt jelenti, hogy új életet kezdhet, ám mégis van egy kis bökkenő: nincs zöld kártyája, azaz munkavállalási és tartózkodási engedélye. Jó szokás szerint azonban mindenre van megoldás, erre például az, hogy

feleségül kell vennie egy amerikai nőt.


Ezzel párhuzamosan Brontë Parrish-nek (Andie MacDowell) végre sikerül egy tökéletes lakáshoz jutnia New Yorkban. Neki is csak egyetlen apró gondja van: a lakást csak házaspároknak adják ki. Így aztán elég egy közös ismerős, aki bemutatja egymásnak a két, kétségbeesetten és sürgősen párt kereső fiatalt, és máris megköttetik a kizárólag csak üzleti érdekeken nyugvó házasság, amelyben mind a két fél megkapja, amit akart: Brontë az áhított lakást, Georges az amerikai tartózkodáshoz nélkülözhetetlen zöld kártyát.


Az ifjú házasok ezután elégedetten és abban a reményben válnak el egymástól, hogy soha többé nem kell találkozniuk. Ám alig telik el néhány hónap, és a hatóságok vizsgálódni kezdenek.

A furcsa pár gyorsan egy fedél alá költözik, hogy mindent megtanuljanak a másikról…

A Zöld kártyát a Holt költők társasága direktoraként ismert Peter Weir rendezte, és korábbi filmjéhez hasonlóan ez is szívhez szóló lett, de persze vannak benne azért vicces pillanatok is (főleg, ami a kamuházasság bizonyítékainak a legyártását illeti), hogy aztán a végére alaposan összefacsarja a szívünket.

 

Andie MacDowell egy másik nagy sikere

Vajon eleget tudsz a Négy esküvő és egy temetésről? – KVÍZ

Hihetetlen, de január 20-án már 30 éves lesz ez az imádni való romantikus komédia. Ennek örömére kvízre fel!

Tovább


Mind Depardieu, mind MacDowell ekkor volt a csúcson (ez az 1492 – A Paradicsom meghódítása, a Cyrano de Bergerac, a Hanta-palinta, a másik fél részéről pedig a Szex, hazugság, videó, a Fedezetlen szerelem, az Idétlen időkig és a Négy esküvő és egy temetés időszaka), és természetesen az erős high concept mellett a forgatókönyv is nagyon jól van megírva (szintén Weir munkája).

A francia színész egyébként ekkor forgatott először amerikai filmet, és a Zöld kártyának akkora sikere lett, hogy olyan további amerikai Depardieu-produkciók követték, mint az Apám, a hős, a Csillagot az égről, a Hamlet vagy A vasálarcos. Mostanában sajnos ennél szomorúbb hírek érkeznek a sztárról,

szóval próbáljunk meg a botrány közepette a jó filmjeire emlékezni – mint amilyen a Zöld kártya.