Az amerikai elnökválasztás margójára

A hatalom árnyékában kijózanító példamese arról, mi folyik a színfalak mögött még azelőtt, hogy valaki egyáltalán elnökjelölt lehessen, és mindezt az ártatlan képű Ryan Gosling szemein keresztül láthatjuk.

Íme egy érdekesség rögtön az elejére. Ahhoz a híres HOPE, azaz remény feliratú poszterhez, amelyet Shepard Fairey annak idején Barack Obama elnökválasztási kampányára készített, egy olyan fényképet használtak fel, amin a leendő elnök egy 2006-os sajtótájékoztatón vett részt. A pódiumon ott ült a Dél-Szudánból frissen hazaérkezett George Clooney is, Obama pedig pont rá figyelt, amikor a fotó elkészült. És milyen ironikus, hogy pont ezt a posztert használta fel Clooney a saját maga rendezte A hatalom árnyékában (2011) kellékeként, de már a saját arcmásával!

George Clooney édesapja ismert híradós volt, a színész tőle örökölte a politikához és a színfalak mögötti munkához való vonzalmát, amit itt rendezőként, forgatókönyvíróként, illetve producerként kamatoztat. Hőse, az idealista Stephen Meyers (Ryan Gosling) egy kampányon dolgozik. Mindenét arra teszi fel, hogy Mike Morris kormányzót (Clooney) hatalomra segítse, mert Morris elnökjelöltként olyan áttörő ötletekkel áll elő, melyek megváltoztathatják a politika menetét. Stephen a kampány legerősebb időszakában hibázik: csapdát állítanak neki, hogy botrányba keverve lehetetlenítsék el. A túlélés kulcsa: kettős játék, de a kérdés persze az, megéri-e ezt a játékot játszani olyasvalakinek, akinek elvei is vannak.

Clooney egy sikeres off-broadway darab, a Beau Willimon írta Farragut North alapján készítette filmjét, amihez nyilván valódi politikus és kampánymenedzser is mintaként szolgált. Főleg az utóbbiak, hiszen a történet leginkább az általuk folytatott folyamatos aknamunkáról, mindenki háta mögött megkötött alkukról, piszkos zsarolásokról szól, még a legelején Gosling alakján keresztül felvillantva azt, hogy ezek a cinikus kavarógépek is emberből vannak. Lehet, hogy lelkes idealistaként kezdték, majd mások hibájából, esetleg saját naivitásukból olyan helyzetbe kerültek, amiből úgy kellett kiharcolniuk magukat, hogy közben minden integritásukat elvesztették. A hatalom árnyékában  - amelynek eredeti címe Julius Ceasarra utalva The Ides of March, vagyis Március idusa volt – nem ad senkinek feloldozást, kemény, néha már-már cinikus, de nagyon tisztán látó darab. Amihez olyan fantasztikus színészek „asszisztálnak”, mint Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, Jeffrey Wright, Marisa Tomei és Evan Rachel Wood – bár a filmet végül nem színészi, hanem forgatókönyvírói kategóriában jelölték Oscarra és Golden Globe-ra.