Emmy 2018: a Trónok harca rekordot döntött

A népszerű fantasynál több díjat még egyetlen más műsor sem nyert. Az este nagy vesztese A szolgálólány meséje volt. Az élőben rögtönzött lánykérés viszont mindent vitt.

A tévés Oscarnak is nevezett trófeákat hétfőn éjjel adták át, és csak azért nem a Trónok harca volt az est nagy nyertese, mert a díjak java részét már korábban, a több mint egy héttel ezelőtt kiosztott kreatív Emmy-gálán átvehették az alkotók. Miközben 2011-es indulása után a műsort még csak össz-vissz 13 díjra jelölték, idén eljutott odáig, hogy a valaha legtöbb Emmyre jelölt fikciós tévés alkotás és a valaha legtöbb Emmyt nyert fikciós alkotás rekordját is beállította.

Trónok harca. Forrás: HBO

 

Idei 22 jelöléséből a Trónok harca kilencet váltott díjra, melyek a következők: legjobb drámasorozat, legjobb férfi mellékszereplő (Peter Dinklage), legjobb jelmez, legjobb látványterv, legjobb maszk, legjobb eredeti zene, legjobb hangkeverés, legjobb vizuális effektek és a legjobb kaszkadőri munka (utóbbi hetet nyerte a műsor a kreatív Emmyn). A széria így fennállása óta összesen már 128 jelöléssel és 47 trófeával büszkélkedhet.

A 2018-as, 70. Emmy-gála maga ugyanakkor kiegyenlítettnek mondható, hiszen sok díjat nyert az Amazon The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozata is (csak aznap este ötöt), de örülhettek a The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story alkotói is (három díj a korábbi négy kreatív Emmy mellé). A nagy esélyesek közül egyedül A szolgálólány meséje csapatának volt oka a szomorkodásra, hiszen az est végén üres kézzel kellett távozniuk: (az aznapi) nyolc nominációból egyetlen díjat sem nyertek (korábban a kreatív Emmyn is csak hármat).

A szolgálólány meséje. Forrás: HBO

 

A jelölések kihirdetésekor még azt írtuk: hatalmas szenzációnak számít, hogy 18 éve először nem az HBO, hanem a Netflix érte el a legtöbb nominációt: 112-t a mozicsatorna „mindössze” 108-ával szemben. A gála folyamán viszont ez is kiegyenlítődött, hiszen a ceremónia végén mindkét fél összesen 23-23 díjat tudhatott a magáénak. És a száraz adatok után végül álljon itt az idei Emmy legérzelmesebb pillanata: amikor Glenn Weiss – akit a márciusi Oscar-gála megrendezéséért díjaztak – a színpadon, a díj átvételekor kérte meg barátnője kezét.


(via Uproxx, Variety)