Egyetlen filmért jelölték Oscarra Harrison Fordot, és az ma este lesz a tévében

Az 1983-as, különleges környezetben játszódó A kis szemtanú a maga korában forradalmi darabnak számított, szerkezetét, felépítését még ma is tanítják forgatókönyvíróknak, de nem születhetett volna meg Harrison Ford nélkül.

Amikor Peter Weir házalni kezdett a A kis szemtanú (1985) forgatókönyvével, az első körben az összes nagy stúdió elhajtotta. Első filmjei, a Piknik a Függő sziklánál, a Gallipoli vagy A veszélyes élet éve mind kritikai sikert arattak, nagy fesztiválokon szerepeltek, de a rendező még sosem dolgozott Hollywoodban. És ami még fontosabb, senki sem hitt egy olyan krimiben, ami az amishok között játszódik. Aztán jött Harrison Ford, aki hitt a filmben és a történetben, és rá már hallgattak a stúdiók. Az már csak picike probléma volt, hogy igazi amisht még mellékszereplőnek sem tudtak leszerződtetni, a vallásuk ugyanis tiltja, hogy fotózzák őket – gondolom az igazolványkép elkészítése is kisebb trauma számukra -, de pont arról szól a történet, hogy milyen az, ha két nagyon is eltérő kultúra találkozik.

Adott ugyanis Rachel (Kelly McGillis), a fiatal özvegy, aki, miután az amish szekta szigorú előírásainak megfelelően eltemette férjét, kisfiával, Samuellel (Lukas Haas) rokonlátogatásra indul. A XVIII. századi életmódhoz szokott kisfiút elkápráztatja a philadelphiai pályaudvar megannyi csodája. Véletlenül azonban másnak is szemtanúja lesz: az orra előtt gyilkolnak meg bestiális kegyetlenséggel egy civil ruhás rendőrt. John Brook nyomozónak (Ford) el kell rejtenie a kis szemtanút a gyilkosok elől, ezért elkíséri a fiút és édesanyját haza, az amish világba. A nagyvárosi zsarunak egy számára teljesen ismeretlen civilizációba kell beilleszkednie, ám közben a gyilkosok is a nyomukra akadnak…

És ez a sztori akkoriban annyira meglepőnek és eredetinek bizonyult, hogy egyrészt a film a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb vágás kategóriájában nyert Oscar-díjat, illetve további hat kategóriában jelölték még az elismerésre. Köztük volt Harrison Ford a mai napig egyetlen legjobb férfi főszereplői jelölése is, jutalmául a segítségért, és meglepő módon A kis szemtanúnak a mai napig is hatása van a filmkultúrára: az Earl W. Wallace és William Kelley által jegyzett forgatókönyv sok helyen ma is tananyag, annyira jól van felépítve a történet, annyira jól ütköztetik a különböző értékeket, kultúrákat benne, beleértve az adott probléma békés és/vagy erőszakos megoldásának lehetőségét. Ami pedig az igazi amishokat illeti, szegények jól be voltak tojva a filmtől, de nem attól tartottak, hogy nem megfelelő módon ábrázolják őket, hanem attól, hogy a bemutató után turisták ezrei lepik el a farmjaikat, és ostoba látványosság lesz belőlük – ez azonban nem következett be. És majd elfelejtettük: ez a film azért is olyan fontos, mert itt kapta meg élete első szerepét Viggo Mortensen.