Érdemes esélyt adni a legalulértékeltebb Batman-filmnek

A sötét lovag – Felemelkedés nem a legnépszerűbb Christopher Nolan-film, viszont kiválóan öregedett. Tévéajánló!

Ha reprezentatív közvélemény-kutatást tartanának arról, hogy melyik Christopher Nolan leggyengébb Batman-filmje, akkor nagy valószínűséggel a trilógia utolsó része, A sötét lovag – Felemelkedés végezne az élen. Ami viszont nem jelenti azt, hogy a 2012-ben bemutatott akciófilm rossz lenne – egyszerűen csak más, mint amire a rajongók számítottak. És legyünk őszinték: A sötét lovag mesterműve után eleve borítékolható volt a csalódás. (Potom egymilliárd dollárt azért így is összekapart a mozikban.)

Egy tökéletes filmet nem lehet überelni, és nem is sikerült, cserébe viszont kiválóan öregedett a Felemelkedés, mert a története aktuálisabb, mint valaha. A gazdagok és a szegények közti szakadék még tovább tágult, az emberek pedig még elégedetlenebbek a politikusokkal és a gazdasági elittel, a főgonosz Bane pedig pont ezt a frusztrációt lovagolja meg. A Tom Hardy által alakított maszkos terrorista elfoglalja a tőzsdét, statáriumot vezet be Gothamben, és száműzi vagy kivégzi a város elitjét.

A Felemelkedés másik különlegessége, hogy Christian Bale Batmanje nemcsak, hogy alulmarad (elsőre) Bane-nel szemben, de hosszú időre el is tűnik a történetből, és szó szerint nagyon mélyről kell visszakapaszkodnia – és akkor az ellentmondásos fináléról még nem is beszéltünk.

Forrás: InterCom/WarnerBros

 

Néhány érdekesség a filmről:

  • Közismert, hogy ahol lehet, Nolan mellőzi a CGI-t, a film elején látható repülőgépes akciójelenetet is élesben rögzítették - valódi repülővel, odafent, a magasban.
  • Batman ruhája 110 különálló részből áll. A jelmezesek összesen 50 köpenyt készítettek: ezek a különféle helyzeteknek megfelelően különböznek egymástól. A járás, futás, közelharc és eszközhasználat igényeinek megfelelően változik a hosszuk, az alakjuk és a méretük. Batman teljes védőruházata sisakkal és köpennyel együtt 13,5 kg.
  • A Batmobilt maga a rendező, Christopher Nolan és a látványtervező Nathan Crowley tervezte meg Nolan Los Angeles-i garázsában. Nincs első tengelye, Nolan azt szerette volna, ha oldalról rögzítik a kerekeket. Ezt először mindenki lehetetlennek tartotta, de működött az oldalsó felfüggesztés. A jármű két és fél tonnás lett.

Batman, a rendpártiak kedvenc szuperhőse

Christopher Nolan Sötét lovag-trilógiáját épp akkor mutatták be, amikor a világ kormányai kimentették a bankokat, de nem segítettek az átlagembereknek.

Ezért aktuális a film

 

  • Nolan hírhedten precíz rendező, ennek ellenére több nagy baki is van filmben. Az egyik legcsúnyább, amikor Bane és emberei elfoglalják a tőzsdét fényes nappal, de miután a rendőrség is bekapcsolódik az üldözésbe, már éjszaka van.
  • Félmillió dollárba került a produkciónak egy rossz mozdulat a forgatáson. Abban a jelenetben, ahol a Macskanő kihajt a batpoddal a városháza épületéből, és lezúz vele a lépcsőkön, egyenesen nekimegy az egyik méregdrága IMAX kamerának. A motor ugyan nem száguldott különösebben gyorsan, de a kaszkadőrnő és a kameraoperátor nem realizálták, hogy össze fognak ütközni, így a végén az ütközés egyszerűen kiverte az IMAX kamerát a szakember kezéből. A kár: 500 ezer dollár.