Friderikusz disznó vicceket dünnyögő nagypapivá változtatta Schobert Norbit

A showman az RTL Klubon tért vissza: egy kedves nagyanyóvá öregített Rubint Rékával és az örökmozgó Update Norbival beszélgetett életről, halálról, szívműtétről és fogyikazettákról új műsorában, az Életünk történetében. Kritika.

4 évnyi szünet után a hazai televíziózás doyenje, a late-night talkshow műfaj magyarországi meghonosítója, a lehetetlen színű, tiritarka zakók pápája, Friderikusz Sándor ismét visszatért a tévéképernyőkre! Utoljára a TV2-n láthatták őt a nézők a 2015-től 2016-ig futó Összezárva Friderikusszal című ottalvós interjúsorozatban, új produkciójával, az Életünk történetével viszont már a konkurens RTL Klubon jelentkezik vasárnap esténként.

Forrás: RTL Magyarország / Bielik István

 

Lassan 10 éve már,  hogy Friderikusz azt találta mondani egyszer interjújában, hogy „a televíziózás ott van, ahol én vagyok”. Ott és akkor ez talán bicskanyitogatóan nagyképű kijelentésnek hangzott, de ha jobban belegondolunk, azért van benne némi igazság. Hiszen Friderikusz igazából már akkor tévétörténelmet csinált, amikor a '90-es években milliók nézték, ahogy idétlen maskarákban hol Van Damme-mal hol Cindy Crawforddal parolázott, az meg már csak a bonus track az életművében, hogy akkor is biztosan hozta a számokat, amikor A szólás szabadságát vezette a köztévén vagy a Megasztárban zsűrizett. A showman azonban most valami olyasmibe vágott bele, amivel fényesen bebizonyította, hogy a kazettája B oldalán is vannak még jó dalok: 62 évesen is ugyanúgy képes odaszögezni a tévéképernyő elé a magyar nézőket, mint 25 évvel ezelőtt.

Az Életünk története – sztárpárok jövőutazása című műsor első részével abszolút biztosra ment az RTL. A nyitóepizód két vendége ugyanis Schobert Norbert és Rubint Réka lettek, akik már önmagukban is sokszázezres rajongótáborral rendelkező celebek. Lehet őket imádni vagy utálni, de az biztos, hogy ebben az országban mindenki tudja, kicsodák ők: a reformkaja pápája és a fittnesskazetták királynője (oké, Norbi újabban már inkább egy odamondogatós Facebook-bohóc, akinek teljesen mindegy, milyen bornírtság hagyja el épp a száját, ha azzal az Update-kaják eladási mutatója fentebb ugrik). Ők ketten vélhetőleg akkor is az egekbe repítenék egy Friderikusz-műsor nézettségét, ha csak bő egy órán át kedélyesen elbeszélgetnének a műkandalló előtt – még úgy is, hogy a Schobert család viselt dolgairól Rubint Réka lényegében már mindent elmondott a showmannek anno az Összezárva Friderikusszal idején.

Forrás: RTL Magyarország / Bielik István

 

Csakhogy az Életünk története nem egy szokványos értelemben vett kandalló előtti beszélgetés, hanem egy érdekes időutazás a jelenünkből a távoli jövőbe. Nem kamu az RTL sajtóanyaga, itt tényleg egy profi maszkmesterekből álló komplett csapat dolgozott azon, hogy a műsor második felére úgy öregítsen 20 illetve 40 évet a vendégeken, hogy a végeredményt látva még a köztudottan nagydumás Schobert Norbinak is elakadjon a szava!

Forrás: RTL Magyarország / Bielik István

 

Az újságírók és tévériporterek egyik közkedvelt toposza az interjúik vége felé megkérdezni a riportalanyokat, milyennek látják önmagát 20 év múlva, mit fognak akkor vajon csinálni. Erre általában mindig valami közhelyes válasz jön gyerekekről, unokákról meg a sokévtizedes hajtás utáni jól megérdemelt pihenésről. Vagy az illető egyszerűen elüti a dolgot egy kis poénkodással.

A Schobert házaspár is próbálkozott természetesen valami ilyesmivel, de hiába dünnyögött az öregapónak maszkírozott „Norbi bácsi” olyasmi disznó vicceket a bajsza alatt, amiket a spicces nagypapák szoktak mondogatni összekacsintva a gyerekkel a karácsonyi asztalnál („A lenyugvó napnak is van ereje!” és társai), azért látszott rajta, hogy eléggé megrendült, amikor először pillantotta meg 20 évvel idősebbnek maszkírozva a feleségét, aztán egy tükörben saját magát. Főleg amiatt, hogy a beszélgetés során kiderült, férfi felmenői a különböző örökletes betegségeik (magas vérnyomás, diabétesz, stb.) miatt nem érték meg ezt a kort, és maga Norbi is sokszor elgondolkodik már most, majdnem 50 évesen, hogy ő vajon lesz-e valaha nyugdíjaskorú.

Forrás: RTL Magyarország / Bielik István

 

Rubint Réka reakciói is igen tanulságosak voltak a műsorban. Ő a 62 éves „rocknagyis” énjén eléggé kiakadt, és rögtön fogadkozni kezdett, hogy biztosan nem fogja magának engedni, hogy ennyire ráncos és plöttyedt legyen a bőre 20 év múlva. A 82 éves „dédnagyanyó kinézete” viszont már határozottan tetszett neki, akárcsak a kopasz, bottal járó, májfoltos bőrű, majdnem 90 éves „Norbi apó”. Amúgy tényleg piszkosul szerencsés lehet az, aki egy egész átsportolt élet után ilyen szépen öregszik majd meg a párja mellett.

És alighanem a műsornak ez a pontja az, ahol a legmegveszekedettebb Norbi-utáló, kőszívű tévékritikusnak is fátyolos lesz egy pillanatra a tekintete (különösen akkor, ha Mindenszentek és a halottak napja környékén néz egy celebeket időssé maszkírozó beszélgetős showműsort), hiszen nekem például meg sem adatott, hogy az anyai nagyszüleimet így lássam a fotelben üldögélve, és sajnos a másik nagypapám sem élte meg a hetvenet...

Forrás: RTL Magyarország / Bielik István

 

Hatásvadász és szántszándékkal könnyfakasztó Friderikusz új műsora, amelyben látványosan elmaszkírozott celebekkel, melodramatikus zenei aláfestéssel mutatja be az idő könyörtelen múlását és az elkerülhetetlen öregedést? Kétség kívül az. Mégis van létjogosultsága, mert egy olyan interjút alighanem a leginfantilisebb műsorvezető és a legnyafogósabb énekes-influencer (igen, most rátok nézek, Istenes Bence és Csobot Adél, akik hamarosan szintén szerepelni fogtok!) sem fog elviháncolni, amelyikben úgy kell beszélnie a szeretteiről és az addig felépített karrierje jövőjéről, hogy közben 90 évesnek néz ki, és épp megrendülten számol utána, hogy hoppá, akkor bizony már a gyerek is 65! Az Életünk történetét nézve biztos, hogy szem nem marad szárazon – hogy a nevetéstől vagy a sírástól, azt mindenki tapasztalja meg vasárnap esténként saját maga!

Ítélet: 8/10

Kiknek ajánljuk? Azoknak, aki szeretik Friderikusz műsorait és a Schobert Norbert–Rubint Réka-párost, de azoknak is, akik ki nem állhatják őket.