Bőgni és szentségelni fogunk a Trónok harca legvégén!

Ha csak a fele igaz annak, ami kiszivárgott a 8. évadból, ez lesz a tévétörténelem legütősebb sorozatfináléja.

Alig ért véget ért a Trónok harca 7. évada (itt elemeztük ki a finálét), máris elkezdett terjedni a rajongói fórumokon egy szinopszis, ami állítólag az HBO-tól került ki valahogyan, és 8. évad teljes sztoriját elspoilerezni. Maga az anyag egyébként már augusztus elején felbukkant a Redditen, de azóta sem tudja senki biztosra megmondani, hogy tényleg ez az HBO írógárdájának hivatalos történetvázlata (amit akár a 6 millió dollárt követelő hekkerek is ellophattak a szerverről), vagy az egész csak egy élénk fantáziájú rajongó trollkodása, aki most jót röhög azon, hogy az ő fanfiction irományán pörög épp a fél internet.

A 8. évad sztorivázlata amúgy akár még valódi is lehet, hiszen tavaly ősszel is kikerült a Redditre egy szinopszis a 7. évadról. Amiről utóbb beigazolódott, hogy 90%-ban tényleg stimmeltek a benne írt események, úgyhogy nagyon érdekes lesz 2019-ben előszedni, mi bizonyult igaznak a mostani anyagból. Terjedelmi okokból a 6 epizódos 8. évad első három részének részletes leírását ebben a hosszú Port.hu-cikkben mutattuk be, a 4-5-6. epizódot padig alant tárgyaljuk ki.

Innen tehát csak azok olvassanak tovább, akik nem félnek a gigaspoilerektől!!!

4. rész

  • Cersei Királyvárban tanácskozik Qyburnnal, Euronnal és az Arany Kompánia három zsoldoskapitányával. Qyburn híreket hoz: Havas Jon és Daenerys ketté osztották az erőiket, Daenerys visszautazott Sárkánykőre, Jon Jaime-vel és Edmure-ral Zúgó várában várja az Éjkirály seregét, Theon Greyjoy elfoglalta Pyke szigetét. Az utóbbi fejlemény nagyon felbosszantja Euront. Cersei csak nevet a fejleményeken, és abban bízik, az Éjkirály elleni harc felemészti a nem koronahű árulók seregeit. Parancsba adja viszont, hogy ne várjanak tovább, az Arany Kompánia azonnal támadja meg Sárkánykőt, amíg Daenerys katonái a sebeiket nyalogatják.
  • Euron a Vastrónt nézegeti vágyakozóan. Cersei csatlakozik hozzá a trónteremben, és megkérdezi, miért nem akarja megtámadni Pyke szigetét, és visszavenni a várat az unokaöccsétől, Theonról. Euron bevallja, hogy be van tojva az Északra utazás gondolatától is, de Cersei meggyőzi, hogy meg kell leckéztetnie az őt eláruló Greyjoyokat. Euron rááll a dologra, elindul felkészíteni az embereit és a hadihajóit Pyke visszafoglalására.
  • Cersei és Qyburn messziről nézik, ahogy Euron elhajózik Királyvárból. Qyburn megkérdezi, jó ötlet volt-e a legerősebb szövetségest ennyire messzire, a kontinenst megkerülve egy északi szigethez küldeni. Cersei szerint igen, mert abban bízik, hogy a dühös ellenségeik lenyakazzák Euront, akit így soha többé nem kell elviselnie Királyvárban.
  • Daenerys, Sam, Szegfű, Varys és Missandei visszatértek Sárkánykőre. Varys jelentést tesz Danynek: Cersei felbérelte az Arany Kompániát, Euron hajóhada elhagyta Királyvárat, bármelyik pillanatban megtámadhatják Sárkánykő szigetét. Daenerys azt reméli, Jonék hamar lenyomják az Éjkirályt, és segítenek neki.
  • Daenerys fürdőzéshez készül. Missandei megjegyzi, hogy most már nagyon látszik rajta, hogy gyermeket vár. Daenerys megkérdi Missandeitől, mennyire szomorú Szürke Féreg halála miatt, Missandei elsírja, hogy minden egyes nap nagyon hiányzik neki a fiú, aztán visszakérdez, hogy mi a helyzet Jonnal. Természetesen Daenerysnek is nagyon hiányzik a gyermeke apja.
  • Sam Szegfűt győzködi arról, hogy a lány menjen Kicsi Sammel együtt a Tarlyk birtokára, Horn Hillbe, mert ott sokkal nagyobb biztonságban lennének, mint Sárkánykőn, ahol minden oldalról ellenségek veszik körül őket. Szegfű visszakérdez, hogy Sam miért nem megy velük, mikor megígérte, hogy velük marad, de a pocakos fiú ezt elhárítja azzal, hogy a családjánál, a nővérénél és az anyjánál jó helyen lesznek, ő pedig itt tud értük a leghasznosabban harcolni.
  • Jaime, Jon, Bronn, Tyrion, Jorah és Edmure Zúgóban tanácskoznak. Jon megemlíti, hogy a holtak seregét az Ikreknél látták, úgyhogy minél hamarabb indulniuk kellene tovább a Sasfészekbe. Tyrionnak először van alkalma megkérdezni Jaime-től, miért hagyta ott Cersei-t, és miért segít nekik? Jaime elmondja neki, hogy Cersei a gyerekei halála után nagyon kiszámíthatatlan lett, lám, a Sárkányveremnél kötött szövetségüket is elárulta azzal, hogy suttyomban felbérelte az Arany Kompániát, így a kettejük kapcsolatának vége. Tyrion azt is szóvá teszi, hogy Daenerys így már mégsincs akkora biztonságban Sárkánykőn, mivel Cersei és a többezres zsoldosserege bármikor megtámadhatja. Jorah kijelenti, hogy ilyen vészterhes időkben a királynője mellett a helye, mivel megfogadta, hogy megvédi Daeneryst. Jon beleegyezik, hogy Ser Jorah elutazzon, aztán levelet ír Sansának, hogy tájékoztassa: a zombisereg hamarosan eléri a Völgyet, így ők is elindulnak Sasfészek felé a sereggel.
  • Cersei és az Arany Kompánia parancsnokai Westeros térképe fölött állnak a térképteremben. A királynő megparancsolja a Kompániának, hogy Euron megmaradt hajóival menjenek el Sárkánykőre, és ejtsék foglyul Daeneryst, akit ő maga akar személyesen kivégezni. A zsoldosok engedelmesen fejet hajtanak, majd távoznak.
  • Sansa megkapja Jon levelét, és megpróbálja meggyőzi a Völgy urát, a dilinyós Robint, hogy jobb lenne, ha Lord Royce-ra bízná az erőd védelmét. A kis félkegyelmű viszont csak erősködik, hogy ő is harcolni akar, aztán kineveti az aggódó Sansát, és kérkedni kezd, hogy ő nem egy kislány. Sansa inkább Gendryt kezdi faggatni arról, hogyan sodorta az élet Arya mellé. Gendry szerint ez túl hosszú sztori lenne, nincs rá idő, mindenesetre a párosról lerí, hogy nagyon jól megértik egymást, kezdenek összemelegedni. Sansa meg is köszöni Gendrynek, hogy az oldalán harcol.
  • Missandei nem várt látogatót fogad Sárkánykőn: az öregasszony arcú Melisandre az (valószínűleg Arya és a Véreb is vele találkoztak korábban). A ráncos papnő először Havas Jon után érdeklődik, de annak is nagyon örül, hogy Daenerysszel találkozhat. Előadja, hogy egy utolsó, nagy (vér)ádlozatra van szükség, ha meg akarják nyerni a háborút – például fel lehetne áldozni Dany királyi vérből származó gyerekét! Daenerys már az öltettől is ideges lesz, és elzavarja Melisandre-t. A vörös papnő távozóban még beszél Varysszal, akinek felfedi a valódi kilétét is. Melisandre emlékezteti az eunuch-ot arra, hogy mit suttogtak a lángok, és hogy most már csak ő az egyetlen, aki megmentheti az embereket a végzettől. Megkéri Varyst, hogy teljesítse be a próféciát és mentse meg Westerost. A kopasz konspirátor nem szól semmit, Melisandre pedig elhagyja Sárkánykőt.
  • Theon Pyke szigetén az apja egykori trónjában ül, amikor meghozzák neki a hírt: befutott a dühös Euron és a flottája. Theon beszél a nagybátyjával, aki Pyke szigetét követeli, máskülönben elvágja Yara torkát. Theon figyelmezteti Euront, hogy nem egymással kellene vitatkozniuk, itt a hosszú tél, lám, már a lehelete is látszik, ilyen hideg korábban soha sem volt a Vas-szigeteken, az ellenség el fog jönni értük is. Euron egy kukkot sem ért ebből, aztán mindenfelől kiáltások harsannak: a Mások meg a zombik valahogy elérték Pyke-ot is. Yara kihasználja az alkalmat, és lerúgja Euront, Theon pedig azt tanácsolja a testvérének, siessen minél hamarabb Sárkánykőre Daenerysékhez. Yara azt szeretné, ha Theon vele menne, de ő azt mondja, soha többé nem akarja cserbenhagyni, menjen csak egyedül, majd ő megharcol Euronnal. Yara el is indul egy kis csónakon pár hűséges emberével, miközben a Vas szülöttei és az északi katonák a zombikkal harcolnak. Theon és Euron párbaja Theon halálával ér véget, a nagybátyja kacagva hasítja ketté a csatabárdjával. A zombik végül minden élőt kinyírnak, Euron viszont az epizód végén sikeresen elmenekül Pyke-ról.
  • Howland Reed halála egyébként korábban a 2. epizódban szerepelt, de a szinopszis összeállítója szerint a 4. részben leli halálát.

5. rész

  •  Az epizód első 5 percében nincs semmi párbeszéd, csak zene. Először a Völgy lovagjait mutatja a kamera, ahogy a zombik elleni csatára készülnek, aztán Jaime-t, Tyriont, Edmure-t és Bronnt látjuk, amint az egyesített Lannister-, Tully- és Stark-sereget vezetik a Völgy felé.
  • Ezután Euron hajóit és az Arany Kompániát látjuk.
  • A Völgy lovagjai a távolban látható vihart fürkészik, és közben a sárkányüveg lándzsáikat élesítik. Yohn Royce áll a sereg élén, de mellette ott feszít az ifjú Robin Arryn is, aminek a lovag szemmel láthatóan egyáltalán nem örül.
  • A zombisereg eléri a Véres Kaput, ezért a félkegyelmű Robin Arryn azonnal jelt ad az íjászoknak, de ők nem igazán tudnak kárt okozni az élőholtaknak. A Sasfészekben Gendry elköszön Sansától, vele akarja vetni magát a csatába. Sansa azzal búcsúzik tőle, hogy visszavárja, Gendry erre csak annyit mond, nem biztos, hogy így lesz. Brienne is menne zombit irtani, Sansa viszont nem tartja ezt jó ötletnek. A lovagnő azonban felhívja Sansa figyelmét arra, hogy esküt tett arra, hogy garantálja a biztonságát, amit csak úgy tud teljesíteni, ha személyesen gondoskodik arról, hogy a zombik ne tudjanak betörni a várba. Sansa belátja, hogy Brienne-nek igaza van, egy öleléssel búcsúzik el a harcos amazontól, megköszönve neki mindent, amit eddig a családjáért tett. Brienne végül csatlakozik a Völgy lovagjaihoz.
  • Sárkánykőn megtudják, hogy az Arany Kompánia már úton van hozzájuk, hogy megtámadja őket. Daenerys csatasorba állítja a megmaradt kevéske Makulátlanját és dothraki lovasát. Varys azt javasolja neki, hogy el kéne menekülnie, Dany azonban nem kér az ilyen tanácsokból. És már csak azért sem mehet sehová, mert megreped a magzatburka. Missandei és Sam kétségbeesve próbálja átvezetni a királynőt a lakosztályába, Sam pedig külön felhívja a figyelmet arra, hogy a babának nem kéne ennyire korán megszületnie.
  • Három Mást látunk, amint elégedetten szemlélik a Völgy lovagjaival harcoló zombisereget. Az Éjkirály is megjelenik fölöttük, az élőholt Viserion hátán ülve. A sárkány a testvérével való harcban elvesztette a fél szemét, és a jobb szárnya is csúnyán megsérült.
  • Brienne az életéért küzd a harcban, a kis Robin viszont betojik, és bemenekül Sasfészek erődjébe, miután megtámadja egy csapat zombi. Sansa leteremti, hogy ha ennyire ott akart lenni az emberei mellett, akkor most miért hagyta ott őket, de a félbolond kölyök csak annyit mond erre, már nem érdekli a háborúsdi. (A szinopszis nem részletezi hogyan, de Robin Arryn is meghal ebben a részben.)
  • Brienne, Lord Royce és Gendry igencsak vesztésre állnak, a zombik már Sasfészek falainál járnak. Felhangzik egy sárkány üvöltése, majd az élőholt Viserion kék tűzbe borítja Lord Royce-t és a lovagjait. Ekkor azonban egy másik sárkányüvöltés is felharsan az Éjkirály mögött: Havas Jon érkezik meg Drogon hátán, hogy megmentse a Völgyet, odalenn pedig a Tullyk, a Lannisterek és az északiak egyesített serege oldalba kapja a zombi ármádiát. Drogon hamuvá éget egy rakás élőholtat, ám kiderül, hogy a Másoknak nem sokat árt a sárkányláng.
  • Bronn két sárkányüveg lándzsával harcol, és kinyír egy Mást. Egy másik White Walker azonban Brienne-re támad, és kis híján megöli. Jaime észreveszi ezt, és leszúrja a Mást, de már késő: Brienne a karjában haldokolva megesketi Jaime-t arra, hogy ugyanúgy vigyázzon Sansára és Aryára, ahogyan ő tette ezt egész életében Catelyn Stark kérésére. Jaime megfogadja, hogy így lesz. Brienne az utolsó szavaival becsületes embernek nevezi Jaime-t, majd örökre lehunyja a szemét.
  • Arya, a Véreb és a melléjük szegődött rémfarkas, Nymeria megérkeznek Királyvár behavazott tetejű házai közé. A Véreb olyasmit morog, hogy egyáltalán nem hiányzott neki a bűzös főváros. Arya egyetértően bólogat, aztán szóvá teszi, hogy egy kicsit megváltozott Királyvár, mióta utoljára látták. Elhaladnak Baelor Szentélyének romjai mellett, ahol Aryának eszébe jut az apja kivégzése. A jelenet végén azt mondja a Vérebnek: itt az ideje, hogy a Lannisterek megfizessék az adósságukat.
  • Daenerysnél megindul a koraszülés, Sam és Missandei próbál neki segíteni. Eközben a messzeséget fürkésző Varys már azt látja, hogy az Arany Kompánia első csónakjai elérték Sárkánykő partját. Amint az első zsoldosok elkezdenek felfelé mászni a hosszú lépcsőkön, a Makulátlanok megtámadják őket. A többi zsoldost a dothrakiak rohanják le a parton. Ser Jorah is megérkezik egy csapatnyi északi katonával, és becsatlakoznak a harcba. Mormont igyekszik átvágni magát az ellenségen, minél hamarabb fel akar jutni a várba, hogy utolsó leheletéig védhesse Daeneryst.
  • A Sasfészekben egyre fogyatkozik a zombik serege, köszönhetően annak, hogy Edmure és Tyrion is ügyesen használták ki a meglepetés erejét. Az Éjkirály leszáll Viserionról, hogy bejuthasson a palotába. A lovas nélkül maradt wyvern Gendryre támad, már épp lelehelné, de a kovácsfiú egy hosszú sárkányüveg lándzsát szúr a torkába. Viserion lezuhan a sziklás szakadékba, és végül Drogon tüzes lehelete hamuvá égeti a hulláját (de valamiért az Éjkirályt és a zombikat ezután már nem is említi a szinopszis).
  • Jorah felverekszi magát Sárkánykő várába, egészen Daenerys lakrészéig. A sárkánykirálynő nagyon rosszul fest, Sam pedig aggodalmas hangon közli, hogy a komplikált szülésbe vagy az anya vagy a gyerek fog belehalni, mert ő nem tudja mindkettőt megmenteni. Jorah azonnal rávágja, hogy akkor mentse meg a királynőt, Daenerys viszont azt mondja, ha valamelyiküknek meg kell halnia, az inkább ő legyen. A derék Sam minden tőle telhetőt megtesz, és úgy tűnik, egészséges lánygyermek születik. Sam megkérdezi a haldokló Danytől, mi legyen a kislány neve, mire a sárkányok anyja azt mondja: legyen Lyanna, mert Havas Jon is biztos így akarná. Közben az Arany Kompánia zsoldosai szinte már minden Makulátlant levágtak, és egyre feljebb nyomulnak a hosszú lépcsősoron. A haldokló Daenerys Sam, Missandei és Varys jelenlétében könnyes szemmel elbúcsúzik Ser Jorah-tól. Köszönetet mond, amiért a bukott lovag mindig mellette állt. Jorah ünnepélyesen megfogadja, hogy Daenerys lányát is ugyanúgy óvni fogja mindentől, ahogy az örök szerelmét, ám amikor Daenerys azt kéri tőle, egy karddöféssel gyorsan vessen véget a szenvedésének, a jó Mormont ezt megtagadja: sosem tudna fegyvert fogni a királynőjére. Varys azonban nem tököl, megraagdja Sam valyriai acélkardját, Heartsbane-t, és keresztüldöfi vele Daenerys szívét. (A szinopszis ugyan nem mondja ki egyértelműen, de elvileg ez egy kulcsfontosságú elem a végjátékban: Varys lényegében királyi vért áldozott a magasztosabb célért, pont ahogy Melisandre kérte, és ha a Heartsbane valóban a legendás Fényhozó, vagyis Azor Ahai pengéje, akkor mivel már megjárta a szeretett nő szívét, Havas Jon ugyanúgy győzelmet arathat az Éjkirály felett, ahogy az óidők legendás hőse tette.)
  • Az Arany Kompánia kapitánya becsörtet Sárkánykő tróntermébe, és megparancsolja Varysnak, hogy vezesse Daenersyhez. Varys elmondja, hogy a királynő meghalt. A kapitány ledöfi a kopasz intrikust, aztán becsörtet Daeneryshez. Felnyalábolja a halott testet, és kaidja a parancsot az embereinek, hogy azonnal induljanak vissza Királyvárba. Samet, Missandeit és a kis újszülöttet nem találják meg, sikeresen elrejtőztek a zsoldosok elől.
  • Cersei és a Hegy a trónteremben hallgatják Qyburn jelentését: Daenerys elbukott. Cersei elégedetten felvet, és arra kéri Quburnt, koccintsanak a győzelemre. Valami azonban nem stimmel a bukott mesterrel: kiderül, hogy Arya az, aki ráadásul megmérgezte az italt. Miután kis mestergyilkos felfedte kilétét, odaveti a királynőnek: az oroszlánt mindig legyőzi a farkasok falkája. Cersei könyörög a Hegynek, hogy végezzen Aryával, ám ekkor betoppan Nymeréia és a Véreb (bár azt nem tudni, hogyan jutottak be a királyi palotába). A rémfarkas rátámad a királynőre, Sandor pedig leszámolhat végre a bátyjával. Arya elvágja Cersei torkát, a Véreb viszont még Nymeria segítségével sem bír el az élőholt Heggyel. A Véreb végül leveri a bátyjáról a sisakot, és pont úgy égeti meg a testvére arcát, ahogy ő tette vele ifjúkorukban. A Véreb végül magára hagyja a haldokló Hegyet, Aryával és Nymeriával együtt elhagyják a Vörös Tornyot.
  • Euron visszaérkezik Királyvárba, és meglátja, hogy a királynőt meggyilkolták. Úgy tesz, mint akit mélységesen elszomorít az eset, de közben már örül, hogy övé lett a Vastrón.
  • Jon és Sansa megérkeznek Sárkánykőre (a szinopszis nem részletezi, de valószínűleg Drogon hátán). Sam várja őket a lépcsőn, Jon és Daenerys gyerekével a karjában. Jon elsírja magát, és megkérdezi, mi van Daenerysszel. Sam elmondja neki, hogy belehalt a szülésbe, de az volt az utolsó kívánsága, hogy nevezzék el Lyanna Targaryennek a kislányt.
  • Az epizód utolsó jelenetében Euron Greyjoyt ünnepélyesen királlyá koronázzák.

6. rész

  •  Jaime, Bronn, Gendry, Tyrion és Ser Davos is megérkeznek a Sasfészekből Sárkánykőre (Edmund visszament Zúgóba). Jon fogadja őket, és közli velük Daenerys halálhírét. Tyrion nagyon szomorú, később Sárkánykő egyik sziklaszirtjén ülve elmondja Jonnak, hogy nagyon bízott a Sárkányok Anyjában, és abban, hogy egy jobb hellyé változtatja majd ezt a gonosz világot, de ennek az álomnak most már vége. Tyrion azt is megtudja Jontól, hogy Daenerys belehalt a szülésbe, a holttestét pedig magukkal vitte az Arany Kompánia Királyvárba – Daenerys gyereke viszont legalább ép és egészséges. Jon és Tyrion a szirtről kiszúrnak egy apró hajót, a Greyjoy-ok zászlójával. Yara érkezik meg, és elmeséli Jonéknak: Euron seregét széttépték a zombik, ő viszont valószínűleg elmenekült, és talán már Theon is halott.
  • Daenerys holtestét közszemlére teszik Királyvárban. A csőcselék gúnyosan nevetgél rajta, egyesek trágyával is megdobálják a testet. Arya is végignézi ezt, majd azt mondja a Vérebnek: innentől nem érdekli, mit akar kezdeni magával, de ő visszamegy és segít a bátyjának megnyerni a háborút. Sandorunk kijelentei, hogy ő is segíteni fog Jonnak.
  • Euron király a trónterembe hívatja az Arany Kompánia kapitányait. Megdicséri őket azért, hogy elhozták a Sárkánykirálynő hulláját, de lecseszi őket azért, hogy miért nem maradt életben Daenerys, mert szívesen kufircolt volna vele egy jót. Ezután Euron bejelenti a tervét: oda akar csapni Észak Királyának. Az újonnan kinevezett Mesterrel a Hét Királyság minden nemesének üzenetet küld: aki nem fogad neki hűséget, azt felszecskáztatja a zsoldoskompániájával.
  • Sárkánykőre is eljut Euron levele, amiben közli, hogy Cersei királynő tragikus halála után az új király. Jon haditanácsot tart, ahol jelen van Jaime, Bronn, Tyrion, Ser Jorah, Sansa, Gendry, Davos, Missandei, Samwell és Yara is. Jaime iszonyú dühös, szerinte Euron ölte meg Cerseit. Yara szintén így látja. Davos is azon a véleményen van, hogy egy Euron-kaliberű, őrült király nem ülhet a Vastrónon, minél előbb oda kéne neki csapni. Gendry is dühös, amiért elbitorolták a névleg még mindig a Baratheonokat illető trónt. Tyrion és Jaime a Lannsiter sereggel szeretné megbosszulni a nővérük halálát, de Tyrion eközben némi diplomáciával azt is szeretné elérni, hogy a Daeneryshez hűséges emberek, a még élő dothrakiak és Makulátlanok Jont és Daenerys lányát kövessék ezentúl.
  • Sam minden egybegyűltnek elmondja, hogy Jon valójában Aegon Targaryen, a Vastrón igazi örököse, de Jon csendre inti: sosem akart Westeros királya lenni. Davos viszont azt mondja, neki kéne a Vastrónon ülnie, és nem az őrült Euronnak, mert ez az egyetlen remény arra, hogy jó királya lesz Westerosnak. Mindenki egyet ért Davos szavaival, ezért Jon kénytelen-kelletlen elvállalja, hogy a Hét Királyság ura lesz.
  • A tanácskozás után Jon kettesben marad Sansával. A lány teljesen össze van zavarodva, nehezen dolgozza fel, hogy az apja, Ned Stark éveken át hazudott Catelynnek és a gyerekeknek. Jon igazat ad neki, de aztán azt kéri tőle, legyen igazságos úrnője Deresnek, mert az most már jog szerint is az övé. a testvérekből lett unokatestvérek ezután elbúcsúznak egymástól.
  • Missandei beszámol Jonnak arról, hogy egy öregasszony járt itt korábban, és a vénség most megint itt van Sárkánykőn. Melisandre felfedi az igazi kilétét, és elmondja Jonnak, hogy most már kész megbűnhődni a tetteiért, de a lelkiismerete tiszta, mert beteljesült a prófécia. Davos dühbe gurul, szerinte meg kéne már ölni a gonosz boszorkányt, és Gendry is nagyon egyet ért vele (hiszen anno Melisandre megkínozta a piócákkal, és az ő vérét használta fel a mágikus praktikáihoz, amivel megölte a trónkövetelőket). Missandei elmondja Jonnak, hogy Melisandre korábban fel akarta áldozni Daenerys lányát a Fény Urának, amin Jon annyira bedühödik, hogy úgy dönt, felakasztattja a Vörös Papnőt. Melisandre azonban azt kéri tőle, hadd végezzen vele inkább a tűz, mert az a legtisztább halál a számára. Jon kegyesen beleegyezik: a papnőt Sárkánykő egyik sziklaszirtjén hamvasztja el Drogon lehelete.
  • Hajók indulnak útnak Sárkánykőről a Feketevíz-öböl felé, a fedélzetükön Jaime-vel, Bronn-nal, Ser Jorah-hal és Gendryvel. Tyrion, Missandei, Ser Davos, Sam és a kis Lyanna Sárkánykőn maradnak. Jon is útnak indul Drogonnal, de előtte megkéri Tyriont és Missandeit, hogy legyenek ők a kicsi nevelőszülei, ha őt esetleg bármi baj érné, és nem térne vissza élve. Jon ezután külön elbúcsúzik Samtől, felelevenítve a régi kalandokat, és hogy a pocakos okostojás a legsötétebb órákban is hőséges maradt hozzá.
  • Euron Királyvár erődjének faláról nézi, ahogy a Targaryen-lobogós hajók közelednek a tengeren. A közelben lengedezik Daenerys hullája is. A flottát a Drogon hátán ülő Havas Jon kíséri, ekkorra már nagyon menő páncélt kovácsoltak neki, amin a Targaryenek sárkánya és a Starkok rémfarkasa is ott díszeleg. Euron parancsot ad a sárkányelhárító balliszták előkészítésére. A Lannsiterek katonái szállnak először partra Királyvárnál, és rögtön össze is csapnak az Arany Kompániával. A zsoldossereg két vezére azonban harci elefánton ül, amivel kémeletlenül letapossák a Lannistereket. A vöröspáncélosokat végül a partra szálló dothrakiak és az északiak segítik ki. Gendry és Yara lelkesen kaszabol, akit csak ér a csatatéren, Jon pedig az elefántos zsoldosvezérek felé irányítja Drogont. Euron tűzparancsot ad a ballisztásoknak: a három skorpióból kettő eltalálja szegény Drogont.
  • A Lannisterek, az északi házak és a dothrakiak rendületlenül nyomulnak előre Királyvár kapuja felé. Jon nem akarja romba dönteni a sebesült sárkánnyal a fél fővárost, ezért úgy dönt, hogy a legalkalmasabb helyen, a közeli Sárkányveremben száll le vele. Arya kiszúrja az égen a sebesült Drogont, és ő is megindul a Sárkányverem felé, a Véreb viszont beleveti magát a csata forgatagába, Ser Jorah mellett. Gendry és  Yara utat vágnak maguknak a Vörös Torony felé, mert úgy sejtik, ott lesz Euron. A király eközben megparancsolja az embereinek, hogy menjenek vele, és öljék meg Jont és a sárkányát is.
  • Jaime kiszúrja a Sárkányverem felé csörtető Euront és az Arany Kompánia zsoldosait, és rájön, hogy az ott landoló Jont óriási veszély fenyegeti – Tyrionon kívül ugyanis csak ő tudja, hogy a Sárkányverem romjai közt egy rakás zöld öröklánggal teli korsót helyeztek el. Vagyis ha ott Drogon bárkire is tüzet fúj, azzal az egész várost felrobbanthatja.
  • Arya Nymeriával az oldalán rátalál Jonra a Sárkányveremnél: az unokabátyja épp a dárdákat próbálja kihúzni szegény Drogonból. Jon nagyon meglepődik, hogy a rég nem látott Aryát itt találja, és megkéri, hogy azonnal menjen valami biztonságosabb helyre. Arya viszont közli vele, hogy szeret harcolni, sőt, akár Jonnal is megküzd itt és most. Régi vágya ugyanis, hogy meglovagoljon egy sárkányt, mert kislány korában imádta a sárkányháton csatába induló Targaryenekről szóló meséket. Jon ezen elmosolyodik, és még egyszer megkéri Aryát, hogy menjen máshová, itt nagy veszélyben van. A kis Terminator duzzogva elvonul.
  • Yara és Genry bejutnak a Vörös Toronyba, de bosszúsan tapasztalják, hogy Euron nincs itt. Yara megfogadja, hogy személyesen fogja kivégezni a királyt, ha rátalál.
  • Az Arany Kompánia zsoldosai megérkeznek a Sárkányveremhez, az élükön álló Euron azonnal párbajozni kezd Jonnal. Jaime lélekszakadva szintén ide rohan, hogy figyelmeztethesse Jont a robbanásveszélyre. Jorah és a Véreb vele tart, Bronn viszont félti az életét, és inkább lelécel. Euron lesújt az egyre fáradó Havas Jonra, ám nem tudja megölni, mert az utolsó pillanatban átdöfi a mellét Jaime kardja – aki így másodjára is kiérdemelte a Királyölő nevet!
  • Jaime megpróbálja biztonságba vinni a sebesült Jont, miközben Jorah és a Véreb a zsoldosokkal harcol. Az Arany Kompánia néhány tagja viszont elkezdik lándzsákkal szurkálni Drogont, aki erre annyira bepöccen, hogy sárkánylángot fúj rájuk. Jaime ráordít Jonra, hogy meneküljön, de beindul a láncreakció, meggyullad a zöld futótűz. A félholt Euron még felröhög, hogy mindenki bekaphatja, mert megszívták, aztán lángba borul az egész Sárkányverem.
  • Senki sem jut ki élve a lángokból, Jon, Jamie, a Véreb és Ser Jorah is odaveszett. Yara és Gendry is látják a hatalmas tüzet, és azt is, hogy a felbolydult méhkasra hasonlító Királyvárból pánikszerűen menekülnek minden felé az emberek.
  • Sárkánykőn Tyrion várja a Királyvárból visszatérő Targaryen-vitorlás hajókat. Yara és Gendry elmesélik nekik a csatát, majd Davos, Sam és Missandei is értesülnek a pusztító robbanásról, ami minden barátjukkal végzett. Tyrion, Sam és Davos teljesen össze vannak törve Jon halálhíre miatt. Sam és Davos így már nem nagyon találják a helyüket Sárkánykőn, ezért úgy döntenek, mindketten hazatérnek a családjaikhoz.
  • Aryát látjuk egy hajón, Nymeriával az oldalán. A kis mestergyilkos azt mondja a kapitánynak, elvégzett minden feladatot Westeroson, de a kapitány nem igazán érti, mi a fenét csinálhatott korábban egy kislány és egy farkas, és miért akarnak Essosra hajózni. Arya erre csak annyit felel: „Valar Morghulis”.
  • Legalább 3, de inkább több évet ugrunk előre az időben. Sam épp Kicsi Samet tanítja olvasni a Tarlyk erődjében. A háttérben Szegfű  – helyesebben most már Síkvidék Úrnője – beszélget Sam anyjával valamiről. Amikor Sam rákérdez, min kuncognak ilyen jókat, az anyja azt válaszolja, hogy semmiség az egész, amolyan asszonytéma. Később Sam kettesben marad Szegfűvel, aki elmondja neki: terhes a gyerekükkel. Sam nagyon boldog, hogy végre saját porontyuk lesz (Kicsi Sam ugye a sorozatban a vén Craster és Szegfű gyereke, a könyvekben pedig valójában a Falon túli király, Mance Rayder fia, akit azért cseréltek el Szegfű gyermekével, hogy ne egy királyi vérből való kicsit áldozzon fel Melisandre a Fény Urának), és megfogadja, hogy attól még, hogy nem Kicsi Sam a törvényes gyermeke, ő fogja megörökölni tőle Síkvidéket.
  • Sansa összejött Gendryvel, épp Edmure Tully-ékat látják vendégül Deresben ( Edmure maradt Zúgó ura). Sansának feltűnik, hogy Edmure egyik fia Arya kardjával, a Tűvel gyakorlatozik éppen. Edmure elmeséli, hogy Willem vadászat közben találta a kardot az erdőben. Sansa elmondja, kié volt a Tű, és elrévedezik azon, hogy Arya vajon mit csinálhat most. Abban ugyanis biztos, hogy a húga él, mert mindig feltalálta magát a bajban.
  • Sansa és Gendry később lemennek a családi kriptába, ahol már Jon szobra is ott áll a többi Stark-ősé között. Gendry megkérdi Sansától, hogy ha Jon nem is Ned Stark fia volt. akkor miért van neki is szobra itt, mire Sansa azt válaszolja, hogy Jon sehová máshová nem kötődött olyan szorosan, mint ide. Gendry felnevet, hogy akkor legalább ne hívják Jonnak a hős Targaryent, de Sansa erre azt mondja, neki mindig Havas Jonként fog megmaradni az emlékezetében. Sansa kifelé indul, hiszen rengeteg a tennivalója most, hogy már nemcsak Deres úrnője, de a Völgyé is. Felfelé menet megkérdi, mik Gendry tervei, aki erre egyelőre csak annyit válaszol, hogy beköltözik Viharvégbe, és majd kitalálja, hogyan érvényesítheti békésen a trónigényét, mint az egyetlen élő Baratheon-leszármazott: a terve ugyanis az, hogy Régenskirály lesz, amíg Lyanna Targaryen nagykorúvá nem válik.
  • Királyvárra váltunk, ahol a Királynő Segítője, Tyrion épp azt nézi, ahogyan Missandei Lyanna királynőnek olvassa fel Rhaenys és Visenya Targaryen történtét, akik mindketten Hódító Aegon testvérei és feleségei voltak. A királynő megkérdezi Missandeitől, hogy az ő anyukája is lovagolt-e sárkányháton, mire Missandei elérzékenyülve elmeséli, hogy bizony Daenerys Targaryen is nagyon jó harcos volt.
  • A következő jelenetben a királynő már alszik, Missandei és Tyrion pedig arról beszélgetnek, hogy mennyire nehéz dolguk lesz ezzel a gyerekkel, aki már most sem egy átlagos kislány, mi lesz itt, ha egyszer felnő? Tyrion elsüt egy hülye viccet: majd kotlani fog a tojásokon, abban biztosan ő is jó. Ezután fergetegeset szexel Missandeivel.
  • Az utolsó jelenetben a kis Lyanna Cersei egykori térképtermében ugrál. Tyrion épp azt meséli neki, hogy egyszer majd eljön az idő, hogy ő üljön a Vastrónra, és addig be kell magolnia, kik a legfontosabb családfők a Hét Királyságban. Tyrion sorra mutogatja a területeket: Deres és a Sasfészek úrnője Sansa Stark, aki hamarosan házasságot köt Gendry Baratheonnal, a Régenskirállyal, Viharvég urával. A ceremóniára hivatalos lesz a Folyóvidék ura, Edmure Tully, Síkvidék lordja, Samwell Tarly és a fia, Randy Tarly. A Vas-szigetekről Yara Greyjoy fog eljönni, és persze neki, a Királynő Segítőjének is ott kell majd lennie, hiszen ő egyúttal a Casterly-hegy ura is, Lyanna Dorne-ra mutatva megkérdezi, hogy ott ki uralkodik, mire Tyrion azt feleli: Oberyn Martell valamelyik fattyú lánya, akit elvett egy nagyképű fickó, aki mindig egy hatalmas kastélyról és egy szép feleségről álmodozott (nincs kimondva, de lehet sejteni, hogy Bronnról van szó).
  • Tyrion és Lyanna ezután átsétálnak a trónterembe, a Vastrónhoz. Együtt bámulják a kardokból összekovácsolt, gigantikus széket, miközben Tyrion arról beszél, hogy az uralkodás egy nagyon bonyolult játék, egyáltalán nem gyerekeknek való, de ő majd mindig segít neki elmagyarázni a játékszabályokat.
  • Az epilógusban egy másik királyt is láthatunk majd: fenn Északon, a Falon túli örök fagy birodalmában egy Más vágtat a lován egy nagy, bebugyolált pakkal valami szörnyű hely felé. Kiderül, hogy Bran hulláját viszi, akit egy sárkányüveg tőrrel szúrtak halálra még a 2. részben. A Más kiteríti Bran testét egy oltárra, belekezd valami borzalmas rituáléba, aminek a végén Bran kinyitja a szemét – ami pont ugyanolyan olyan kék, mint az Éjkirályé volt...

Megjegyzés: az erősen csapongó szinopszis legvége ugyan megerősíti az egyik legnépszerűbb rajongói konteót, miszerint az időugrásokba belebonyolódó Bran maga az Éjkirály, de akkor máris adódik a kérdés: hogyan tud egyszerre belewargolni egy sárkány és egy Más elméjébe? Hiszen a Deres feletti légi csatában Brannek kellett irányítania Rhaegalt, és a Viseriont irányító Éjkirályt is! Ezt persze a Trónok harca-fanok legvadabb konteója megmagyarázza: a Mások nem vérszomjas élőholtak, és még csak nem is az Erdő Gyermekeinek elszabadult übersoldatjai, hanem a Háromszemű Hollóval együtt egyfajta kozmikus lények, akik Westeros egyensúlya és békéje felett őrködnek azzal a sajátos módszerrel, hogy ha túl nagy a széthúzás és túl sok az egymás ellen ármánykodás az emberek királyságában, akkor megjelennek a Mások, hogy összefogásra kényszerítsék az egymással marakodó ellenségeket... Az viszont egy kicsit megkérdőjelezi a szinopszis hitelességét, hogy míg a 2. rész összefoglalójában az áll, hogy a sárkánytűz megsebzi az Éjkirályt, addig az 5. rész szinopszisában az áll, hogy a Másoknak nem árt a sárkányláng. Sántít a három sárkánylovasról szóló jóslat is, mivel Daenerysen és Havas Jonon kívül nem irányított senki sárkányt – hacsak nem Brant/az Éjkirályt és a sárkánylovaglást emlegető Aryát is közéjük soroljuk. Emellett az Azor Ahaira vonatkozó jóslat beteljesülése is eléggé zavaros: mire Varys ledöfi Daeneryst, királyi vért áldozva a végső győzelemért, addigra más senki sem foglalkozik az északon bóklászó holtak seregével, minden főszereplő siet Királyvárba, picsán rúgni Euront.