Amikor megTarantinózták a Vészhelyzetet

Összeültek a Vészhelyzet sztárjai és jól kidumálták a Tarantino által rendezett epizódot.

Emlékszel a Vészhelyzet első évadjának utolsó előtti, 24. részére? Aminek az volt a címe, hogy Anyaság. Na, azt Quentin Tarantino rendezte. A kilencvenes években még egészen más világ volt, sokkal kevesebb műsor és csatorna állt rendelkezésre, streamről pedig még nem is hallottunk. Az NBC kórházsorozata bitang nagy nézettséget tudhatott magáénak, 20 millióan nézték a Vészhelyzetet. Csak viszonyításként: a Fox egyik jelenlegi legnépszerűbb műsorát, az Álarcos énekest – amit az RTL is licenszelt – 2 millióan nézik.

De visszatérve a sürgősségi osztály kemény mindennapjaihoz: már George Clooney megkapta az Alkonyattól pirkadatig főszerepét (amit Tarantino írt és Robert Rodriguez rendezett, ráadásul Clooney és Tarantino egy testvérpárt alakítanak), amikor felvetette, hogy Tarantino is rendezhetne egy epizódot. Clooney számtalan sikertelen pilot után kapta meg Doug Ross gyerekorvos szerepét, és végre sikerült befutnia. Tarantino – akinek amúgy az egyik kedvenc sorozat volt a Vészhelyzet – viszont

csak akkor vállalta a rendezést, ha senki sem szól bele a munkájába,

és nem csorbul a jellegzetes stílusa. A rendező ekkor már túl volt a Ponyvaregény sikerén.


Egy vágás, egy fül

Nemrég a sorozat szereplői egy virtuális találkozón vettek részt a Stars in the House YouTube csatornán. Itt beszélt a Carol Hathaway nővért alakító Julianna Margulies Tarantino egyedi hozzáállásáról:

“Minden jelenetet csak egyszer vett fel, így nem volt lehetőség vágásnál válogatni a felvételek közül”.

Ez a munkamódszer viszont nyaktörő tempót diktált, mivel minden jelentet tökéletesen le kellett próbálni felvétel előtt. “Mikor megkérdeztem, miért csinálod ezt, azt válaszolta: így lesz enyém a végső vágás” – meséli Margulies.

Nem csak az epizód rendezése volt Tarantino kezében, de az író-producer,

Lydia Woodward forgatókönyve is több utalást tartalmazott a rendező korábbi munkáira és stílusára.

Például egy bandatagnak, akit ellátnak levágták a fülét, ami egyértelmű utalás a Kutyaszorítóban kultikus jelenetére, egy másik pácienst pedig fémrúd nyársalt fel, ami a Ponyvaregényre utal, ahol Uma Thurmanbe döfnek adreanlinnal teli fecskendőt. A napszecsós hölgyekről nem is beszélve.

Fotó: Chris Haston/NBCU Photo Bank

 

Woodward abban bízott, hogy Tarantino még egy epizódot megrendez, ráadásul egy cameóról is szó volt, ám ebből végül nem lett semmi.


Újra nyit-e a sürgősségi osztály?

Arról, hogy van-e bármi esély arra, hogy újabb évad készüljön a Vészhelyzetből, ami 2009-ben ért véget, George Clooney azt mondta: “Látva a sorozatot, ami annyi éven át tartotta szintet, nem lenne könnyű feladat folytatni.

Nehéz újra villámot fogni a palackkal”.
Fotó: Chris Haston/NBCU Photo Bank

 

Tarantino később A helyszínelők egyik dupla évadzáró epizódját (5. évad / 24-25. epizód) is megrendezte, most pedig saját, nyolc részes sorozatára készül épp.

(via Slashfilm)